Pilot do przelaczania obrotow silnika

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Autor tematu
baszawez
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 162
Rejestracja: 19 sty 2017, 17:37
Lokalizacja: Kraków

Pilot do przelaczania obrotow silnika

#1

Post napisał: baszawez » 09 maja 2017, 10:39

Witam, chciałbym zrobić przelacznik do zmieniania obrotów silnika 230V. Mam silnik z którego wychodzą 3 przewody, teraz szukam czegos w rodzaju centralki/pilota (z dwoma przyciskami "góra dół") którego podepnę silnik a sam pilot do gniazda 230V. Znalazlem fajne rozwiązanie to obrazujące jednak nie moge nigdzie tego znalezc w internecie, nie wiem jak się nazywa (zalaczam zdjecie). Jest taki jakby panel sterowniczy pilot, z ktorego wychodza 2 kable, 1 kabel z wtyczka do gniazda 230V drugi zakonczony kostka do przylaczenia przewodów od silnika, na tym 2 kablu jest jeszcze dolaczony jakis modul ( czy jest to zabudowany kondesator?). Rozwiazanie bardzo fajne, cena dla mnie nie gra roli, nie moge natomiast znalezc jak to urzadzenie sie nazywa.
https://zapodaj.net/47ba897b6712d.jpg.html



Tagi:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5220
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#2

Post napisał: adam Fx » 09 maja 2017, 11:32

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1912
Rejestracja: 11 wrz 2008, 16:04
Lokalizacja: Poznań

#3

Post napisał: Andrzej 40 » 10 maja 2017, 02:37

Dla pewności - jaki silnik? Bo 3 przewody to może być 3-fazowy lub 1-fazowy z kondensatorem. Najlepiej daj zdjęcie tabliczki znamionowej.

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2082
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#4

Post napisał: Yarec » 10 maja 2017, 02:44

Andrzej 40 - trzecia opcja > z dzielonym uzwojeniem (jak chińskie wentylatory)
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


Autor tematu
baszawez
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 162
Rejestracja: 19 sty 2017, 17:37
Lokalizacja: Kraków

#5

Post napisał: baszawez » 10 maja 2017, 08:57

silnik 1 fazowy bez kondensatora, uzwojenia oporowe
np. takie kasety http://astat.com.pl/automatyka/urzadzen ... ze-suwnice
jak jest roznica czy beda 2 przyciski z 1 stykiem NO czy 2 przyciski z 2 stykami NO? bedzie mozna sterować dwoma urzadzeniami jednoczesnie?


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1912
Rejestracja: 11 wrz 2008, 16:04
Lokalizacja: Poznań

#6

Post napisał: Andrzej 40 » 10 maja 2017, 12:57

Yarec no to wersja czwarta :mrgreen:
baszawez pisze:silnik 1 fazowy bez kondensatora, uzwojenia oporowe

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2082
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#7

Post napisał: Yarec » 10 maja 2017, 14:17

Andrzej 40 - jest to po prostu 4 i pół fazowy silnik indukcyjno-komutatowowy w układzie trójkątnej oporowej gwiazdy - tyla na wesoło.
Autorze zapodaj: zdjęcie tabliczki znamionowej (jak prosił w/w)
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


Autor tematu
baszawez
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 162
Rejestracja: 19 sty 2017, 17:37
Lokalizacja: Kraków

#8

Post napisał: baszawez » 10 maja 2017, 16:17


Awatar użytkownika

atom1477
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1057
Rejestracja: 21 kwie 2011, 10:58
Lokalizacja: ::

#9

Post napisał: atom1477 » 10 maja 2017, 17:58

To się nazywa kaseta sterownicza.
Ale wygląd to jedno a działanie to drugie.
Możesz sobie znaleźć kasetę sterowniczą o odpowiednim wyglądzie a nawet o odpowiedniej funkcji (silnik lewo-prawo) ale Ci to działało nie będzie.
Bo są rożne silniki i różne sposoby sterowania nimi.
Ty masz nietypowy silnik, raczej rzadko stosowany w napędzie maszyn.
Więc kasetę musisz przerobić albo zrobić ją samemu.
Wystarczy obudowa. Choćby taka:
https://www.piekarz.pl/pl/?q=G1022B
Dwa przyciski NO+NC. Chyba taki się nada:
https://www.piekarz.pl/pl/?item=42928
I dwa przepusty kablowe żeby to ładnie wyglądało:
https://www.piekarz.pl/pl/?q=przepust

Albo totalnie po kosztach i po lenistwie prawie gotowiec:
https://www.piekarz.pl/pl/?item=47926
Ale przyciski do wymiany, bo bez wymiany jak wciśniesz dwa przyciski na raz to spalisz silnik.
Chętnie kupię silnik krokowy 23HS8430 (konkretnie taki).


Autor tematu
baszawez
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 162
Rejestracja: 19 sty 2017, 17:37
Lokalizacja: Kraków

#10

Post napisał: baszawez » 10 maja 2017, 19:01

Dlaczego NO + NC? Nie powinny być 2 NO? Z tego co widze to to samo co kaseta sterownicza

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”