Pilot do przelaczania obrotow silnika

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC
Awatar użytkownika

atom1477
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1057
Rejestracja: 21 kwie 2011, 10:58
Lokalizacja: ::

#11

Post napisał: atom1477 » 10 maja 2017, 19:09

No bo przełącznik poza włączeniem jednego przewodu silnika musi odłączać też drugi przełącznik.
Mi chodzi o to że włącznik ma mieć styki NO+NC (czyli dwa).
A nie że ma być włącznik NO + włącznik NC.


Chętnie kupię silnik krokowy 23HS8430 (konkretnie taki).

Tagi:


Autor tematu
baszawez
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 153
Rejestracja: 19 sty 2017, 17:37
Lokalizacja: Kraków

#12

Post napisał: baszawez » 10 maja 2017, 19:36

Jeżeli kaseta ma dwa przyciski mechaniczne ryglowane to powinien wystarczyć 1 styk NO dla każdego przycisku, styk NC nie musi wtedy rozlaczac drugiego obwodu bo sie go nie da włączyć. Tak sobie dedukuje. Interesuje mnie czy da się też coś takiego zrobić dla silnika 12V

Awatar użytkownika

atom1477
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1057
Rejestracja: 21 kwie 2011, 10:58
Lokalizacja: ::

#13

Post napisał: atom1477 » 10 maja 2017, 19:51

Jeżeli będą ryglowane to tak. Ale podałem Ci linki do nieryglowanych i stąd wymaganie że mają być też styki NC.
Do silnika 12V też się da tak zrobić jeżeli ma 3 przewody sterujące. A bardzo w to wątpię.
Chętnie kupię silnik krokowy 23HS8430 (konkretnie taki).


Autor tematu
baszawez
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 153
Rejestracja: 19 sty 2017, 17:37
Lokalizacja: Kraków

#14

Post napisał: baszawez » 10 maja 2017, 20:18

Niestety mają tylko 2. Pomysł jest taki: przewód z wtyczką na 230V potem przetwornik na 12V, i kaseta do przełączania obrotów. Tylko jak zmienić polaryzacje? Chciał bym jakieś profesjonalne rozwiązanie

Awatar użytkownika

atom1477
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1057
Rejestracja: 21 kwie 2011, 10:58
Lokalizacja: ::

#15

Post napisał: atom1477 » 10 maja 2017, 21:24

Wystarczą 2 przyciski ze stykami NO+NC (nawet może być wspólna kotwica dla obu styków).
Przy okazji będzie hamowanie silnika po puszczeniu przycisków (choć to może też być wadą, zależy czym to ma sterować).
Połączenie podobne jak na tym rysunku:

Tylko przełączniki powinny być 2 sterowane osobno a nie 1 sterowany razem.
Chętnie kupię silnik krokowy 23HS8430 (konkretnie taki).

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”