płaskorzeźba

Zmiana rozmiaru

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
SеьоKфифps
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 14
Rejestracja: 03 wrz 2019, 12:26
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój

płaskorzeźba

#1

Post napisał: SеьоKфифps » 08 wrz 2019, 16:46

Witam.

Mam pytanie czy jest możliwość zmiany rozmiaru "gotowca" pliku stl?

Pobrałem gdzieś plik ale ma małe rozmiary a chciałbym aby był większy.

Dziękuję za zainteresowanie.

Pozdrawiam serdecznie forumowiczów !



Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1880
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: płaskorzeźba

#2

Post napisał: Petroholic » 08 wrz 2019, 16:50

Jest możliwe ale skalowanie w górę obiektu z małym stopniem detailingu daje słabe efekty...

Bardzo chcesz to powiększyć? (%)

Awatar użytkownika

Autor tematu
SеьоKфифps
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 14
Rejestracja: 03 wrz 2019, 12:26
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój

Re: płaskorzeźba

#3

Post napisał: SеьоKфифps » 08 wrz 2019, 17:14

mam taki plik > https://cults3d.com/en/3d-model/art/dolphin-pendant i chcę żeby był szerszy i większy, lub nadać mu swoje indywidualne wymiary ;). Jest to możliwe ?


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2032
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: płaskorzeźba

#4

Post napisał: kubus838 » 08 wrz 2019, 17:25

SеьоKфифps pisze:
08 wrz 2019, 17:14
mam taki plik > https://cults3d.com/en/3d-model/art/dolphin-pendant i chcę żeby był szerszy i większy, lub nadać mu swoje indywidualne wymiary ;). Jest to możliwe ?
Witam
Link nie działa.
Oczywiście jest to możliwe. Najprościej skalowaniem w jedno lub dwu lub trzech osiach. Tzn nie robisz to poprzez po jedynym skalowaniu w każdej osi a ustawiasz skalowanie np w osiach x i y jednocześnie. Wtedy w chwili skalowania obraz powiększa się równomiernie w obu osiach a co za tym idzie zostaje zachowana proporcjonalność wymiarów.

robert

Awatar użytkownika

Autor tematu
SеьоKфифps
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 14
Rejestracja: 03 wrz 2019, 12:26
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój

Re: płaskorzeźba

#5

Post napisał: SеьоKфифps » 08 wrz 2019, 17:28

kubus838 pisze:
08 wrz 2019, 17:25
SеьоKфифps pisze:
08 wrz 2019, 17:14
mam taki plik > https://cults3d.com/en/3d-model/art/dolphin-pendant i chcę żeby był szerszy i większy, lub nadać mu swoje indywidualne wymiary ;). Jest to możliwe ?
Witam
Link nie działa.
Oczywiście jest to możliwe. Najprościej skalowaniem w jedno lub dwu lub trzech osiach. Tzn nie robisz to poprzez po jedynym skalowaniu w każdej osi a ustawiasz skalowanie np w osiach x i y jednocześnie. Wtedy w chwili skalowania obraz powiększa się równomiernie w obu osiach a co za tym idzie zostaje zachowana proporcjonalność wymiarów.

robert


A w jakim programie idzie to zrobić, oczywiście darmowym. Na chwilę obecną dysponuję DesignSpark Mechanical 4.0.

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1880
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: płaskorzeźba

#6

Post napisał: Petroholic » 08 wrz 2019, 17:35

Chcesz to drukować 3D czy frezować? Jeśli druk to każdy slicer ma opcję skalowania. Ale nie wyeksportujesz przeskalowanego pliku tylko wydruk... Jeśli pod frezarkę to każdy CAD 3D teoretycznie...


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2032
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: płaskorzeźba

#7

Post napisał: kubus838 » 08 wrz 2019, 17:36

W darmowym to w każdym który ma funkcje skalowania trzech osiach. Ja takie rzeczy robię w rhino.

robert

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1880
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: płaskorzeźba

#8

Post napisał: Petroholic » 08 wrz 2019, 17:38

kubus838 pisze:Link nie działa.
Działa tylko wymaga logowania :) Choćby przez FB ale wtedy twoje dane idą ciul wie gdzie :D

Jeśli masz ściągnięty ten plik to dołącz go do postu jako załącznik...

Awatar użytkownika

Autor tematu
SеьоKфифps
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 14
Rejestracja: 03 wrz 2019, 12:26
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój

Re: płaskorzeźba

#9

Post napisał: SеьоKфифps » 08 wrz 2019, 17:50

Petroholic pisze:
08 wrz 2019, 17:38
kubus838 pisze:Link nie działa.
Działa tylko wymaga logowania :) Choćby przez FB ale wtedy twoje dane idą ciul wie gdzie :D

Jeśli masz ściągnięty ten plik to dołącz go do postu jako załącznik...
Załączniki
dolphin_pendant.zip
(4.23 MiB) Pobrany 7 razy


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2032
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: płaskorzeźba

#10

Post napisał: kubus838 » 08 wrz 2019, 17:58

Nie mogę otworzyć pliku "rlf"

robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”