Pomiary sonda Renishaw

Dyskusje na temat maszyn HAAS

Autor tematu
KraX
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 27
Rejestracja: 13 kwie 2015, 12:12
Lokalizacja: Polska

Pomiary sonda Renishaw

#1

Post napisał: KraX » 12 cze 2019, 16:37

Witam,
Chciałbym mierzyć w haas vm3 sondą pomiarową renishaw. Wiem że po pomiarze w prawym dolnym rogu pokazuje się wymiar. Ale czy da się z tego wygenerować raporty pomiarowe tak jak np. na heidenhein. ? Albo czy są inne podobne rozwiązania. ?



Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6487
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Pomiary sonda Renishaw

#2

Post napisał: WZÓR » 13 cze 2019, 11:54

KraX pisze:
12 cze 2019, 16:37
Witam,
Chciałbym mierzyć w haas vm3 sondą pomiarową renishaw. Wiem że po pomiarze w prawym dolnym rogu pokazuje się wymiar. .....
Nie zawsze ..... - chyba , że wyciągniesz #188

p.s.
Zapytanie sugeruje skierować do Renishaw .... , pewnie udostępnią jakieś rozwiązanie.

Mariusz.


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1552
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Pomiary sonda Renishaw

#3

Post napisał: Steryd » 13 cze 2019, 14:38

pomiar sondy na pewno zapisuje się jako zmienna. Trzeba przejrzeć makro pomiaru, zobaczyć co to za zmienna i dopisać wyplucie jej do pliku.

Jak kolega wyżej zauważył najszybciej to zrobią ludzie z Renishaw.
Można?
Morzna!!!


grzeszko
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 207
Rejestracja: 03 lip 2012, 20:36
Lokalizacja: Tarnów

Re: Pomiary sonda Renishaw

#4

Post napisał: grzeszko » 13 cze 2019, 22:31

ja gdzieś czytałem, ze np mozesz zmierzyć sonda wymiar i pózniej go grawerować na detalu
mozesz zmierzyć i dane zapisuje ci na pentdrive
wszystko trzeba robić za pomoca makr
dopiero się uczę


1q1q1q1q
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 133
Rejestracja: 07 sty 2011, 17:48
Lokalizacja: Polska

Re: Pomiary sonda Renishaw

#5

Post napisał: 1q1q1q1q » 20 cze 2019, 20:37

W sterowaniu haas służy do tego instrukcja DPRNT. pozwala wysyłać dowolny tekst i liczy ze zmiennych do pliku .. średnica mierzona to zmienna #188 bodajże . Wiec nie ma problemu żeby mierzyć sondą a później ta zmienna drukować do pliku ..

instr.
6.14.6 Komunikacja z urządzeniami zewnętrznymi - DPRNT[ ]

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”