Płyta fundamentowa pod domek na RODach

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 28

Post napisał: 251mz » 03 wrz 2015, 19:15

rdarek pisze:PS. stopy 50x50 czy altana będzie wielopiętrowa? Stopy w mojej wiacie mają 35x35 a fundament budowanego pomieszczenia 20cm szerokości. Ważne aby pomiędzy betonem a drewnem zrobić izolację przeciwwilgociową np. papa
Tylko parter .
Papa już przygotowana termozgrzewalna na stopy.

Wolę z tymi stopami przesadzić niż potem ma się coś dziać;)

Belki drewniane będą 3sztuki po 7metrów o przekroju 15x15cm

Tagi:

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: rdarek » 03 wrz 2015, 20:47

251mz pisze: Wolę z tymi stopami przesadzić niż potem ma się coś dziać;)
Belki drewniane będą 3sztuki po 7metrów o przekroju 15x15cm
Belki mogą być węższe np 15 lub 20cm wysokości x do 8cm szerokości co się trafi na podłogę. Jeśli na długości 7m będą 4 stopy to belki podłogi ułożyłbym po krótkim boku i połączył wzdłuż tak aby powstała kratownica.
Koniecznie impregnowane przeciw grzybom pleśniom i robakom :twisted:
Na pw materiały pomocnicze ;)

gregor1975
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6

Post napisał: gregor1975 » 04 wrz 2015, 12:59

Robię poprawki murowanego domku, który ktoś postawił 35 lat temu z nikłą jak się zdaje zdolnością przewidywania, dlatego napiszę coś od siebie:

Na fundament kasy nie żałuj i przewymiaruj go sobie w górę w stosunku do rad typu starczy, to przecież nie blok mieszkalny. Przyszłe poprawki będą tym bardziej kosztowne i skomplikowane, im bliżej fundamentu.

Beton się robi wagowo i nie ma znaczenia, że żaden fachowiec nie waży surowców na budowie jak tu ktoś napisał - oni nie robią żadnego betonu, tylko coś betonopodobnego. Nie widzę żadnego problemu, aby skalibrować sobie wagowo naczynia miarowe, czyli wiadra na suchym surowcu i potem nimi odmierzać na objętość. Ja tak robię.

Zrób dobrze zbrojenie, spokojnie i powoli. Żadnego luźnego wrzucania prętów w beton.

Porób, nawet na zapas, wszystkie wyprowadzenia z budynku, aby potem nie kuć równocześnie zastanawiając się, czy budynek nie j...nie. W przyszłości może wpadnie ci do głowy podłączać prąd, zrobić kibelek, poprowadzić rurociąg od pompy, aby pompę mieć pod kluczem a nie na pastwie złodziei. "Dreny" z rur z tworzywa sztucznego załatwią sprawę.

Nie żałuj kasy na hydroizolację. Poczekaj spokojnie, aż wylewki podeschną, czyli co najmniej miesiąc. Potem gruntowanie (Abizol, Lepizol, czy jak to się tam teraz nazywa), najlepiej dwukrotnie, potem izolacja pozioma z papy i zewnętrzna pionowa z folii kubełkowej. Będziesz miał w ten sposób spokój do końca życia i nie będziesz dumał jak pozbyć się tej je...ej wilgoci.

Jak robisz w drewnie, to impregnacja:

- przeciw technicznym szkodnikom drewna - siarczan miedzi bodajże. Jak ci się toto zalęgnie, już tego nie wytępisz! Ja musiałem "amputować" jedną belkę stropową i gimnastykować się z włożeniem nowej i miałem wyjątkowe szczęście, że nie zalęgło się to robactwo w reszcie konstrukcji;
z tartaku masz już belki zaimpregnowane, ale ja poprawiłbym no bo to dla siebie przecież

- przeciwwilgociowo - żadne impregnaty do drewna, tylko olej lniany; to jest olej polimeryzujący, potocznie zwany schnącym, zaimpregnuje na lata; w marketach budowlanych w trzydziesto albo pięćdziesięciolitrowych kanistrach do dostania; impregnuj na ciepło po podgrzaniu na łaźni wodnej, czyli wiadro oleju do większego wiadra z wodą, a to na palnik, ogień, czy co tam masz

Będziesz robił w drewnie, a nie w cegle więc to nie dla Ciebie porada, ale gdyby się coś miało zmienić, to pamiętaj - wieniec obowiązkowo! Inaczej za jakiś czas będziesz "ankrował" mury.

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: oprawcafotografii » 04 wrz 2015, 13:04

251mz pisze:Zastanawiam się jeszcze czy z betoniarni nie wziąć.
1m3 będzie mnie kosztował 400zł .

A jeśli samemu to będę musiał kupić żwir , piach , cement , przywieźć to.
Za 60zł wypożyczyć betoniarkę .
No i z pół dnia to mieszać...
Wreszcie :)

q

gregor1975

Post napisał: gregor1975 » 04 wrz 2015, 13:40

251mz pisze:Zastanawiam się jeszcze czy z betoniarni nie wziąć.
1m3 będzie mnie kosztował 400zł .
Jeden m3 betonu C12/15 robionego samodzielnie według cen z mojej okolicy wygląda tak:

cement: 0,275x320PLN
piasek: 0,590x18PLN
żwir: 1,377x65PLN
transport: do 100PLN
woda: 0PLN

Razem: ~ 290PLN

Jednym metrem guzik zdziałasz, skończy się na kilku. Przy tych kilku metrach cena transportu bilansuje się obniżając koszt jednostkowy. Urwiesz też coś na cemencie, bo przy zakupie tony lub więcej to już nie detal.

Za te kilka stówek w kieszeni pomachałbym łopatą jakieś dwie, trzy soboty :mrgreen:

Autor tematu
251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 28

Post napisał: 251mz » 04 wrz 2015, 19:16

gregor1975 pisze:Razem: ~ 290PLN
Dolicz betoniarkę bo też jej nie mam ;] więc muszę wypożyczyć za 80zł/doba

Pojadę jeszcze w pon do betoniarni i jeśli uda się zamówić beton ze spowalniaczem jakimś żeby zaczął żelować np po 4-5h to zamówię gotowy...

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 04 wrz 2015, 20:11

gregor1975 pisze:woda: 0PLN
wiaderkami z Odry? hiehie
bo rachunek za wode wodociagową zwykle przychodzi po jakimś czasie
betoniarke kupisz na allegro za 700 zł i bedziesz ja miał na wieki i ewentualnie pozyczał sąsiadom a oni ci w zamian gruz wywioza czy coś
i mieszamy 1 :3:1 - 1 lopata cementu, 3 piachu i jedną żwiru i woda z odry/ wisly/warty/ bugu czy ch wi gdzie czy jeziora/ czy deszczówka - ma byc za friko.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: pitsa » 04 wrz 2015, 21:04

251mz pisze: z betoniarkę ... muszę wypożyczyć za 80zł/doba
Zamiast betoniarki wystarczy gruba folia i seria kopniaków w mieszany beton:
[youtube][/youtube]

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

gregor1975

Post napisał: gregor1975 » 04 wrz 2015, 21:57

bartuss1 pisze:
gregor1975 pisze:woda: 0PLN
wiaderkami z Odry? hiehie
bo rachunek za wode wodociagową zwykle przychodzi po jakimś czasie
Woda jest z własnego ujęcia - studnia wbijana, pompa skrzydełkowa ze ssącym na 5/4". Stare to, filtr zabity, pompa regenerowana po rozdęciu przez mróz, ale 500 itrów w 40 minut namacham. A jak już się zmęczę, to robię przerwę na fajeczkę i piwko i odpalam marketowy agregat 650W, który zasila badziewiastą pompę elektryczną 250W z tłocznym 1/4"(do kupienia w Kominku, wiesz gdzie)
251mz pisze:Dolicz betoniarkę bo też jej nie mam ;] więc muszę wypożyczyć za 80zł/doba
Toć mówiłem, że łopatą bym pomachał. Jak ostatnio murowałem, to ręcznie 3 tony piasku przerobiłem na zaprawę 1:1:5 w sobotę do wieczora - na sucho na tarasie, na mokro w taczce, do wiader i voila! Fakt, że materiał typu bloczki i cegły miałem już na kursie i ścieżce.

Wszystko jest do wyliczenia - jak masz dniówki 1000PLN, to wiadomo, że nie będziesz się babrał, jak masz inaczej, to będzie inaczej. Dodatkowo jest jeszcze satysfakcja - na przykład jeden z forumowiczów pisał kiedyś tutaj obszernie o swoich pracach, w ramach których rzeźbił jakąś maszynę w żeliwie w mieszkaniu za pomocą brzeszczota i były tu ochy i achy :shock:

Zrobić ręcznie maltę to nie tego rodzaju kretynizm, grafit nie lata po mieszkaniu, więc nie widzę przeszkód.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 05 wrz 2015, 08:23

gregor1975 pisze:do kupienia w Kominku, wiesz gdzie
w kominku masz najwieksze zdzierstwo w okolicy, ja tam tylko srubki kupuję, bo mają wszystkie rozmiary.
ja juz swoją zabawe z betonem w zasadzie skonczyłem, a było tego dużo - w pojedynke czy we dwóch mozna robić w dowolnym czasie.
raz mi koles przywiózl 8 ton żwiru i 8 ton piasku, tylko że ... zamiast wysypac jedną kupkę żwiru i jedna piasku obok to gosciu zrobił tak - kupka żwiru, kupka piasku, kupka żwiru i znpowu kupka piasku - i pół placu zawalone, cieżko czasem znaleść kogoś myslącego logicznie, żwir prosto z Odry
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”