Pomoc - błąd interpolacji kołowej - PROGMASTER

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
kuba716
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 01 lis 2017, 16:27
Lokalizacja: Katowice

Pomoc - błąd interpolacji kołowej - PROGMASTER

#1

Post napisał: kuba716 » 01 lis 2017, 17:30

Witam wszystkich.

Postanowiłem sobie przypomnieć programowanie z czasów szkolnych.
Program to progmaster 4.8

Mam problem z interpolacją kołową G2

N300 G0 Z5 X50
N305 G1 Z-64 X50
N320 G2 X62 Z-70 I6 K0
N325 G1 Z-70 X70

Pojawia się błąd D04_95 Błąd różnicy promieni interpolacji kołowej (4) w bloku N320 G2 X62 Z-70 I6 K0

Bardzo proszę o pomoc



Tagi:


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2424
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#2

Post napisał: Steryd » 01 lis 2017, 19:23

Jak chcesz z punktu x50 z-64 do punktu x62 z-70 poprowadzić okrąg o środku w punkcie x56 z-64 o promieniu 6?
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2460
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#3

Post napisał: Petroholic » 01 lis 2017, 19:32

I po drugie czy wywołałeś wcześniej płaszczyznę pracy XZ? (G18)


Endrju76
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 349
Rejestracja: 30 wrz 2008, 21:17
Lokalizacja: Śląsk

#4

Post napisał: Endrju76 » 01 lis 2017, 20:07

Na symulatorze progmaster przechodzi dobrze. Bez błędów. Może jest błąd w innej części programu?
Endrju
Zaznacz "POMÓGŁ" - to nie boli


MYRCIN1
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 3
Rejestracja: 08 paź 2010, 16:59
Lokalizacja: słupsk

#5

Post napisał: MYRCIN1 » 02 lis 2017, 20:54

Spróbuj tak
N300 G0 Z5 X50
N305 G1 Z-64 X50
N320 G2 X62 Z-70 R6
N325 G1 Z-70 X70

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2460
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#6

Post napisał: Petroholic » 02 lis 2017, 21:18

kuba716 pisze:N305 G1 Z-64 X50
N320 G2 X62 Z-70 I6 K0
A może po prostu dlatego że tu jest błąd promieni?

Posiedziałem chwile z nudów i wychodzi mi na to, że jest badziew...

Jeżeli ma to być ćwierć okręgu to:

N305 G1 Z-64 X50
N320 G2 X56 Z-70 I6 K0

Jeżeli pół okręgu to

N305 G1 Z-64 X50
N320 G2 X62 Z-64 I6 K0


Autor tematu
kuba716
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 01 lis 2017, 16:27
Lokalizacja: Katowice

#7

Post napisał: kuba716 » 03 lis 2017, 00:06

MYRCIN1

To samo i nawet zwiesza mi się program. Parametr "R" nie działa w tym symulatorze, trzeba zastosować I i K lub inny którego nie pamiętam

Steryd

Zawsze uczyli mnie że w osi X (promień x2) oś Z promień x1 i wychodziło. Gdzie mam dopisać G18? Na początku programu przy przywołaniu inncyh G kogow?

Petroholic

Miałeś racje - nie wiem dlaczego wcześniej gdy tego próbowałem to nie wychodziło - może faktycznie popełniłem błąd w pozycji wyjściowej..
Najlepsze jest to że byłem z tym u mojego starego gościa który mnie tego uczył i sam napisał mi R x 2 w osi X.

Taki banał a ja się skupiłem na tym promieniu x2.

Wielkie dzięki panowie za rady, będę częściej Was prosić o rady.

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2460
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#8

Post napisał: Petroholic » 03 lis 2017, 01:18

kuba716 pisze: trzeba zastosować I i K lub inny którego nie pamiętam
Nic prostszego do zapamiętania: I J K (trzy po kolei) -> I (X) J (Y) K (Z) :D

Z definicji:

G2 -> Funkcja łuku, okręgu. Programuje ruch wzdłuż łuku w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, w płaszczyźnie określonej przez funkcje G17(X,Y), G18(Z,X) lub G19(Y,Z). Efektem wywołania funkcji jest ruch po wycinku okręgu o promieniu R łączącym punkt początkowy z punktem o wsp. X,Y,Z. Promień można zdefiniować bezpośrednio jako wartość R lub pośrednio za pomocą współrzędnych I,J i K. Wartości I,J,K określają współrzędne środka okręgu względem punktu początkowego.

Przy definiowaniu łuku za pomocą IJK funkcje G są zbędne... Przy definiowaniu za pomocą tylko R - sterownik potrafi zgłupieć bez definicji płaszczyzny i może odwalić coś innego niż powinien :)

Tak samo jak przy definiowaniu poprzez IJK sterownik sprawdzi czy punkt początkowy i końcowy na pewno leżą na łuku o promieniu R i zdefiniowanym środku. Przy wywołaniu funkcji tylko z parametrem R (bez IJK) sterownik odwali łuk o promieniu R pomiędzy punktami, a środek łuku sam sobie dobierze. Więc jak pomylimy współrzędne punktów to ich nie sprawdzi i po prostu zmieni środek łuku na pasujący...


Autor tematu
kuba716
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 01 lis 2017, 16:27
Lokalizacja: Katowice

#9

Post napisał: kuba716 » 03 lis 2017, 12:16

Jasne, masz rację ale nie każdy sterownik czy symulator działa na parametrze R, to tylko uproszczenie jeśli pracujemy na jednym sterowniku (tak mi się wydaje) Jeśli zapiszemy w I,J i K to mamy 100% pewność że promień będzie zrobiony jak należy.

Apropo mojego problemu: nie dawało mi to spokoju czemu X xR a nie 2xR.
Na początku programu już popełniłem błąd.. Wstawiłem G54 przed G91 G94 G71 i właściwie nie wiem jakie to ma znaczenie skoro to tylko przywołanie pkt. zerowego. zmieniłem na:
G2 X62 Z-70 I6 K0 - bez wywołania G18.
Iii... wyszło wszystko ładnie pięknie.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7027
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#10

Post napisał: WZÓR » 03 lis 2017, 16:25

kuba716 pisze:.... Wstawiłem G54 przed G91 G94 G71 i właściwie nie wiem jakie to ma znaczenie skoro to tylko przywołanie pkt. zerowego. .....
Poczytaj literaturę fachową i nie będziesz więcej zadawał takich pytań. :neutral:

p.s.
A jest w Twoim programie komenda G90 ?
Nic o niej nie piszesz ...... , a program pokazujesz szczątkowo i trudno coś wywnioskować.

---------------------------
rysunek do wglądu



Mariusz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”