A ten gazowy masz nadal podłączony?
Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 78
Re: Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz
Ten gazowy nie miał czasem 2 przed 8 ?
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 301
Prawda. Jeśli jest za mały wymiennik ciepła zwyczajnie kocioł pracuje na pełen gwizdek, osiąga z 50% swojej max temperatury bo jest za duży odbiór ciepła i nie daje rady. To tak trochę jak by do Poręby wsadzić silnik 1KW. Owszem zakręci może trochę wrzecionem, ale to koniec jego zalet i możliwości w tej maszynie

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 323
- Kontakt:
Re:Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz
Czy ja aby nie pisałem gdzieś, że te 16-17 na hali to mi w zupełności wystarcza ? 
Więc nad czym ta debata ?
Nie mam zamiaru nikogo przekonywać , że jest lepiej niż na gazie
Jest dużo gorzej i kłopotliwiej
ale taki mamy klimat (polityczny
)

Więc nad czym ta debata ?
Nie mam zamiaru nikogo przekonywać , że jest lepiej niż na gazie

ale taki mamy klimat (polityczny

-
Nie o to mi chodzi
.
Popatrzymy na tych ze wschodu bo u nas dalej zacofanie i pranie mózgów. Zobacz jak prosto ruskie rozwiązali temat
I teraz mając dowolny kocioł z wymiennym / regulowanym palnikiem robisz co chcesz, kiedy chcesz i jak chcesz.
Chodzi mi tylko o to żeby robić tak, alby nam było dobrze. Cała reszta schodzi na drugi plan. A wywiercić trochę otworków to dla Ciebie bułka z masłem. Dlatego właśnie ja nie idę już w gotowce. Ten palnik zechla wszystko. Od trociny nie sprasowanej poprzez pellet, zrębki aż do ekoroszku. Kwestia wymiany paleniska czyli jednej płytki
.

Popatrzymy na tych ze wschodu bo u nas dalej zacofanie i pranie mózgów. Zobacz jak prosto ruskie rozwiązali temat
I teraz mając dowolny kocioł z wymiennym / regulowanym palnikiem robisz co chcesz, kiedy chcesz i jak chcesz.
Chodzi mi tylko o to żeby robić tak, alby nam było dobrze. Cała reszta schodzi na drugi plan. A wywiercić trochę otworków to dla Ciebie bułka z masłem. Dlatego właśnie ja nie idę już w gotowce. Ten palnik zechla wszystko. Od trociny nie sprasowanej poprzez pellet, zrębki aż do ekoroszku. Kwestia wymiany paleniska czyli jednej płytki

-
Najefektowniejsze spalanie paliw stałych. Paliwo podawane jest pod żar, odgazowuje, gazy przechodzą przez ogień spalają się i grzeją tak samo jak odgazowane paliwo. Takie "dowalanie na kupę" jak w tych palnikach zasypowych to zasada jak w starych kopciuchach. Co prawda to drewno tak nie kopci jak węgiel, ale zasada spalania i straty przecież są niezmienne. Ja nie wiem kto i za ile im dał te świstki na 5 klasę na tego typu palniki, ale nie wnikam.