Pomoc w wyborze małej tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Ja zawodowo takie fora tworzę i nimi zarządzam. I lubię, gdy użytkownicy przestrzegają zasad. Tu akurat nikt ich nie złamał, i ja nikogo za nic nie ganiłem - wyraziłem co najwyżej zdziwienie, że ktoś po raz setny odkopuje temat wielokrotnie i dogłębnie tu omówiony. I mimo tegoż zdziwienia po raz kolejny to omówiłem. Nie mam sobie w związku z tym nic do zarzucenia.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Witam,
to co napisałeś MIKI to oczywiste. Tylko czy ten rotwerk to napewno chińszczyzna ? Producent w rozmowie telefonicznej twierdzi, że produkowane są po naszej zachodniej granicy.
Tutaj dokumentacja do tego cuda.
http://www.rotwerk.de/download/handbuch ... -Druck.pdf
Jakościowo wygląda na żywo bardzo przyzwoicie. Czy ty ją Miki kiedyś widziałeś na oczy, czy wrzucasz po prostu do jednego wora z innymi tokarkami w cenie poniżej 3000 zł ?
Tak jak napisałem wcześniej interesuje mnie opinia kogoś kto ma doświadczenie konkretnie z tym modelem.
Na allegro jest w tej chwili tokarka o bardzo podpbnych parametrach i wyglądzie (chyba to samo):
http://allegro.pl/tokarka-do-metalu-350 ... 50134.html
To tez chinszczyzna ?
to co napisałeś MIKI to oczywiste. Tylko czy ten rotwerk to napewno chińszczyzna ? Producent w rozmowie telefonicznej twierdzi, że produkowane są po naszej zachodniej granicy.
Tutaj dokumentacja do tego cuda.
http://www.rotwerk.de/download/handbuch ... -Druck.pdf
Jakościowo wygląda na żywo bardzo przyzwoicie. Czy ty ją Miki kiedyś widziałeś na oczy, czy wrzucasz po prostu do jednego wora z innymi tokarkami w cenie poniżej 3000 zł ?
Tak jak napisałem wcześniej interesuje mnie opinia kogoś kto ma doświadczenie konkretnie z tym modelem.
Na allegro jest w tej chwili tokarka o bardzo podpbnych parametrach i wyglądzie (chyba to samo):
http://allegro.pl/tokarka-do-metalu-350 ... 50134.html
To tez chinszczyzna ?
-
Dobra, chyba przestaje wierzyć w bajkę by te tokarki były produkowane gdziekolwiek indziej niż w chinach.
Ale co do tych cen MIKI o różnie z nimi bywa. Sam kupiłem nowy uchwyt 125 mm bisona w cenie 200 zł. U producenta taki sam kosztuje 5 razy tyle.
Głowice frezarskie z jeleniej-góry u producenta kosztują krocie. Na allegro czasem wystawiają fabrycznie nowe za 1/10 wartości.
Ale co do tych cen MIKI o różnie z nimi bywa. Sam kupiłem nowy uchwyt 125 mm bisona w cenie 200 zł. U producenta taki sam kosztuje 5 razy tyle.
Głowice frezarskie z jeleniej-góry u producenta kosztują krocie. Na allegro czasem wystawiają fabrycznie nowe za 1/10 wartości.
-
ZiG pisze:kupiłem nowy uchwyt 125 mm bisona w cenie 200 z
Jeżeli nie chcesz mieć moralnego kaca, możesz wierzyć, że ktoś pozbywa się zbędnych gratów po zmarłym dziadku i zupełnie się nie zna na tym, co sprzedaje = okazja.ZiG pisze:wystawiają fabrycznie nowe za 1/10 wartości.
W rzeczywistości takie "okazje" to najczęściej efekt lepkich łapek ( bo w końcu ile nowych jeleniogórskich głowic fi 50 mógł mieć dziadek w garażu).
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
No akurat uchwyt kupiłem w firmie, która zajmuje się upłynnieniami i skupuje wyposażenie upadających firm od syndyków i komorników.
Żadnego kaca z tego powodu nie mam. Cenę wyznacza rynek i takie głowicę-leżaki magazynowe są teraz poprostu wartę jakąś część nowości. Nie znam firmy, która inwestowałaby tysiące zł w takie przedpotopowe głowice. Sam kupiłem ostatnio trochę narzędzi z niemieckiej firmy JD tools i tam cena/jakość to inna bajka w stosunku do polskich producentów. Polscy producenci jak pafana,bison, baildonit czy dolfamex są oczywiście nieźli jakościowo, ale ceny za niektóre wyroby są zdecydowanie za wysokie.
Żadnego kaca z tego powodu nie mam. Cenę wyznacza rynek i takie głowicę-leżaki magazynowe są teraz poprostu wartę jakąś część nowości. Nie znam firmy, która inwestowałaby tysiące zł w takie przedpotopowe głowice. Sam kupiłem ostatnio trochę narzędzi z niemieckiej firmy JD tools i tam cena/jakość to inna bajka w stosunku do polskich producentów. Polscy producenci jak pafana,bison, baildonit czy dolfamex są oczywiście nieźli jakościowo, ale ceny za niektóre wyroby są zdecydowanie za wysokie.
-
I to jest okazja, warto na coś takiego polować.ZiG pisze:kupiłem w firmie, która zajmuje się upłynnieniami
Też tak sądzęZiG pisze: Polscy producenci jak pafana,bison, baildonit czy dolfamex są oczywiście nieźli jakościowo, ale ceny za niektóre wyroby są zdecydowanie za wysokie.

Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ