Plazma - stół wodny
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 21
- Kontakt:
tak ... teoretycznie można by zrobić coś takiego ale ...
nie pamiętam i nie chciałbym tu coś wymyślać ale ten palnik chyba sam w sobie nie jest szczelny i woda może po prostu zakłócić start.
Ale sam pomysł jest ok. mały przepływ by wypierać ewentualną wodę która i tak się będzie miała ciężko dostać do środka gdyż będzie w nim powietrze.
nie pamiętam i nie chciałbym tu coś wymyślać ale ten palnik chyba sam w sobie nie jest szczelny i woda może po prostu zakłócić start.
Ale sam pomysł jest ok. mały przepływ by wypierać ewentualną wodę która i tak się będzie miała ciężko dostać do środka gdyż będzie w nim powietrze.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 29
- Kontakt:
Z wypływem powietrza nie ma problemu. Każdy powermax ma test powietrza po skręceniu potencjometru na min. Można robić krótkie zwarcie a następnie start. Hypertherm wypowiedział się jednoznacznie, że ten palnik się nie nadaje. Śledzę różne wypalarki w USA i tam 90% Powermaxów pracuje ze stołem wodnym jednak lustro wody nie przekracza blachy.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
cnccad, Thermal Dynamics (jak u mnie ) wpierw jest puszczane powietrze a później inicjacja łuku ..
w nowym Thermal Dynamics Cutmaster A40 też inicjacja łuku jest zaraz po puszczeniu powietrza z tego co pamiętam bo instalowałem takie urządzenie ..
Pytanie czy sterownik plazmy nie robi tego za agregat plazmowy ...

w nowym Thermal Dynamics Cutmaster A40 też inicjacja łuku jest zaraz po puszczeniu powietrza z tego co pamiętam bo instalowałem takie urządzenie ..
Pytanie czy sterownik plazmy nie robi tego za agregat plazmowy ...

Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 21
- Kontakt:
ten cykl bierze się ze samego źródła.
W innym przypadku gdyby się później pojawiało powietrze uszkadzało by palnik lub jego komponenty jak np. dyfuzor gazu , uszczelnienia.
Sterowanie CNC ma tylko włączyć cykl cięcia a resztę cykli zapalenia robi źródło plazmy lub w niektórych przypadkach dodatkowy sterownik. Po uruchomieniu pada komenda na wejście CNC że uruchomiono i znów CNC przejmuje dalsze cykle pracy .
Mnie ciekawi co to za stal i jaka grubość
W innym przypadku gdyby się później pojawiało powietrze uszkadzało by palnik lub jego komponenty jak np. dyfuzor gazu , uszczelnienia.
Sterowanie CNC ma tylko włączyć cykl cięcia a resztę cykli zapalenia robi źródło plazmy lub w niektórych przypadkach dodatkowy sterownik. Po uruchomieniu pada komenda na wejście CNC że uruchomiono i znów CNC przejmuje dalsze cykle pracy .
Mnie ciekawi co to za stal i jaka grubość

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)