Podłączenie czujniki typu NPN NC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
snajper007
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 139
Rejestracja: 03 lis 2011, 16:48
Lokalizacja: grodzisko Górne

Podłączenie czujniki typu NPN NC

#1

Post napisał: snajper007 » 13 kwie 2020, 18:05

Panowie,
Mam pytanie do użytkowników PikoCNC. Czy jest możliwość podłączenia czujnika długości narzędzia bądź sondy (czujnika krawędzi), typu NPN NC (normalnie zwarty)? W instrukcji piko pisze wyłącznie o czujnikach NO. Czy jest możliwość odwrócenia sygnału w programie, tak jak to jest możliwe w Mach czy LinuxCNC?




bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 204
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Podłączenie czujniki typu NPN NC

#2

Post napisał: bartekn86 » 13 kwie 2020, 19:06

http://www.pikocnc.com/download/PLC_manual.pdf

tu masz manuala do plc, jest opisane w jaki sposób można zanegować wejście


Autor tematu
snajper007
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 139
Rejestracja: 03 lis 2011, 16:48
Lokalizacja: grodzisko Górne

Re: Podłączenie czujniki typu NPN NC

#3

Post napisał: snajper007 » 13 kwie 2020, 19:24

Nie jestem ekspertem w programowaniu PLC. Czy można prosić o podpowiedź, gdzie i co zmienić?


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1553
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Podłączenie czujniki typu NPN NC

#4

Post napisał: RobWan » 13 kwie 2020, 20:12

Może tak?
<< IN TAX_PROBE
na

!< IN TAX_PROBE

Nie wybuchnie, a można spróbować. :-)

Robert


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 204
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Podłączenie czujniki typu NPN NC

#5

Post napisał: bartekn86 » 13 kwie 2020, 20:17

tax probe to jest czujnik narzędzia ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”