Pomiar narzędzi + start programu

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Zgłoszenia konkursowe


Autor tematu
sebastianpac
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 8
Rejestracja: 06 wrz 2017, 00:41
Lokalizacja: Bochnia

Pomiar narzędzi + start programu

#1

Post napisał: sebastianpac » 19 lip 2018, 21:40

Witam,

mam dwa pytania/ problemy:
1. Czy możliwe jest przypisanie różnych pozycji dla różnych narzędzi podczas pomiaru ich wysokości? Mam problem np, z głowiczką fi20 na dwie płytki, w przypadku tego narzędzia część robocza czujnika wysokosci, która ma mieć kontakt z ostrzem wchodzi pomiędzy płytki. W wyniku tego otrzymuję błędny pomiar.
2. Nie rozumiem do końca procedury w piko podczas startu programu. W przypadku krótkich narzędzi wszystko jest ok, jednak gdy zakładam długi frez lub obrabiam wysoki detal to zdarza się, że podczas startu programu oś z dojezdza do górnej krańcówki i wywala błąd. Dziwi mnie to ponieważ przed pomiarem narzędzia sprawdzam odległość freza od materiału i była większa niż "Z przejazdowe". Zauważyłem, że Z-ka podczas startu jedzie na wysokość Z-50, gdzie można zmienić ten parametr?

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam :)



Zgłoszenia konkursowe


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1332
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Pomiar narzędzi + start programu

#2

Post napisał: RobWan » 20 lip 2018, 11:17

sebastianpac pisze:podczas startu jedzie na wysokość Z-50, gdzie można zmienić ten parametr?

Zakładka MASZYNA - Wysokość dojazdowa.

Robert


Autor tematu
sebastianpac
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 8
Rejestracja: 06 wrz 2017, 00:41
Lokalizacja: Bochnia

Re: Pomiar narzędzi + start programu

#3

Post napisał: sebastianpac » 17 wrz 2018, 20:09

temat powraca, zapomniałem dodać, wersja Piko 4.2.8, bardzo proszę o szybką pomoc.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1332
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Pomiar narzędzi + start programu

#4

Post napisał: RobWan » 17 wrz 2018, 20:19

Ale jakie jest pytanie? :-)

Robert


Autor tematu
sebastianpac
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 8
Rejestracja: 06 wrz 2017, 00:41
Lokalizacja: Bochnia

Re: Pomiar narzędzi + start programu

#5

Post napisał: sebastianpac » 18 wrz 2018, 00:58

Zakręcie się :) chodziło mi o zmianę wysokości na jaką podjeżdża os z przy starcie programu. Obecnie jest to 50mm co np dziś było problemem, brakło mi skoku w Z. Wiem juz, ze w najnowszej wersji Piko jest ten parametr łatwo dostępny ale czy mogę zmienić to w wersji wcześniejszej?


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1332
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Pomiar narzędzi + start programu

#6

Post napisał: RobWan » 18 wrz 2018, 07:31

Ale to co Ci już wcześniej napisałem jest chyba w Piko od zawsze.

Robert


Autor tematu
sebastianpac
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 8
Rejestracja: 06 wrz 2017, 00:41
Lokalizacja: Bochnia

Re: Pomiar narzędzi + start programu

#7

Post napisał: sebastianpac » 18 wrz 2018, 08:07

Szukałem już kilkukrotnie, jeśli możesz podeślij proszę screen z programu. Dzięki!


Blady
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 430
Rejestracja: 16 mar 2013, 14:59
Lokalizacja: Łódź

Re: Pomiar narzędzi + start programu

#8

Post napisał: Blady » 18 wrz 2018, 08:20

Obrazek

Spójrz tam gdzie kursor. Ewentualnie zobacz w camie jak masz ustawione z przejazdowe. Może jest zbyt wysoko dla Twojej maszynki.
Profesjonalnie zajmuję się amatorstwem...


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1332
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Pomiar narzędzi + start programu

#9

Post napisał: RobWan » 18 wrz 2018, 08:23

A gdybyś kursora nie mógł znaleźć.... :-)
Obrazek
Robert


Autor tematu
sebastianpac
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 8
Rejestracja: 06 wrz 2017, 00:41
Lokalizacja: Bochnia

Re: Pomiar narzędzi + start programu

#10

Post napisał: sebastianpac » 18 wrz 2018, 13:30

Dzięki.. Szukałem w górnych zakładkach kontroler/ maszyna...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”