Pomoc z uruchomieniem elektrodrążarki DK7725
-
drogus
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

- Posty w temacie: 9
Pomoc z uruchomieniem elektrodrążarki DK7725
Kupiłem jakiś czas temu chińską drutówkę DK7725. Próbowałem ją dzisiaj uruchomić i natrafiłem na problem - osie nie reagują na sygnały ze sterowania. Dodam, że wcześniej nie używałem tego typu maszyny i pierwszy raz widzę software na jakim chodzi. Narysowałem do wycięcia prostokąt, żeby cokolwiek tam było, załączyłem bęben i napięcie na drucie i włączyłem program przyciskiem "WORK". Na wykresie w programie pokazuje się zdaje wysokość napięcia, napięcie spada blisko zera kiedy bęben zmienia kierunek obrotów, kursor na ekranie porusza się wzdłuż podanego kształtu, ale nie ruszają się osie. Sterowanie jest podłączone do maszyny dwoma kablami (w załączniku zdjęcie). Jest trzecie gniazdo, ale nie mam do niego kabla i nie wiem do czego służy, o ile w ogóle jest używane.
Dodam jeszcze, że zasilanie komputera jest wyciągnięte gdzieś z szafy sterowniczej i podłone do przycisku stop, ale jak właczam maszynę, to nie ma tam napięcia, dlatego komputer podłączyłem oddzielnie z osobnego gniazdka. Podejrzewam, że to może wskazywać na to, że czegoś nie załączyłem, co trzeba załączyć (albo przycisk stop, tudzież inna rzecz po drodze jest zepsuta).
W załączniku kilka zdjęć poglądowych. Jeżeli ktoś ma doświadczenie z taką maszyną, to będe bardzo wdzięczny za wskazówki oraz za namiary na instrukcję obsługi maszyny i/lub software'u
Dodam jeszcze, że zasilanie komputera jest wyciągnięte gdzieś z szafy sterowniczej i podłone do przycisku stop, ale jak właczam maszynę, to nie ma tam napięcia, dlatego komputer podłączyłem oddzielnie z osobnego gniazdka. Podejrzewam, że to może wskazywać na to, że czegoś nie załączyłem, co trzeba załączyć (albo przycisk stop, tudzież inna rzecz po drodze jest zepsuta).
W załączniku kilka zdjęć poglądowych. Jeżeli ktoś ma doświadczenie z taką maszyną, to będe bardzo wdzięczny za wskazówki oraz za namiary na instrukcję obsługi maszyny i/lub software'u
-
grzes_rupinski1
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 4
Re: Pomoc z uruchomieniem elektrodrążarki DK7725
U mnie był i inny program i szafa inna.
Ale do złącza napięcia czerwono czarnego na generatorze podłączone są zaciski . U ciebie widać nie podłączone.
Dodane 2 minuty 46 sekundy:
Sterowanie miało taka opcję symulacji aby można było zobaczyć czy o to chodzi. Następnie wybierało się pracę
Ale do złącza napięcia czerwono czarnego na generatorze podłączone są zaciski . U ciebie widać nie podłączone.
Dodane 2 minuty 46 sekundy:
Sterowanie miało taka opcję symulacji aby można było zobaczyć czy o to chodzi. Następnie wybierało się pracę
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway
-
drogus

grzes_rupinski1 pisze:Ale do złącza napięcia czerwono czarnego na generatorze podłączone są zaciski . U ciebie widać nie podłączone.
O, to moze być dobry trop, ale co do tych zacisków było podłączone?
-
grzes_rupinski1

Kable plus i minus z generatora które były połączone jeden do szczotki na bębnie drogi do pryzmy na ktorej kładzie się materiał.
Dodane 1 minuta 30 sekundy:
U mnie te kable były podłączone do puszki na maszynie tam rozdzielały się na bęben i masę oraz zasilacz pod maszyna. ( plc Sprawdzało czy jest napiecie)
Dodane 6 minuty 32 sekundy:
Czy ten zielony pstryczek na generatorze po lewej stronie na dole to włącznik? Bo wygląda jak by było wyłączone
Dodane 1 minuta 30 sekundy:
U mnie te kable były podłączone do puszki na maszynie tam rozdzielały się na bęben i masę oraz zasilacz pod maszyna. ( plc Sprawdzało czy jest napiecie)
Dodane 6 minuty 32 sekundy:
Czy ten zielony pstryczek na generatorze po lewej stronie na dole to włącznik? Bo wygląda jak by było wyłączone
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway
-
drogus

OK, to nie wiem czy u mnie tak powinno być, bo napięcie na drut jest podawane poprawnie. Popatrzę jeszcze, ale po zastanowieniu się nie wiem w jaki sposób niepodłączenie tych wyjść mogłoby zablokować ruch silników krokowych czy serw (ale też nic nie wykluczam, bo nie mam praktycznie żadnej wiedzy o tej maszynie)/grzes_rupinski1 pisze: ↑16 wrz 2025, 09:01Kable plus i minus z generatora które były połączone jeden do szczotki na bębnie drogi do pryzmy na ktorej kładzie się materiał.
Tak, to jest główny włącznik generatora. Zdjęcia robiłem po wyłączeniu maszyny, ale jak sprawdzałem to by załączony i podawał napięcie.grzes_rupinski1 pisze: ↑16 wrz 2025, 09:01Czy ten zielony pstryczek na generatorze po lewej stronie na dole to włącznik? Bo wygląda jak by było wyłączone
Dodane 18 minuty 3 sekundy:
W zasadzie to chyba najważniejsze pytanie jest takie, czy żeby osie zaczęły się ruszać to trzeba coś specjalnego robić? Czy jakiś komponent musi być koniecznie załączony?
-
kamar
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Nie znam tego sterowania , ale przecież musi być możliwość manualnej jazdy osiami, choćby do złapania kontaktu z materiałem.
A tu tez nic nie ma ?
https://www.scribd.com/document/6763115 ... ine-Manual
-
grzes_rupinski1

U mnie były przelaczniki
symulacji , pracy, załączanie generatora ,załączanie zasilania silników.
Przed pracą można było ręcznie kolbkami dojechać i dopiero załączyć silniki .
Aby ruszyło czy do jazdy osiami trzeba było załączyć sterowniki silników.( Przy braku napięcia kolbki lekko się kręciły)
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway
-
drogus

Ok, to bardzo możliwe, że po prostu nie wiem jak w tym programie załączyć silniki. Poklikam tam jeszcze, może coś się uda zrobić, chociaż jest to tak nieintuicyjne, że po kilku minutach używania zastanawiam się czy po prostu od razu nie pójść w konwersję na LinuxCNC
Dodane 4 minuty 2 sekundy:
Dodane 4 minuty 2 sekundy:
Są tam strzałki, które myślałem, że do tego służą, ale ruszają tylko kursorem na ekranie. Przycisk INIT brzmi trochę jak zainicjowanie silników, ale nic za bardzo nie zmienia. Będę musiał jeszcze poklikać. Ten manual przeglądałem, ale tylko pobieżnie, bo wydawało mi się, że to jakiś inny model tej maszyny (z tego co rozumiem, to one wszystkie są z serii DK77, ale sterowanie może się mocno różnić pomiędzy wersjami, np. nowsze mają windowsa)kamar pisze: ↑16 wrz 2025, 18:44Nie znam tego sterowania , ale przecież musi być możliwość manualnej jazdy osiami, choćby do złapania kontaktu z materiałem.
A tu tez nic nie ma ?
https://www.scribd.com/document/6763115 ... ine-Manual
-
grzes_rupinski1

Tam chyba co rok to co innego wkładali .
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway
-
klid16
- Znawca tematu (min. 80)

- Posty w temacie: 3
YH, "piękny" program. 
Ile to się nawalczyłem z różnymi drutówkami aby działały, ale jedno wspólne to było właśnie sterowanie.
Na pasku na samej górze, masz 2 prostokąty z falą prostokątną.
Jeden załącza silniki, drugi załącza prąd na drut.
Jeżeli nie masz jakieś modyfikacji to tak powinno to działać, ale spotkałem się już nawet z "pstryczkiem" dołożonym na panelu aby załączać posuw.
Ile to się nawalczyłem z różnymi drutówkami aby działały, ale jedno wspólne to było właśnie sterowanie.
Na pasku na samej górze, masz 2 prostokąty z falą prostokątną.
Jeden załącza silniki, drugi załącza prąd na drut.
Jeżeli nie masz jakieś modyfikacji to tak powinno to działać, ale spotkałem się już nawet z "pstryczkiem" dołożonym na panelu aby załączać posuw.