Podpięcie zasilacza

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Autor tematu
januszjan
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3
Posty: 74
Rejestracja: 24 lis 2020, 17:42

Podpięcie zasilacza

#1

Post napisał: januszjan » 10 wrz 2023, 15:11

Jestem laikiem, więc prosze mnie nie bluzgać - prąd 220 podpinam od góry czy od dołu?
Załączniki
za.jpg




Dawid1146
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 10 wrz 2023, 12:44
Lokalizacja: Olesno

Re: Podpięcie zasilacza

#2

Post napisał: Dawid1146 » 10 wrz 2023, 15:19

Napięcie 230v podajesz na brązowy i niebieski. Brązowy to L niebieski N.


atom1477
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1990
Rejestracja: 21 kwie 2011, 10:58
Lokalizacja: ::

Re: Podpięcie zasilacza

#3

Post napisał: atom1477 » 10 wrz 2023, 15:21

Potwierdzam słowa sztucznej inteligencji.


Autor tematu
januszjan
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3
Posty: 74
Rejestracja: 24 lis 2020, 17:42

Re: Podpięcie zasilacza

#4

Post napisał: januszjan » 10 wrz 2023, 15:28

Dziękuję
a czy podpowiecie mi czy wykorzystam go do takiej lampki
https://pl.aliexpress.com/item/40008934 ... pt=glo2pol

u mnie po rozebraniu tak to wygląda, bardzo podobny, cos mi się przepaliła, a nie ma tam nic więcej oprócz tego
Załączniki
lampka1.jpg


atom1477
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1990
Rejestracja: 21 kwie 2011, 10:58
Lokalizacja: ::

Re: Podpięcie zasilacza

#5

Post napisał: atom1477 » 10 wrz 2023, 15:31

Raczej nie. To z lampki to nawet może nie być izolowany zasilacz AC/DC, tylko jakaś przetwornica Step-down.
Poza tym w lampkach zwykle są zasilacze lub przetwornice stałoprądowe.
A ten Twój zasilacz jest stałonapięciowy.
Nie nadaje się więc do bezpośredniego podłączenia do samodzielnej diody LED.
Nadaje się tylko do diod LED z rezystorami (czyli przystosowanymi do zasilania stałonapięciowego).


Autor tematu
januszjan
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3
Posty: 74
Rejestracja: 24 lis 2020, 17:42

Re: Podpięcie zasilacza

#6

Post napisał: januszjan » 10 wrz 2023, 15:37

Wiem, że tak głupio piszę bo bazuję na wyglądzie, bo tez zastanawiałem się nad tym
Załączniki
22.jpg


atom1477
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1990
Rejestracja: 21 kwie 2011, 10:58
Lokalizacja: ::

Re: Podpięcie zasilacza

#7

Post napisał: atom1477 » 10 wrz 2023, 15:40

Po wyglądzie nie dojdziesz. Nie ta dziedzina życia :D
Najpierw musisz określić jakie jest napięcie przewodzenia Twoich LEDów.
Jeżeli wiesz gdzie mają plus+ a gdzie minus, to podłącz do nich napięcie rzędu 20..30V szeregowo poprzez rezystor 10k. Diody powinny się delikatnie zaświecić. I wtedy miernikiem łatwo zmierzysz ich napięcie przewodzenia.
Jeżeli nie zaświecą to znaczy że mają jeszcze wyższe napięcie przewodzenia.


ADATA
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 108
Rejestracja: 27 sie 2022, 14:11

Re: Podpięcie zasilacza

#8

Post napisał: ADATA » 17 wrz 2023, 12:10

Będę chciał wymienić wtyczkę, rozumiem, że podpięcie samej wtyczki do tej płytki /białe przewody/, nie ma znaczenia, czy tak?
co innego czerwony i niebieski, chyba ale tego nie ruszam
Załączniki
Bez tytułu.jpg


atom1477
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1990
Rejestracja: 21 kwie 2011, 10:58
Lokalizacja: ::

Re: Podpięcie zasilacza

#9

Post napisał: atom1477 » 17 wrz 2023, 12:17

Na pewno z dobrego konta napisałeś? :D
"Polaryzacja" białych nie mają znaczenia.
Czerwonego i niebieskiego ma.


ADATA
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 108
Rejestracja: 27 sie 2022, 14:11

Re: Podpięcie zasilacza

#10

Post napisał: ADATA » 17 wrz 2023, 15:17

to brat pisał

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”