pomoc w budowie wypalarki plazmowej
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 115
- Kontakt:
kolejne pytania mam, ponieważ sprzedawca wzbudził moje wątpliwościw sprawie doboru silnika 0,5Nm do osi z , trochę się nim pobawiłem, i okazało sie że przy pewnym połaczeniu przewodów silnika do siebie silnik zaczyna wykazywać dość spory opór,
(ledwo jestem w stanie poruszyć osią silnika, bez użycia narzędzi)
rozumiem że wynika to z magnetyzmu szczątkowego i napięc powstających w cewkach,
i teraz pytanie czy ten opór
można przyjąć za silę trzymającą silnika , czy siła trzymająca po podłączeniu sterownika będzie wielokrotnie większa,
(ledwo jestem w stanie poruszyć osią silnika, bez użycia narzędzi)
rozumiem że wynika to z magnetyzmu szczątkowego i napięc powstających w cewkach,
i teraz pytanie czy ten opór
można przyjąć za silę trzymającą silnika , czy siła trzymająca po podłączeniu sterownika będzie wielokrotnie większa,
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 28
To nie żaden magnetyzm szczątkowy tylko prawdziwy magnes. Silniki krokowe mają w sobie stałe magnesy na wirniku i taki silnik może pracować jak prądnica czy dynamo. Zrób sobie eksperyment i podłącz diodę LED do silniczka i zakręć ośką, dioda będzie pulsować. Ewentualnie dotknij językiem przewodów silnika to Cię posmyra w język.
Jak zewrzesz ze sobą przewody to prądnica pracuje na zwarciu i stąd ten duży opór na osi silnika. Jak podłączysz silnik pod sterownik to siła trzymająca będzie podobna. Nie masz się co obawiać. Do Ż-ki w zupełności wystarczy. Proponuje się zapoznać z tym:
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/silniki_krokowe.htm
Jak coś pokasztaniłem to mnie poprawcie.

http://www.akcesoria.cnc.info.pl/silniki_krokowe.htm
Jak coś pokasztaniłem to mnie poprawcie.

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 24
-
Wyczytałem, że sterowniki silników kupujesz 8060 na 6A. Do Z-ki też chcesz użyć tego sterownika? Nie wiem czy silniczek Z-tki przeżyje prąd 2A bo niby taki minimalny można ustawić na tej elektronice. Podłącz na próbę i ustaw minimalny prąd i sprawdzaj temperaturę silnika. Do około 80 stopni Celsjusza mogą krokowe wytrzymać.

-
- Kontakt:
może da mu się w razie czego podłączyć jakieś urządzenie żeby go trochę osłonić , np żarówkę ?
a druga sprawa , nabyłem śrubę trapezową z nakrętkami z brązu do osi Z, i okazało się że luz na nakrętkach jest wręcz kosmiczny a ciągłe kasowanie drugą nakrętką do mnie nie przemawia
, więc wziąłem rolkę z tworzywa poliamidowego, przewierciłem , z kawałka sruby trapezowej zrobiłem na jednej stronie tępy gwintownik a na drugiej stronie ostry, podgrzałem śrubę i nakręciłem poliamid , najpierw na tępo i na gorąco , potem pozwoliłem ostygnąć, następnie przeleciałem na zimno ostrym gwintownikiem,, na dł 2 cm uzyskałem bezluzowy gwint, bardzo lekko pracuje na śrubie , teraz kombinuję z nakrętką dłuższą bo o dł 4 cm, i zastanawiam się czy robić podobnie jak za pierwszym razem , czy szukać żywicy bąz poliamidu do odlania , i po prostu odlać taki dłuższy wałek na śrubie trapezowej, po czym śubę wykręcić , a wałek pociąć na krótsze nakrętki , w napędach do bram są takie nakrętki i dość długo wytrzymują, myślicie że na osi Z wytrzyma z rok ?
kombinował kto w tę stronę ?
wieczorem wstawię fotki
a druga sprawa , nabyłem śrubę trapezową z nakrętkami z brązu do osi Z, i okazało się że luz na nakrętkach jest wręcz kosmiczny a ciągłe kasowanie drugą nakrętką do mnie nie przemawia
, więc wziąłem rolkę z tworzywa poliamidowego, przewierciłem , z kawałka sruby trapezowej zrobiłem na jednej stronie tępy gwintownik a na drugiej stronie ostry, podgrzałem śrubę i nakręciłem poliamid , najpierw na tępo i na gorąco , potem pozwoliłem ostygnąć, następnie przeleciałem na zimno ostrym gwintownikiem,, na dł 2 cm uzyskałem bezluzowy gwint, bardzo lekko pracuje na śrubie , teraz kombinuję z nakrętką dłuższą bo o dł 4 cm, i zastanawiam się czy robić podobnie jak za pierwszym razem , czy szukać żywicy bąz poliamidu do odlania , i po prostu odlać taki dłuższy wałek na śrubie trapezowej, po czym śubę wykręcić , a wałek pociąć na krótsze nakrętki , w napędach do bram są takie nakrętki i dość długo wytrzymują, myślicie że na osi Z wytrzyma z rok ?
kombinował kto w tę stronę ?
wieczorem wstawię fotki
-
Też sobie zrobiłem nakrętkę trapezową z poliamidu, gwintownik wystrugałem z kawałka śruby trapezowej. Ciekawa ta metoda na gorąco. Ja gwintowałem na zimno i działa. Możesz sobie zrobić z pięć na zapas. Powinna z rok spokojnie wytrzymać a nawet śmiem twierdzić że i dłużej. W plazmie nie masz oporów skrawania, wozisz tylko palnik więc zdążysz się zestarzeć zanim ten poliamid się wykoleboce. Ważne żeby śruba nie była zardzewiała i nie miała zadziorów, dobrze jest jej się przyjrzeć i ewentualnie przepolerować papierem ściernym tak po wierzchy jak i w rowkach gwintu. No i wiadomo, kto smaruje ten jedzie...
Ja poszedłem na łatwiznę i śrubę przystosowałem ze starego i nieużywanego lewarka od kaszlaka. siedzi tam najczęściej śruba TR 16x4 jak dobrze pamiętam.
Ja poszedłem na łatwiznę i śrubę przystosowałem ze starego i nieużywanego lewarka od kaszlaka. siedzi tam najczęściej śruba TR 16x4 jak dobrze pamiętam.

-
- Kontakt:
faktycznie śruba ma jakieś zadziory, trzeba to przepolerować ,
poniżej wstawiam zdjęcie gwintownika
,
, powie ci że jak nakręciłem na gorąco to potem musiałem kluczem w imadle zkręcać , następnie przeleciałem gwintownikiem 1 raz , było idealnie z oporem , 2 raz kręci się paluszkiem , 3 raz -pojawiają się luzy, teraz widzę że muszę dopracować gwintownik , ma tam jakieś zadziory ,
ale jak bym dorwał poliamid do odlania śruby , można by za jednym zamachem zrobić wałek 50 cm
widziałem że można zrobić całą Zetkę ze słoniny
poniżej wstawiam zdjęcie gwintownika

, powie ci że jak nakręciłem na gorąco to potem musiałem kluczem w imadle zkręcać , następnie przeleciałem gwintownikiem 1 raz , było idealnie z oporem , 2 raz kręci się paluszkiem , 3 raz -pojawiają się luzy, teraz widzę że muszę dopracować gwintownik , ma tam jakieś zadziory ,
ale jak bym dorwał poliamid do odlania śruby , można by za jednym zamachem zrobić wałek 50 cm
widziałem że można zrobić całą Zetkę ze słoniny

- Załączniki
-
- hbbh1.jpg (55.62 KiB) Przejrzano 1015 razy