Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Pogadajmy o cenach
Juzwa1 a czy mógłbyś opisać bardziej szczegółowo swój system grzewczy?
Mam takie dziwne wrażenie, że użytkownik może sam siebie lekko oszukiwać - tzn jak był stosunkowo tani gaz przyciskał guziczek i grzał sobie powiedzmy na 22 stopnie, a jak podrożał to można zmienić grzanie na węglowe/peletem czy inne ale to wraz drogo, trzeba się łopatą namachać, namęczyć więc w sumie mógłbym grzać do 20 i założyć sweter - a potem jak zrobi się podsumowanie to wychodzi, że węglem/peletem taniej no taniej bo założenia inne.
Sposób liczenia Senio bardzo mi się podoba - wydaje się to uczciwie policzone ale oczywiście nie uwzględnia wrzucenia do piwnicy tony peletu, chodzenia raz na 2 dni i wsypywania X kg do zasobnika, czyszczenia popielnika itp no ale nie każdy liczy coś takiego jako koszt.
Mam takie dziwne wrażenie, że użytkownik może sam siebie lekko oszukiwać - tzn jak był stosunkowo tani gaz przyciskał guziczek i grzał sobie powiedzmy na 22 stopnie, a jak podrożał to można zmienić grzanie na węglowe/peletem czy inne ale to wraz drogo, trzeba się łopatą namachać, namęczyć więc w sumie mógłbym grzać do 20 i założyć sweter - a potem jak zrobi się podsumowanie to wychodzi, że węglem/peletem taniej no taniej bo założenia inne.
Sposób liczenia Senio bardzo mi się podoba - wydaje się to uczciwie policzone ale oczywiście nie uwzględnia wrzucenia do piwnicy tony peletu, chodzenia raz na 2 dni i wsypywania X kg do zasobnika, czyszczenia popielnika itp no ale nie każdy liczy coś takiego jako koszt.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 301
Aż tak źle to nie jest. Przy grochu zasobnik ładujesz na kilka dni. Popiół też raz na kilka dni. Przy pellecie zdecydowanie mniej roboty z popiołem bo prawie go nie ma. Dorzucić trzeba co kilka dni. Jak ktoś się nie boi pobudzić trochę z raz na tydzień i korona z głowy mu nie spadnie z tego powodu to problemu nie ma. Kocioł też trzeba czyścić bo ma większą sprawność czysty. Opał jest teraz workowany na paletach więc dźwigać nie trzeba. Przywiozą, windą zdejmą, paleciakiem wciągasz gdzie ma stać i finał. Załadować do kotła 5-6 worków na tydzień to też nie jest ponad ludzki wysiłek. Więc ja jakby problemu nie widzę.Duszczyk_K pisze: ↑23 lis 2021, 07:32Sposób liczenia Senio bardzo mi się podoba - wydaje się to uczciwie policzone ale oczywiście nie uwzględnia wrzucenia do piwnicy tony peletu, chodzenia raz na 2 dni i wsypywania X kg do zasobnika, czyszczenia popielnika itp no ale nie każdy liczy coś takiego jako koszt.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 323
- Kontakt:
Zaś mylisz pojęcia

Odpowiednią domową masz poniżej. Pobór podobny a koszt jakby inny

Gdyby różnica miedzy domem a firmą była podobna dziś jak w styczniu to na pewno bym sobie rąk nie brudził

-
- Posty w temacie: 127
kamar, papier przyjmie wszystko, kroki podjąłeś słuszne, zakup chinki i skrobanie jej to też może być dobra decyzja - choć dla mnie nie do przyjęcia - tylko kto wygrywa kto traci, ja dalej porządnej tokarki nie mam tylko improwizuje bo jestem uparty i się nie godzę na konika 2mm wyżej osi w cenie 20 tys, inni bioroą. Daj znać bo w praktyce to już napisali, nawet wyrzucanie popiołu nie jest za darmo bo trzeba czarny worek albo kopać dołki, a to już czas i koszt. Nad peletem swoje odstoisz, strażaka kup.
-
Dalej nie jest to 0.10PLN
Paliwo gazowe 6288KWh
Wartość brutto 1114
1114 / 6288 = 0.177gr/KWh
Fakt że nie jest to 20 groszy a 17.7 grosza.
Ja wszystko rozumiem jak również to, że za nawet 500 zeta więcej nie warto się pierniczyć z workami w chałupie. Ale to jak z energetyką. Cena KW tania ale dorzucą 10 innych bzdur + wat i już tak słodko nie jest. To, że oni sobie napisali 0.10 groszy czy inaczej to nic dla Ciebie nie znaczy. Ty wyskakujesz z kwoty brutto do zapłaty i nie ma zmiłuj się

A jeszcze żeby było bardziej obrazowo od początku tego sezonu grzewczego spaliłem 25 worków grochu po 20 kg. Cena tony 930pln.
-
- Posty w temacie: 40
- Kontakt:
Tona węgla orzecha przyjechała 1480zł, w marcu płacilem 760. Czyli podrożało x2
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
@bartuss1
Kto kupuje węgiel zimą ?. Opał się kupuje w maju jak ceny są normalne i nikt się nie zabija o to. Teraz to spekulanci drą skórę do kości.
Kto kupuje węgiel zimą ?. Opał się kupuje w maju jak ceny są normalne i nikt się nie zabija o to. Teraz to spekulanci drą skórę do kości.
-
- Posty w temacie: 40
- Kontakt:
Ja kupuje tone jak mi sie skonczy, zima nie zima, wiecej mi do piwnicy nie wleci. Mi ta tona wystarczy na 2 miesiące. Rozpalanie popoludniem pi razy oko koło 16 i pali sie do 20, kilka łopatek węgla, troche drewna. Jak są mrozy to rozpala sie wczesniej przed południem, no ale to musi byc przynajmniej te -7 na dworze hehe.
Na warsztacie maszynka troche ciepla oddaje, także można przezyc poki co. Sie jeszcze zobaczy co bedzie na tym nowym warsztacie, no ale tam klima ziemna jest, także pewnikiem bedzie inaczej.
Na warsztacie maszynka troche ciepla oddaje, także można przezyc poki co. Sie jeszcze zobaczy co bedzie na tym nowym warsztacie, no ale tam klima ziemna jest, także pewnikiem bedzie inaczej.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign