Ploter do PCB i lekkich prac w alu i mosiądzu 315x215x140

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
xel
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 14
Rejestracja: 15 lut 2011, 16:38
Lokalizacja: choszczno

Ploter do PCB i lekkich prac w alu i mosiądzu 315x215x140

#1

Post napisał: xel » 04 lip 2017, 22:27

Witam wszystkich.
Długo nosiłem się z budową maszynki do PCB i delikatnego skrobania w metalach kolorowych. Ploter który obecnie posiadam posiada dosyć spore pole robocze, ale jego nikczemna sztywność zapewnia zadowalającą mnie dokładność jedynie w drewnie. Z jego pola roboczego 550x500x130 korzystam w niewielkim zakresie przez większość czasu więc doszedłem do wniosku, że potrzebuję stosunkowo małej maszyny, nie zajmującej zbyt wiele miejsca. Zaprojektowałem więc w Fusion 360 niewielką maszynkę, która ma zastąpić mi moje Kasefrase.
Proszę więc o konstruktywną krytykę projektu plotera- brakuje śrub i silników oraz otworów pod silnik osi Z- nie chcę brnąc na razie w detale nie wiedząc czy nie popełniłem jakiegoś poważnego błędu.
Założenia:
-głównie do PCB i lekkich prac artystycznych w alu i mosiądzu ( płaskorzeźby , ozdóbki i inne pierdółki wielkości medalu)
-pole robocze 315x215x90
-wałki podparte 16
-wrzeciono 400W, bezszczotkowe - bo akurat takie mi zalega w czeluściach szafy
-frezy - do 3mm średnicy
-boki bramy, panel przedni i tylny, krzyżak- stal 10mm, cięta wodą
-belka bramy- profil aluminiowy 30x150
-boki maszyny- profil 40x80
-spód maszyny (mocowanie łożysk stołu)- profile aluminiowe 30x60
-konstrukcja skręcana

Śruby- hmmm, no właśnie jakie. Skłaniałbym się ku kulowym, lecz jaki rozmiar? Trapezowym w ostateczności- też nie wiem jaki rozmiar był by najlepszy

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 05 lip 2017, 17:32 przez xel, łącznie zmieniany 1 raz.



Tagi:


rodzyn
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2
Posty: 75
Rejestracja: 03 mar 2011, 15:48
Lokalizacja: Polska

#2

Post napisał: rodzyn » 04 lip 2017, 22:58

Usztywnij boki bramy przykręcając jakiś profil alu albo gruby płaskownik. Zmienił bym też umiejscowienie łożysk osi Z na krzyżaku tak aby nie ograniczały wysokości detalu, założysz imadło i może braknąć miejsca...
Pod całą dolną ramę też nie zaszkodziło by dać blachy nawet 5mm, powinno usztywnić całość.

Jeśli nie masz jeszcze prowadnic liniowych i reszty to warto zastanowić się nad takim albo podobnym zestawem z ebay: http://www.ebay.de/itm/DE-STOCK-SBR20-L ... Sw8GtZSi35

Wykorzystaj w pełni możliwości Fusiona i spróbuj zrobić kilka symulacji wtedy sam zobaczysz gdzie można coś usztywnić itp.


specpl
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 16
Rejestracja: 24 mar 2016, 12:15
Lokalizacja: Rzeszów

#3

Post napisał: specpl » 05 lip 2017, 10:16

Trochę ciężko będzie przykręcić łożyska stołu do profilu, w tej wersji to będzie słaby punkt maszyny. Dodatkowo koniecznie daj nogi z profilów pod bramę. Sam jestem w trakcie składania bardzo podobnej konstrukcji.


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1655
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#4

Post napisał: upanie » 05 lip 2017, 12:31

Najlepiej jeszcze zalej wszystko betonem i postaw na to czołg. To na pewno usztywni konstrukcje.
Że też jeszcze nikt o betonie nie napisał...
Ludzie no już bez przesady. Maszynka ma skrobać PCB i skrobać alu. Bok przy tych wymiarach zrobiony z płyty stalowej 10mm chcesz jeszcze usztywniać?
I nie gadać to apetycie rosnącym w miarę jedzenia. Gość chce małą maszynkę do PCB. Taka konstrukcja jest naprawdę wystarczająca.
Ja w jednej z moich poprzednich robót czasami frezowałem płytki na jakiejś tam sklepowej frezarynce z blaszek. Frezowało bez problemu pod SMD raster 0,5mm. Jakbyście zobaczyli tę maszynkę to byście stwierdzili, że to nie ma prawa nawet masła skrobać.
Jakaś mania sztywności na tym forum panuje. Czyżby brakowało Wam sztywności? Kobiety się skarżą? :mrgreen:
czilałt...


Autor tematu
xel
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 14
Rejestracja: 15 lut 2011, 16:38
Lokalizacja: choszczno

#5

Post napisał: xel » 05 lip 2017, 13:28

Dziękuje za odpowiedzi. Zgodnie z sugestią zmieniłem konstrukcje krzyżaka. Pozwoliło to bez zmiany wysokości bramy zwiększyć zakres osi Z do 140mm. W rzeczywistości będzie 3mm mniej, ponieważ, jak słusznie zauważył specpl ciężko w tej konfiguracji osi Y przykręcić łożyska stołu do profilu alu, głównie dlatego, że rozstaw otworów w łożysku wynosi 32mm a rowki w profilu 30x60 oddalone są (w osiach) o 30mm. Planuję więc przykręcić łożyska pośrednio, poprzez płaskownik stalowy 3mm (łożyska do płaskownika i całość dopiero do profilu). Dodałem też płytę 5mm na spód (stal), choć w rzeczywistości przykręcę ją jeżeli faktycznie będą problemy ze sztywnością- konstrukcja umożliwia taki zabieg w każdym momencie. Podobnie zresztą sprawa ma się z belką bramy: w dowolnym momencie można dokręcić płytę stalową do profilu alu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek


specpl
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 16
Rejestracja: 24 mar 2016, 12:15
Lokalizacja: Rzeszów

#6

Post napisał: specpl » 05 lip 2017, 15:09

Masz łożyska stołu przesunięte względem środka ramy - nie wykorzystasz pełnego zakresu ruchu stołu - przystawi cię mocowanie nakrętki. Z czego chcesz zrobić ten stolik? Przy rozmiarach 500x400 z blachy to on nie będzie za prosty.


Autor tematu
xel
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 14
Rejestracja: 15 lut 2011, 16:38
Lokalizacja: choszczno

#7

Post napisał: xel » 05 lip 2017, 16:25

Wstawiłem na szybko obudowę nakrętki śruby kulowej 1604. Nic nie zawadza, zakres ruchu taki jaki założyłem, czyli 315mm w osi Y. Załączam zrzuty z ekranu dla maksymalnych wychyleń stołu. Łożyska są celowo tak ułożone- miało być symetryczne względem wrzeciona w osi X. Zastanawiam się, czy nie przesunąć bramy lekko do przodu, tak by środek wrzeciona wypadał pośrodku stołu. Stół ma mieć wymiary 450x260mm.Stolik będzie z blachy stalowej 10mm lub aluminium 10mm. Tak czy inaczej- bez planowania powierzchni się nie obejdzie.

Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 05 lip 2017, 17:36 przez xel, łącznie zmieniany 1 raz.


rodzyn
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2
Posty: 75
Rejestracja: 03 mar 2011, 15:48
Lokalizacja: Polska

#8

Post napisał: rodzyn » 05 lip 2017, 17:35

Zastanów się nad zamontowaniem silnika i śruby napędowej na stole, a mocowania nakrętki na podstawie - tak jak w maszynach firmy Bakprint. Mogło by to ułatwić i poprawić mocowanie łożysk liniowych do podstawy.


specpl
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 16
Rejestracja: 24 mar 2016, 12:15
Lokalizacja: Rzeszów

#9

Post napisał: specpl » 05 lip 2017, 20:38

Jakie wymiary zewnętrzne ma mieć ta maszynka?


Autor tematu
xel
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 14
Rejestracja: 15 lut 2011, 16:38
Lokalizacja: choszczno

#10

Post napisał: xel » 05 lip 2017, 21:44

Szerokość: 370mm, długość 470mm, wysokość ( od podstawy do górnej krawędzi belki bramy) 370mm

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”