Połączenia drewna:wczepy proste i skośne

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych ręcznej jak i za pomocą CNC

Kenzo
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Kenzo » 22 lut 2006, 22:36

Drogi Tomku-grzbietnica zwykle ma usztywnienie na górze-z tego jej nazwa sie bierze ;-)),zreszta jest kilka jej rodzajów ale to nie to forum.

Tagi:

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: pukury » 22 lut 2006, 23:18

witam !! drogi Kol. Kenzo od kilku lat myślałem że tam gdzie zdarza mi się pracować robię gitary klasyczne a okazuje się że robię skrzynki na ziemniaki ! jest to dla mnie wiadomość niezwykła ! jestem Ci bardzo wdzięczny - nareszcie wiem co robię . dziękuję i pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

Autor tematu
vaju
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: vaju » 22 lut 2006, 23:32

Frezarkę posiadam i prawdopodobnie będę takich połączeń wykonywał wiele. Chodziło mi dokładnie o to o czym wszyscy piszecie. Widziałem taki szablon prowadnice ale nie wiedziałem jak się to nazywa i tym bardziej nie wiedziałem jak się o to zapytać tak żeby mnie zrozumiano. Mam zamiar wykonywać takie połączenia na płytach o szerokości od 30 do 50 cm i grubości od 15 do 22 mm, na obydwu rodzajach wczepów (prosty i skośny) chodzi mi więc o wczepy trochę większych rozmiarów, takie bardziej solidne.
DZIĘKUJĘ BARDZO ZA INFORMACJE I PODPOWIEDZI , ZAOSZCZĘDZIŁO MI TO WIELE CZASU KTÓRy MUSIAŁBYM POŚWIĘCIĆ NA POSZUKIWANIA.
Aczkolwiek jeśli podzilicie się dodatkowo swoimi doświadczeniami w tej kwestii to będę po stokroć wdzięczny. Dotąd nie stosowałem takich połączeń bo nie miałem takiej potrzeby więc stąd moja niewiedza.
Jutro dodam zdjęcia na których pokazany jest mniej więcej rozmiar interesujących mnie wczepów.

Kenzo
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Kenzo » 23 lut 2006, 17:56

Drogi kolego Pukury-gitara wszak moze mieć rozliczne zastosowania ;-)),to zwykle jej posiadacz albo i twórca o nich decyduje.Ja odniosłem sie -zważ łaskawie-do polecanych przez Ciebie narzędzi-a nie do wytworów rąk twych sprawnych.Swoja droga jak budowałem gitarę klasyczna to nie pamietam bym frezów uzywał był.Dłuta,piłki wszelakie,ściski,kleje i młotek-to i owszem.Ale frezy?

Autor tematu
vaju

Post napisał: vaju » 24 lut 2006, 06:56

Jeśli wystarczy szam szablon prowadnica i nie trzeba miec reszty oprzyrządowania to skad mam wziąć wzór takiego szablonu?

mariuszmer
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1

Post napisał: mariuszmer » 24 lut 2006, 22:09

Najciekawsze w tym jest dla mnie zastosowanie tej płyty prowadzącej ( tarczy ) mocowanej do frezarki (pokazane w PDF-ie). Jakoś nie moglem wymyslić potrzeby jej stosowania poza zwiększeniem powierzchni oparcia frezarki - no i zasłaniania widoku tego co frezujemy. Koncepcja szablonu jest bardzo przejrzysta, więc jeśli nie kupować to narysować szablon w np Acad i wysłać do firmy na plazmę. Blacha 2 do 3 mm wystarczy a koszt niewielki.
mar

Autor tematu
vaju

Post napisał: vaju » 25 lut 2006, 17:49

chcę kupić sobie , dzięki Waszej pomocy, ten zestaw wolfcrafta, tylko trochę za wąska jest dla m,nie ta prowdnica, ma 33 cm a mi potrzeba najmniej 35. Gdyby te imadła nie wymagały klinowania prowdnicy byłoby ok. no ale niestety. Widziałem parę innych świetnych rozwiązań ale albo są drogie albo niedostępne w naszym kraju. Zrobienie takiego sablonu w Acad byłoby dobrym rozwiązaniem, po raz kolejny więc się zapytam skąd mam wytrzasnąć wzór takiego szablonu?

Ventus
Posty w temacie: 2

Post napisał: Ventus » 25 lut 2006, 23:08

Mam dla ciebie nie najlepszą wiadomość. Jeśli chcesz łączyć elementy pod kątem (np. prostym) to frez się nie nadaje do połączenia na jaskółczy ogon. W jednym elemencie wycina idealny jaskółczy ogon ale w drugim jego początek jest zaokrąglony i przy złożeniu powstaje szpara. Przekonałem się o tym doświadczalnie. Chyba że łączysz elementy wzdłuż albo na wpusty proste wtedy nie ma tego problemu.

Wzór szablonu (ten grzebień) musi być odpowiedni do szerokości używanego freza. Jak masz frezarkę to możesz sobie zrobić samemu zwykłym frezem palcowym. Robisz kreskę - przykładasz prowadnicę - frezujesz, odmierzasz szerokość freza - znowu robisz kreskę... itd

Autor tematu
vaju

Post napisał: vaju » 26 lut 2006, 08:59

Tzn. wnioskuję że miałeś już taką prowadnicę?
A jeśli chodzi o te zaokrąglenie to z tego co zaobserwowałem przy połączeniu pod kątem prostym to to, że jeśli się robi połączenie na jakółczy ogon niepełne, tzn. takie gdzie gniazdo jest zrobione na niepełnym przekroju deski (jest wtedy ciasniejsze i mocniejsze), to zaokrąglenie o którym mówisz jest po wewnętrznej stronie połączenia i jest w zasadzie mało widoczne. Chcę robić zamknięte skrzynie, więc to akurat mi nie przeszkadza.

[ Dodano: 2006-03-26, 08:48 ]
Panie i Panowie!! Po wcześniejszym zapozananiu się z tematem (dzięki forum) i informacjami z interenetu dokonałem zakupu wzornika do wykonywania połączeń wczepowych firmy Wolfcraft. Na świeżo mogę powiedzieć że całe oprzyrządowanie jest dobrze obmyślane i bardzo solidnie wykonane.
Jutro będę testował je w praktycznych warunkach. Jeśli ktoś ma jakieś pytanie odnośnie tego wzornika to teraz ja chętnie odpowiem i w razie potrzeby pomogę.

Awatar użytkownika

lenherd
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: lenherd » 03 sie 2006, 23:26

Festool ma to czego ci potrzeba cena około 1500 zł (VS 600 GE)
idealna profesionalna zabawka ktoś nieobeznany po sklejeniu połączenienia nie pozna czy była to ręczna czy maszynowa robota, znawca to pozna bo jest to za dokładne jak na ręczną robotę .

http://www.hmdiffusion.com/aoCCatalogue ... famille=42

http://www.festool.pl/Festool_d/indexd.htm

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka drewna”