Podłączenie i zaprogramowanie falownika OMRON MX2 2,2kw

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

drhambone
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 148
Rejestracja: 27 lut 2013, 20:46
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Podłączenie i zaprogramowanie falownika OMRON MX2 2,2kw

#11

Post napisał: drhambone » 20 sty 2019, 14:42

W A004 ustawiasz częstotliwość maksymalną. W standardowych falownikach MX2 bez specjalnego firmware jest to 400Hz.

W A003 ustawiasz czestotliwość bazową maksymalnie do tego co wpisałeś do A004.

Tu masz manual:

https://assets.omron.eu/downloads/manua ... ual_pl.pdf

Pozdrawiam
Tomek


KEEP CALM AND AUTOMATE

Tagi:


Autor tematu
krishandwerker
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 16
Posty: 59
Rejestracja: 17 paź 2016, 21:24
Lokalizacja: Dolnośląskie

Re: Podłączenie i zaprogramowanie falownika OMRON MX2 2,2kw

#12

Post napisał: krishandwerker » 20 sty 2019, 17:12

Na wstępie dziękuje za pomoc i donoszę iż odnalazłem parametry i udało się je pozmieniać.
Czy jeśli do sterowania wektorowego przy moim wrzecionie 1,1 kW ( nakreśliłem strzałke na zdjęciu ) jest pokazane A044 =3 jako załączenie tego sterowania tzn. że będzie obsługiwać i mam tak ustawić parametr?
Tam jeszcze występuje 3 kartka na temat konfiguracji parametrów Falownika do sterowania wektorowego.

Pytanie co dalej … jak podłączę wrzeciono to będzie ono od razu sie kręciło? Co bym sie nie wystraszył :) !
Czy obroty nadaje strzałkami góra -dół ?
Dodam ze podłączam to pod gniazdko od kuchenki elektrycznej ( chyba mocniejszy korek ma ) w warunkach domowych ..jak na razie nic nie strzeliło.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4919
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Podłączenie i zaprogramowanie falownika OMRON MX2 2,2kw

#13

Post napisał: adam Fx » 21 sty 2019, 09:50

A044 03... Bezczujnikowe sterowanie wektorowe (SLV) więc jeśli jest wybrana i aktywna wartość parametru jako 3 to będzie wektorowe
krishandwerker pisze:Pytanie co dalej … jak podłączę wrzeciono to będzie ono od razu sie kręciło? Co bym sie nie wystraszył !


jak nie namieszałeś to nie ustawisz strzałkami częstotliwość/prędkość potem dopiero włączysz obroty potem możesz je zmieniać strzałkami/potencjometrem
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
krishandwerker
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 16
Posty: 59
Rejestracja: 17 paź 2016, 21:24
Lokalizacja: Dolnośląskie

Re: Podłączenie i zaprogramowanie falownika OMRON MX2 2,2kw

#14

Post napisał: krishandwerker » 21 sty 2019, 18:01

Czyli wrzeciono będzie w stanie spoczynku ?a jak włączyć aby te obroty nadawać mniejsze lub większe ?


drhambone
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 148
Rejestracja: 27 lut 2013, 20:46
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Podłączenie i zaprogramowanie falownika OMRON MX2 2,2kw

#15

Post napisał: drhambone » 21 sty 2019, 18:28

Co masz ustawione w A001 i A002? Jak masz podłączone zaciski sterujące?
KEEP CALM AND AUTOMATE


Autor tematu
krishandwerker
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 16
Posty: 59
Rejestracja: 17 paź 2016, 21:24
Lokalizacja: Dolnośląskie

Re: Podłączenie i zaprogramowanie falownika OMRON MX2 2,2kw

#16

Post napisał: krishandwerker » 21 sty 2019, 19:56

A001=1
A002=1
Wszystko jest ustawione tak jak na kartce -zdjęciu powyżej pod wrzeciono 1,1kW.
Na czerwono zaznaczone jest to co najważniejsze pod moc mojego wrzeciona w przypadku gdy sie posiada Falownik 2,2 kW.
Zaciski? nie podłączyłem jeszcze nic .Chciałem na sucho sprawdzić czy działa. Wiec pytam co dalej .

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 9073
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

Re: Podłączenie i zaprogramowanie falownika OMRON MX2 2,2kw

#17

Post napisał: RomanJ4 » 21 sty 2019, 19:57

Jeśli falownik był używany to pamiętaj by go przed programowaniem resetować do ustawień fabrycznych, bo mogą dziać się cuda... Obrazek
pozdrawiam,
Roman


Autor tematu
krishandwerker
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 16
Posty: 59
Rejestracja: 17 paź 2016, 21:24
Lokalizacja: Dolnośląskie

Re: Podłączenie i zaprogramowanie falownika OMRON MX2 2,2kw

#18

Post napisał: krishandwerker » 21 sty 2019, 20:11

Falownik jest nowy ,właśnie uruchamiany pierwszy raz przeze mnie .


drhambone
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 148
Rejestracja: 27 lut 2013, 20:46
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Podłączenie i zaprogramowanie falownika OMRON MX2 2,2kw

#19

Post napisał: drhambone » 22 sty 2019, 10:21

A001 i A002 to paremetry w których ustawiasz sposób podania komend RUN/STOP oraz sposób zadania prędkości.
Jak masz ustawione obydwa na 1 tzn. że wszystko zadajesz przez zaciski falownika. Jak nie masz tam nic podłączone to silnik nie ruszy :)

Jak chcesz sprawdzić czy silnik i falownik działa to ustaw A001 i A002 na 2. Wtedy masz sterownie z panela. Do parametru F001 wpisujesz częstotliwość wyjściową. Potem przyciskami RUN/STOP włączasz/wyłączasz silnik. Ot cała filozofia.

Pamiętaj że w tym falowniku po przestawieniu kluczowych parametrów należy zrobić restart zasilania, żeby falownik je przyjął.

Pozdrawiam
Tomek
KEEP CALM AND AUTOMATE


Autor tematu
krishandwerker
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 16
Posty: 59
Rejestracja: 17 paź 2016, 21:24
Lokalizacja: Dolnośląskie

Re: Podłączenie i zaprogramowanie falownika OMRON MX2 2,2kw

#20

Post napisał: krishandwerker » 23 sty 2019, 18:18

Tymczasowo urlop więc narazie dziękuję i odezwę się za jakiś czas....

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”