podłączenie drivera 500khz

podłączenie drivera 500khz

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7
Posty: 310
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: podłączenie drivera 500khz

#11

Post napisał: bartekn86 » 31 sty 2021, 12:05

A nie ma przypadkiem tak ze ten enkoder chodzi w pętli zamkniętej z driverem i w zasadzie obojętne jest ile ma rozdzielczości ? są serwa która mają różne enkodery a idzie do tego samego wzmacniacza zapiąć byle by prądy i czujniki temp pasowały (akurat kopie się z sewem przy czymś takim gdzie pole ma 12.7metra na ze 3 metry) przecież w serwie konfigurujesz o ile ma się obrócić wałek przy jednym stepie zakładając właśnie że masz stepa a nie analoga. Tak na chłopski rozum używając max rozdzielczości w/w enkodera to minimalny step przy założeniu że używasz śruby o skoku np. 10 to jest tam 5 czy nawet 6 miejsce po przecinku (albo lepiej) , przecież tego mazak za 5 baniek fizycznie nie jest w stanie zrobić. Żeby kręcić 3kpm i zachować rozsądny step rzędu 5 mikronów ( co i tak jest abstrakcją na maszyny naszej budowy) to wcale nie trzeba mieć tyle mhz przecież. I w związku z tym dalej podtrzymuje pytanie po co tak duże częstotliwości stepu :-) 200khz to faktycznie nie jest za bogato, ale 1mhz to jest już potęga przecież. Uprzejmie proszę o dalsze informacje których chyba jednak gdzieś mi brakuje

39m/minutę ? jakie masz pole robocze że aż tak zapierdalasz ? jak napęd przekładasz ? kurde grubo




Daniu
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 557
Rejestracja: 01 lip 2013, 00:27
Lokalizacja: Krk

Re: podłączenie drivera 500khz

#12

Post napisał: Daniu » 31 sty 2021, 12:32

W frezarce może tego nie wykorzystasz, ale w ramieniu robota w którym serwo jest spięte np z przekładnia falowa redukująca jego obroty ze 100 razy juz ma to sens.

W serwopacku możesz ustawić „przekładnię” ilości impulsów na obrót..

Kiedyś jak robiłem próby z machem po lpt to mnozylem impulsy x10, teraz w piko mam 1:1 co przy częstotliwości impulsów 750khz daje 4500rpm. prędkości 45m/min oczywiście g0.


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7
Posty: 310
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: podłączenie drivera 500khz

#13

Post napisał: bartekn86 » 31 sty 2021, 12:40

Nie spotkałem się z żadnym robotem w którym było by stepdir a nie analog. Co oczywiście nie znaczy że takich niema. Zawęziłem moje rozumowanie do wątku w którym dyskutujemy.
Bogu 40: grubo masz z tymi impulsami na mm
Załączniki
indeks2.jpg

Awatar użytkownika

Bogu 40
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 10
Rejestracja: 21 lip 2020, 18:01
Lokalizacja: Starogard gd

Re: podłączenie drivera 500khz

#14

Post napisał: Bogu 40 » 31 sty 2021, 13:23

Pole pracy to 3060x1560x300 listwy zębate oczywiście jak maszyna a właściwie konstrukcja maszyny pozwala można szybciej serwo można podkręcić do 5000 obrotów ale obroty to nie wszystko jeszcze dokładność frezowania im więcej impulsów na obrót tym płynność maszyny lepsza a co za tym idzie precyzja obróbki lepsza no a jak zrobisz coś dobrze i szybko to chyba dobrze .




bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7
Posty: 310
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: podłączenie drivera 500khz

#15

Post napisał: bartekn86 » 31 sty 2021, 13:33

Kurde, super Ci to zagnypia, jestesm pod pozytywnym wrażeniem, propsy !!!!!!!!!!!!!!!!

Dodane 4 minuty 59 sekundy:
Bogu 40 pisze:
31 sty 2021, 13:23
Pole pracy to 3060x1560x300 listwy zębate oczywiście jak maszyna a właściwie konstrukcja maszyny pozwala można szybciej serwo można podkręcić do 5000 obrotów ale obroty to nie wszystko jeszcze dokładność frezowania im więcej impulsów na obrót tym płynność maszyny lepsza a co za tym idzie precyzja obróbki lepsza no a jak zrobisz coś dobrze i szybko to chyba dobrze .


jaka jest rozdzielczość tego serwa ? nie enkoder tylko sam minimalny kąt o który się jest to w stanie dygnąć ?

Awatar użytkownika

Bogu 40
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 10
Rejestracja: 21 lip 2020, 18:01
Lokalizacja: Starogard gd

Re: podłączenie drivera 500khz

#16

Post napisał: Bogu 40 » 31 sty 2021, 14:03

Są to serwa Delta ASDA-B2 nie pamiętam dokładnie chyba 0,7 stopnia ale głowy bym nie dał możesz sprawdzić tu

https://www.delta-americas.com/Products ... 2%20Series


Daniu
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 557
Rejestracja: 01 lip 2013, 00:27
Lokalizacja: Krk

Re: podłączenie drivera 500khz

#17

Post napisał: Daniu » 31 sty 2021, 15:21

bartekn86 pisze:
31 sty 2021, 13:33
jaka jest rozdzielczość tego serwa ? nie enkoder tylko sam minimalny kąt o który się jest to w stanie dygnąć ?
To nie krokowce. Tu rozdzielczość właśnie ustala enkoder.

A wracając do pytania
Artas1986 pisze:
29 sty 2021, 22:52
co to za dodatkowy moduł?
Tak to wyglada
Obrazek

Obrazek

A opis masz w linku podanym przez kol. bartka.


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7
Posty: 310
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: podłączenie drivera 500khz

#18

Post napisał: bartekn86 » 31 sty 2021, 15:35

Teraz łapię, dzięki za wytłumaczenie.
Jeżeli jest faktycznie tak jak mówisz, to zakładając że takimi częstotliwościami chcemy operować, w życiu nie poszedł bym w żadnego step dira, a nawet nie wiem czy nie analoga też. Profinety, albo inne cany wyglądają bezpieczniej przy takim czymś. Ciekawe jak dużo grzebania by było żeby z płytki piko wyciągnąć jakiegoś busa :-)


Autor tematu
Artas1986
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 15
Rejestracja: 26 cze 2019, 08:52

Re: podłączenie drivera 500khz

#19

Post napisał: Artas1986 » 01 lut 2021, 07:48

Super się temat rozwija:)
Daniu wiesz gdzie znajdę taki moduł?
pozdrawiam


Daniu
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 557
Rejestracja: 01 lip 2013, 00:27
Lokalizacja: Krk

Re: podłączenie drivera 500khz

#20

Post napisał: Daniu » 01 lut 2021, 08:16

U producenta piko 😀

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”