Połączenia drewna:wczepy proste i skośne
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
jezeli chodzi o polaczenia w jaskolczy ogon jest to bardzo trudne , jezeli ktos tego nie robil to niech sie nie zabiera bo sp... wolfcraft ma taka przystawke (szablon) DO WYCINANIA KOSZTUJE on 180 zl. a do tego potrzebna jest wiertarka i uchwyt do noiej stolowy a takze frez z wolfa ktory kosztuje 30 zl. ( mozna to kupic w kazdej castoramie ) tych frezow nie mozna uzywac w frezarce gornowzecionowej bo sie urwa gdyz frezarka ma od 15-45 tys. obr/min w zaleznosci od modelu , a frez wytrzymuje do 5 tys. obr/min . jedynie na rynku jest szablon i caly osprzet do robiena wczopow na jaskolke lecz on jest bardzo drogi , radzilbym ci znalezc stolarza , ktory zrobi ci to dobrze i tanio.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
witam !! myślę sobie że Kol. bojant ma trochę racji ! - jeżeli ma to być ot - tak sobie , to nie problem . ołówek , linijka ., piłka , dłutko - ciach ciach - dłutkiem tu i uwdzie - klej - młotek i po sprawie . jeżeli ma to wyglądać naprawdę ładnie - to już problem ! . chyba że ktoś ma zamiar to robić częściej i musi się nauczyć - to co innego . miałem trochę do czynienia z drewnem ( w dokładnych wyrobach ) i wiem że jeden fałszywy ruch i kicha ! - a tu się nie nadspawa . ale - co oczywiste nie należy się zniechęcać - co zrobił ktoś , to może zrobić i inny ktoś
pozdrawiam !!

Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
w tej chwili w temacie robienia wczepów prostych i skośnych wiem już w zasadzie bardzo dużo,przetestowłem kilka rozwiązań, dowiedziałem się o masie urządzeń do robienia trwałych i ładnych estetycznie połączeń tego typu. Właśnie sprowadzam sobie takie urządzenie z Anglii (u nas nie ma dystrybutora). Jednak do tego potrzebne są dobre urządzenia. Niestety osprzęt powinien być dobrej klasy (oczywiście mam na myśli warunki warsztatowe a nie produkcję masową:). Ja np. wydałem teraz 1600 zł na frezarkę i nie żałuję bo chodzi jak burza!!
-
witam !! no to mamy jasność - masz zamiar zająć się sprawą " jaskółczych ogonów " na poważnie ! widać z tego ( inwestycje ) że będziesz to robił dobrze . a jaki klej masz zamiar stosować ? . osobiście polecam Ci klej - titebond - jest naprawdę dobry , trochę drogi , ale jak masz wszystko spasowane jak należy to kleju idzie mało . zgodnie ze starą zasadą stolarzy - klej najlepiej trzyma kiedy kleju ( prawie ) nima
pozdrawiam !!

Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
klej najlepiej trzyma kiedy kleju ( prawie ) nima - haha to dobre jest, nie słyszałem tego jeszcze, ha ha. Co do moich inwestycji to faktycznie jestem na etapie powazniejszych decyzji, oczywiście jak na kieszeń szaraka:)
Jesli już mogę trochę ponarzekać to trochę słabo w naszym kraju z tak specyficznymi urządzeniami jak te których akurat mi potrzeba do robienia wczepów. Nawet z głupimi frezami trzpieniowymi tak jest, no chyba że ma się dobry pieniądz to wtedy nie ma problemów nigdy he he. Ja do swoich potrzeb musiałem kupić frezy spiralne no i nie miałem wyjścia więc kupiłem frezy defacto do cnc:)
Jesli już mogę trochę ponarzekać to trochę słabo w naszym kraju z tak specyficznymi urządzeniami jak te których akurat mi potrzeba do robienia wczepów. Nawet z głupimi frezami trzpieniowymi tak jest, no chyba że ma się dobry pieniądz to wtedy nie ma problemów nigdy he he. Ja do swoich potrzeb musiałem kupić frezy spiralne no i nie miałem wyjścia więc kupiłem frezy defacto do cnc:)
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
klej do drewna w normalnej cenie i dobry to Rakol 25 expres. Litr kosztuje cos kolo 15 zl.
Ja go uzywam u siebie w firmie .
Ja go uzywam u siebie w firmie .
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl
www.galerianastrojow.pl
-
witam !! to prawda - rakol jest klasę lepszy od np. wikolu , z kolei titebond jest o klasę lepszy od rakolu . jest ewidentnie droższy i do stolarki w zupełności wystarcza . titebond jest stosowany powszechnie w usa - to ich produkt . powiedzonko o ilości kleju jest jak najbardziej prawdziwe - oczywiście przy naprawdę dobrze spasowanych połączeniach . mogę mieć trochę " nadmiarowy " stosunek do tych spraw - przez 7 lat pracowałem u lutnika
pozdrawiam !!

Mane Tekel Fares
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
w sumie jak sie uzywa kleju od doskoku , to moze i lepiej dac cos lepszego , ale jesli idzie litrami , tak jak bywa u mnie to zbankrutowac mozna:)))
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl
www.galerianastrojow.pl