Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Re: Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.
No patrz, zapasy na rekordowo niskim poziomie a gaz płynie na rynek wschodni. To nam się trafiło! Odnośnie pelletu - cena jego pewnie spadnie wobec takiego rozwoju sytuacji
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 175
jasiu... pisze:Co więcej: od wtorku rano gaz magazynowany w Niemczech płynie na wschód, by zaopatrywać polski rynek. I to pomimo niemieckiego magazynowania gazu na rekordowych poziomach minimalnych na połowę grudnia. Zbiorniki są obecnie zapełnione tylko w 56 procentach, rok temu było to 77 procent.
Dopiero któraś propaganda twierdziła ze w Polsce magazyny są pełne. Z kolei Niemcy wysyłające swoje resztki gazu do Polski to tez jakieś dziwne. Tak w ogóle to wszytko zaczyna jakoś dziwnie wygladac i jakby spojrzec z innej strony to pachnie to planowanym mocnym uderzeniem biedy w zimie - bardziej odczuwalne będą wszelkie wyłączenia ogrzewania/prądu. Bo jak mozna inaczej wytłumaczyć to ze nagle pomimo hamowania produkcji zaczyna brakować surowców energetycznych które na sezon zimowy powinny być nagromadzone na zapas. A tu niespodzianka jakich nie widziano od 10-leci że wszystko sie kończy zanim zaczyna się zima...
-
- Posty w temacie: 47
Zapasy to zapasy i maja się nijak do bieżącego zużycia.IMPULS3 pisze: ↑21 gru 2021, 20:24jasiu... pisze:Co więcej: od wtorku rano gaz magazynowany w Niemczech płynie na wschód, by zaopatrywać polski rynek. I to pomimo niemieckiego magazynowania gazu na rekordowych poziomach minimalnych na połowę grudnia. Zbiorniki są obecnie zapełnione tylko w 56 procentach, rok temu było to 77 procent.
Dopiero któraś propaganda twierdziła ze w Polsce magazyny są pełne. Z kolei Niemcy wysyłające swoje resztki gazu do Polski to tez jakieś dziwne. Tak w ogóle to wszytko zaczyna jakoś dziwnie wygladac i jakby spojrzec z innej strony to pachnie to planowanym mocnym uderzeniem biedy w zimie - bardziej odczuwalne będą wszelkie wyłączenia ogrzewania/prądu. Bo jak mozna inaczej wytłumaczyć to ze nagle pomimo hamowania produkcji zaczyna brakować surowców energetycznych które na sezon zimowy powinny być nagromadzone na zapas. A tu niespodzianka jakich nie widziano od 10-leci że wszystko sie kończy zanim zaczyna się zima...
Mamy z Ruskimi umowy i muszą nam dostarczać umówione ilości gazu, albo zapłacą kary.
Natomiast nikt im nie zabroni przy okazji wyczyścić magazyny u Niemców, bo według wszelkiego prawdopodobieństwa, to Gazprom jest właścicielem przepompowywanych zapasów.
Bezdyskusyjnie jest to pełzająca wojna i będzie coraz gorzej.
-
- Posty w temacie: 73
może nie otwarta ale zawsze jakaś .Zresztę Rusek zawsze tak robił jak się im coś nie podobało to zakręcali kurek , takie to ich podejście do życia nic nowegotuxcnc pisze:Bezdyskusyjnie jest to pełzająca wojna i będzie coraz gorzej
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
tuxcnc pisze:Mamy z Ruskimi umowy i muszą nam dostarczać umówione ilości gazu, albo zapłacą kary.
Może zaplacą a może nie, a nawet jeśli to po tych cenach co sprzedaja to sobie odbija.
tristar0 pisze:Zresztę Rusek zawsze tak robił jak się im coś nie podobało to zakręcali kurek , takie to ich podejście do życia nic nowego
A co bys powiedział gdyby ta gra była ustalona i bawimy się w dobrego i złego policjanta?
-
ani ja ani ty tego nie ogarniemy wiec co się nad tym zastanawiać skoro wpływu nad tym żadnego nie mamy
Dodane 4 minuty 57 sekundy:
jedynie co dziś zauważyłem to 5,62 za olej napędowy
Dodane 4 minuty 57 sekundy:
jedynie co dziś zauważyłem to 5,62 za olej napędowy
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Posty w temacie: 60
Przetłumaczyłem kilka zdań z niemieckiego artykułu. Oni tam podkreślają, że Gasprom się wywiązuje z dostaw, właśnie odwracając kierunek płynięcia gazu. I mówią, że zmagazynowany gaz jest faktycznie własnością gaspromu. Odeszła Merkel, która chyba kochała się trochę w Władimirze, a nowy rząd podskakuje, wydalając dwóch dyplomatów.
-
tristar0 pisze:wiec co się nad tym zastanawiać skoro wpływu nad tym żadnego nie mamy
Zawsze w przyszłości można powiedzieć "a nie mówilem".

Dodane 3 minuty 3 sekundy:
jasiu... pisze: Oni tam podkreślają, że Gasprom się wywiązuje z dostaw, właśnie odwracając kierunek płynięcia gazu. I mówią, że zmagazynowany gaz jest faktycznie własnością gaspromu.
I nagle tak Putin pokochał Polskę że nie da jej zamarznąć w zimie ale ma w nosie Niemców? Brzmi jak żart.

-
nie wiem już bawię się w wróżkę i zastanawiam się nad nadchodzącymi cenami energii elektrycznej bo kolejny wzrost nie budzi pozytywnego nastawienia