Pomoc CNC Aluminium

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1743
Rejestracja: 28 gru 2004, 23:56
Lokalizacja: Rybnik

#11

Post napisał: skoti » 16 mar 2006, 19:48

Kolego Tsabo, w symulacji nie bralem pod uwage ani zapotrzebowania na moc ani mocowania. Poprostu przepuscilem frez 12 sciezka spiralna przez caly bloczek tak rzeby calosc przerobilo na wiory :) Przy parametrach jakie ja bym zastosowal trwalo by to 1h 40min . Ale to byla tylko zabawa z rzeczywista obrubka nie ma to wiele wspolnego.:) W konkretnym detalu trzeba uwzglednic duzo wiecej czynnikow.
Jesli chodzi o ilosc godzin jaka zazyczyla sobie firma to jest to sporo jak na detal tych wymiarow ale bez rysunku trudno wyrokowac. Material z jakiego to bylo robione tez ma duze znaczenie.Musisz jednak pamietac ze zamawiajac 1 sztuke placisz nie tylko za sam czas obrubki ale i za czas tzw przygotowawczy. A ten przy jednej sztuce moze przewyzszac czas obrubki. Przyklad : dzisiaj ustawialem pewien detal na tokarce .Napisanie programu i oprzyrzadowanie maszyny zajelo mi 30min i pierwsza sztuka byla po tym czasie gotowa ale w nastepne 30 min zrobilem ich 20szt .I tak klient za jedna by zaplacil 0.5h x ...zl a za serie bedzie mial po 3min za szt :) Przebitka niezla :)hi hi hi



Tagi:


bartek_iw
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 302
Rejestracja: 20 paź 2005, 17:45
Lokalizacja: cz?uchĂłw

#12

Post napisał: bartek_iw » 18 mar 2006, 16:53

rafi_prv pisze:Przy parametrach podanych przez skoti zapotrzebowanie na moc będzie ok 3kW
a ja mam pytanie skad mozna zciagnac taki programik do dobierania parametrow skrawania

bo jakos na stonce SANDVIKnie znalazlem

pozdrawiam
kosela & kosela - wyrób pomidorów :)
http://www.cnc.info.pl/topics60/cnc-vt1302,180.htm


rafi_prv
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 3
Posty: 42
Rejestracja: 24 maja 2005, 11:37
Lokalizacja: Gda?sk

#13

Post napisał: rafi_prv » 20 mar 2006, 07:31

To po długich namowach (i zakupie pewnych ilości frezów i wierteł) dostałem od przedstawiciela SANDVIK'a, a tak to nie rozdają.

Pozdrawiam
Rafi.

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1243
Rejestracja: 10 kwie 2005, 14:18
Lokalizacja: STALOWA WOLA W-WA
Kontakt:

#14

Post napisał: DZIKUS » 20 mar 2006, 09:02

bartek_iw pisze:
rafi_prv pisze:Przy parametrach podanych przez skoti zapotrzebowanie na moc będzie ok 3kW
a ja mam pytanie skad mozna zciagnac taki programik do dobierania parametrow skrawania

bo jakos na stonce SANDVIKnie znalazlem

pozdrawiam
na ogol wystarczy do tego specjalny suwak logarytmiczny, ktory mozna dostac od wielu dystrybutorow narzedzi za darmo wraz z katalogiem.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu


tumanek
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1
Posty: 74
Rejestracja: 23 lis 2005, 09:25
Lokalizacja: Rzeszow

#15

Post napisał: tumanek » 26 mar 2006, 13:34

www.titex.com -tam w mytec shop mozna fajnie dobrac parametry skrawania.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”