podłączenie drivera 500khz

podłączenie drivera 500khz

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
Artas1986
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 15
Rejestracja: 26 cze 2019, 08:52

podłączenie drivera 500khz

#1

Post napisał: Artas1986 » 29 sty 2021, 22:52

Witam , walczę z moim Piko od jakiegoś czasu i muszę przyznać ze póki co mi sie b. podoba , ale mam problem z tym tematem :

" PikoCNC Board „M” v1.0Copyright © 2019PPHU ELCOSIMO9Podłączenie driver-a z wykorzystaniem modułu wyjść różnicowychJeśli zamierzamy korzystać z sygnału STEP o częstotliwości większej niż 300KHz lub też sygnał STEP ma być dostarczony do odległego miejsca, to należy użyć dodatkowego modułu wyjść różnicowych i połączenia za pomocą ekranowanej skrętki."

moje drivery planuje napędzać 500khz , co to za dodatkowy moduł?
będę wdzięczny za w miarę łopatologiczne wytłumaczenie
pozdrawiam Arek




bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7
Posty: 334
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: podłączenie drivera 500khz

#2

Post napisał: bartekn86 » 30 sty 2021, 12:31

https://docplayer.pl/3403965-Csmio-ip-w ... b-s-c.html
tu jest mniej więcej naświetlony temat,
500 khz to jest dość dużo już.

youtube.com/watch?v=BRtCJshGJPQ
tu jest 1:50 mikrokrok i 5m/min


Autor tematu
Artas1986
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 15
Rejestracja: 26 cze 2019, 08:52

Re: podłączenie drivera 500khz

#3

Post napisał: Artas1986 » 30 sty 2021, 15:06

dzięki, ładną maszynke zrobiłeś
pozdrawiam


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7
Posty: 334
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: podłączenie drivera 500khz

#4

Post napisał: bartekn86 » 30 sty 2021, 20:54

Dzięki, z ciekawości, po co taka duża częstotliwość jest CI potrzebna ?


Daniu
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 514
Rejestracja: 01 lip 2013, 00:27
Lokalizacja: Krk

Re: podłączenie drivera 500khz

#5

Post napisał: Daniu » 30 sty 2021, 21:00

Pewnie do serwa z enkoderem 2500imp żeby rozkręcić go do 3000rpm. ?!?!


Autor tematu
Artas1986
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 15
Rejestracja: 26 cze 2019, 08:52

Re: podłączenie drivera 500khz

#6

Post napisał: Artas1986 » 30 sty 2021, 23:21

jak kolega Daniu trafnie spostrzegł serwa 3000rpm , bardzo mnie ciekawi jakich czestotliwośći uzywacie ?
pozdrawiam

Awatar użytkownika

Bogu 40
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 14
Rejestracja: 21 lip 2020, 18:01
Lokalizacja: Starogard gd

Re: podłączenie drivera 500khz

#7

Post napisał: Bogu 40 » 31 sty 2021, 10:06

Dzień dobry
Posiadam serwa Delta i pracują na 980 Khz mogą chodzić do 4 Mhz więc jest jeszcze pole do działania . Serwa lepiej chodzą na wyższym podziale chodzi o ruszanie i hamowanie przy dużych prędkościach duży podział widać że działa lepiej .Gdyby Panu Andrzejowi udało się zrobić osobne przyspieszenia ruchów roboczych i dojazdowych to byłoby coś .


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7
Posty: 334
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: podłączenie drivera 500khz

#8

Post napisał: bartekn86 » 31 sty 2021, 10:11

Magia jakaś, z tymi megahercami, no ale faktycznie widać ze skoro ktoś używa tak dużych częstotliwości to tylko serwa.
Bogu 40: jakie przyspieszenia masz ustawione ?
Artas1986: 200khz przy 6m/min/ krok 1:50/ 0,5m/s^2 Więcej to się boję o nakrętki, żeby one to wytrzymały.


Daniu
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 514
Rejestracja: 01 lip 2013, 00:27
Lokalizacja: Krk

Re: podłączenie drivera 500khz

#9

Post napisał: Daniu » 31 sty 2021, 10:42

To działa w druga stronę. Jak masz serwa z enkoderem o dużej rozdzielczości to potrzeba dużo tych Hz.

Tu przykład masz:
co-oznacza-pojecie-enkoder-17bit-t14289.html

Jak masz enkoder 17bit i chcesz go pokręcić do chociażby 3000rpm to sobie policz ile mhz potrzeba..

Awatar użytkownika

Bogu 40
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 14
Rejestracja: 21 lip 2020, 18:01
Lokalizacja: Starogard gd

Re: podłączenie drivera 500khz

#10

Post napisał: Bogu 40 » 31 sty 2021, 11:56

Przyspieszenie często zmieniam zależy od rodzaju frezowania obecnie mam 1.5 m/s i jest to trochę wolno ale niekiedy muszę obniżyć do 0,5 m/s Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”