Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 127
Re: Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.
w takim razie moja budowa będzie letniskowa, bloku nie będę sprzedawał przyda się na zime, przy obecnej cenie opału bez problemu opłacę czynsz przez zimę, a na lato wyprowadzę się do domu i tak sobie pogodzę przyjemne z pożytecznym. to jest myśl..
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 84
Mi instalator zasugerował zakup i montaż zmiękczacza wody.
Zakupu dokonałem ..... , widać na zdjęciu.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
WZÓR pisze:Mi instalator zasugerował zakup i montaż zmiękczacza wody.
Zakupu dokonałem ..... , widać na zdjęciu.
Potwierdzam, zmiękczacz się zwraca stosunkowo szybko.
Po 3 latach od wykończenia kuchni i łazienki, baterie miały już problem, a wymiennik w piecu kilka razy (w czasie jednego serwisu) okamieniali jakimś środkiem chemicznym.
Po zamontowaniu zmiękczacza, zero kamienia na jakiejkolwiek armaturze, piec działa jak marzenie, koszt soli to jakieś 120-150zł na rok, sól do zmywarki była droższa (na rok).
Poza instalacją grzewczą, przedłuża życie, prace, zmywarce, armaturze.
Główny minus że wodę tak zmiękczoną nie bardzo powinno się pić, dobrze mieć odwróconą osmozę.
W dodatku jak zmiękczacz to i filtry wstępne, a na nich widać po 3 miesiącach jaka czysta woda idzie z wodociągu.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Dla mnie to nie problem.
Wodę do picia kupuję w sklepie w butelkach 5l
Filtr jest ..... , na razie czysty jak łza.....W dodatku jak zmiękczacz to i filtry wstępne, a na nich widać po 3 miesiącach jaka czysta woda idzie z wodociągu.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Posty w temacie: 323
- Kontakt:
Filtry jak najbardziej, ale zmiękczacz to jak calgon w pralce

Ćwierć wieku biega centralne i armatura bez tego wynalazku a pralki wymieniam raz na piętnaście lat.
Żadna nie miała tak zarośniętej grzałki jak w reklamie.
I do picia się nadaje

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 12
Co do calgon to się nie wypowiadam nie używam . Ale grzałka i pralka zarośnięte lepiej niż w reklamie
jakiego ujęcia woda.
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway
-
- Posty w temacie: 127
WZÓR pisze:Dla mnie to nie problem.
to musisz kupować bardzo drogą wodę jakoś bo ja leciałem troche na 5tkach i dałem spokój, ekspresu nie nadążałem okamieniać. Teraz wodę przegotowuje do ekspresu ostoi się i jeszcze ją filtruje przelewówką, a do picia jadę na bystrej.
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
O proszę, oto filtr po 3 miesiącach, mam tych fot trochę bo w sumie od 7 lat mam filtr wstępny.

U teściów woda z wodociągu jest tak miękka że soli do zmywarki nie sypali nigdy, pralki i zmywarki śmigają od lat i nie ma problemów.
Niestety w RZ woda jest jaka widać, rdza, kamień, syf, full opcja.
Na dodatek przed tym filtrem jest jeszcze jeden, taki z zaworem spustowym do filtrowania grubego gruzu, więc ten łapie to co mniejsze.

U teściów woda z wodociągu jest tak miękka że soli do zmywarki nie sypali nigdy, pralki i zmywarki śmigają od lat i nie ma problemów.
Na dodatek przed tym filtrem jest jeszcze jeden, taki z zaworem spustowym do filtrowania grubego gruzu, więc ten łapie to co mniejsze.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Jak wymieniłeś piętnaście lat temu to następną już tak długo nie pocieszysz się w domu.
Pięć lat max. .... , taki szrot teraz produkują.
... , pamiętam za PRL ojciec pralkę kupił , taką co z góry pranie się ładowało.
..... , mogłaby chodzić do dzisiaj jakby nie to , że zrobił się problem z prostymi częściami do niej .
Prostej uszczelki gumowej nie mogliśmy kupić i postawiliśmy z tego powodu pralkę nową.
Jaką drogą ? ..... , zwykłą źródlaną.szopenn pisze: ↑27 maja 2022, 22:21WZÓR pisze:Dla mnie to nie problem.
to musisz kupować bardzo drogą wodę jakoś bo ja leciałem troche na 5tkach i dałem spokój, ekspresu nie nadążałem okamieniać. Teraz wodę przegotowuje do ekspresu ostoi się i jeszcze ją filtruje przelewówką, a do picia jadę na bystrej.
A na ławie standard Muszynianka gazowana 1.5l aby język od czasu do czasu zmoczyć.
U nas w Oławie taka lipa leci kranem , że znajomy w bloku raz do roku baterie wymienia bo ciekną i kamieniem zarastają.VampirE pisze: ↑28 maja 2022, 00:17O proszę, oto filtr po 3 miesiącach, mam tych fot trochę bo w sumie od 7 lat mam filtr wstępny.
P.s.
Jak na max. zacznę użytkować wodę w nowobudowanym , to po trzech miechach też swój filtr pokażę i porównamy .
.... , przed nim fakt - jakiś dżinks mam zamontowany.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Posty w temacie: 98
VampirE pisze:O proszę, oto filtr po 3 miesiącach, mam tych fot trochę bo w sumie od 7 lat mam filtr wstępny.
Niekoniecznie kolorek filtra to zły znak. U nas na przykład woda jest bardzo dobra, bratowa z Wa-wy zawsze do nas przyjeżdżała wekować ogórki na kiszone, bo wodociągi mają filtry tylko piaskowe by nie tracić jej dobrych składników. Mój filtr wygląda podobnie, a założyłem go tylko dlatego, że jak pójdzie woda po jakiejś awarii, to przez dzień czy dwa lecą też ruszone osady z sieci...
pozdrawiam,
Roman
Roman