Podłączenie i zaprogramowanie falownika OMRON MX2 2,2kw

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

Autor tematu
krishandwerker
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 16
Posty: 59
Rejestracja: 17 paź 2016, 21:24
Lokalizacja: Dolnośląskie

Podłączenie i zaprogramowanie falownika OMRON MX2 2,2kw

#1

Post napisał: krishandwerker » 15 cze 2017, 09:47

Panowie chodzi o Podłączenie i zaprogramowanie falownika OMRON MX2 2,2kw z wrzecionem ELTE 1,1,za bardzo sie na tym nie znam .Czy kable według rysunku dobrze podłączyłem?





Obrazek



Tagi:


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1824
Rejestracja: 11 wrz 2008, 16:04
Lokalizacja: Poznań

#2

Post napisał: Andrzej 40 » 24 cze 2017, 23:11

Od sieci do silnika prawidłowo wg załączonej instrukcji. Nie ma w niej zaznaczonego rezystora hamującego i tylko to podłączenie trzeba sprawdzić w instrukcji.


Autor tematu
krishandwerker
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 16
Posty: 59
Rejestracja: 17 paź 2016, 21:24
Lokalizacja: Dolnośląskie

#3

Post napisał: krishandwerker » 05 lip 2017, 17:57

Czy te ekranowanie też jest prawidłowo? Może ktoś dałby linka jakie zabezpieczenie kupić do Falownika na szynę DIN,lub cokolwiek co tam jeszcze trzeba np. Do rezystora lub inne zabezpieczenia które powinny byc w skrzynce sterowniczej.Daje wiec koledze "pomógł "


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1824
Rejestracja: 11 wrz 2008, 16:04
Lokalizacja: Poznań

#4

Post napisał: Andrzej 40 » 05 lip 2017, 18:18

krishandwerker pisze:Czy te ekranowanie też jest prawidłowo? Może ktoś dałby linka jakie zabezpieczenie kupić do Falownika na szynę DIN,lub cokolwiek co tam jeszcze trzeba np. Do rezystora lub inne zabezpieczenia które powinny byc w skrzynce sterowniczej.Daje wiec koledze "pomógł "
Ekranowanie też prawidłowo. Zabezpieczenie 16A, bezpiecznik zwykły, nie różnicowy i ewentualnie wyłącznik dajemy tylko przed falownikiem. Obwodu rezystora nie zabezpieczamy, natomiast ustawiamy parametry hamowania w oprogramowaniu falownika (jeśli istnieje taka możliwość).


FTW
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 450
Rejestracja: 16 gru 2016, 10:44
Lokalizacja: śląsk

#5

Post napisał: FTW » 05 lip 2017, 19:30

Jeśli chcesz tego używać w domu, to musisz sobie wypiąć gniazdko pod ten falownik z różnicówki, bo inaczej non stop będzie Ci ją wybijało.


Autor tematu
krishandwerker
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 16
Posty: 59
Rejestracja: 17 paź 2016, 21:24
Lokalizacja: Dolnośląskie

#6

Post napisał: krishandwerker » 05 lip 2017, 20:12

A nie powinno być zabezpieczenie 30A jak pisze w instrukcji Falownika?(wycinek jest na zdjęciu)


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1824
Rejestracja: 11 wrz 2008, 16:04
Lokalizacja: Poznań

#7

Post napisał: Andrzej 40 » 05 lip 2017, 22:20

krishandwerker pisze:A nie powinno być zabezpieczenie 30A jak pisze w instrukcji Falownika?(wycinek jest na zdjęciu)
Gdyby falownik pracował z silnikiem 2,2kW to pewnie tak, ala Twój silnik ma 1,1kW i wg tabliczki prąd nominalny 4,3A. Zakładając beznadziejną sprawność falownika 50% z sieci przy 150% poboru mocy (60 sek. "dopalacz") pobierze 4,3Ax2x1,5 = 12,9A. Bezpiecznik 16A typ B powinien wystarczyć.


Autor tematu
krishandwerker
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 16
Posty: 59
Rejestracja: 17 paź 2016, 21:24
Lokalizacja: Dolnośląskie

#8

Post napisał: krishandwerker » 06 lip 2017, 07:49

A kolega wytłumaczy " beznadziejną sprawność falownika",bo nie wiem o co chodzi i już mam obawy o złe dobranie .Wrzeciono 1,1kW jest takie, bo takie miałem,falownik celowo zakupiłem większy na przyszłość do większego wrzeciona 2,2kW.


Autor tematu
krishandwerker
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 16
Posty: 59
Rejestracja: 17 paź 2016, 21:24
Lokalizacja: Dolnośląskie

Re: Podłączenie i zaprogramowanie falownika OMRON MX2 2,2kw

#9

Post napisał: krishandwerker » 20 sty 2019, 11:47

Na kartce ze zdjęcia są parametry Falownika 2,2kW pod Wrzeciono 1,1 kW Elte może sie komuś przydadzą te ustawienia,ale mam pytanie
Dlaczego parametru A003, A004 nie mogę zmienić - ustawić na 350, 400 ? , maksymalnie ustawienie jakie jest to 50 lub w dół do 0,0.
Dodam że będzie podłączany rezystor hamowania.
Załączniki
3.jpg
2.jpg
1.jpg


dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 383
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Podłączenie i zaprogramowanie falownika OMRON MX2 2,2kw

#10

Post napisał: dudziak4 » 20 sty 2019, 14:35

Pewnie dlatego że w innym parametrze falownika jest ustawiona maksymalna częstotliwość na 50Hz. Poszukaj zmień na 400Hz

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”