Jako, że jest to mój pierwszy temat na forum, chciałbym wszystkich bardzo serdecznie powitać. Od dłuższego czasu czytam materiały tu zawarte i dotychczas wystarczało to, aby rozwiązać pojawiające się problemy lub rozwiać wątpliwości. Jakiś czas temu zakupiłem jednak piłę ramową PM-120 i w tej sprawie mam kilka pytań. Temat polskich ramówek zdecydowanie nie został jeszcze wyczerpany. Widziałem, że na forum kilka osób posiada lub posiadało taki sprzęt, więc liczę na odzew

Piła jest w stanie, który wkrótce będzie kwalifikował ją do remontu. Zakup był związany z potrzebą szybkiego pocięcia stali. Sprzęt nie był sprawny, nie było możliwości jego uruchomienia. Piła stała kilka lat nieużywana. Po kilku dniach udało mi się ją przetestować. Kilka „elementów” zostało naprawionych, kilka zostawiam na później (jak m.in. przetoczenie osi koła zębatego i dorobienie tulei z brązu), a z kilkoma zwracam się do kolegów:
1) Tłoczysko podnoszące ramie przepuszcza trochę oleju. Czy jest to normalne? Z tego co widziałem jest tam otworek przelewowy. Czasem słychać też dźwięk syczenia i widać niewielkie ilości wydostającego się oleju. Stan gładzi jest dostateczny, ale nie jest tragiczny. Co w tym temacie można zrobić? Jeśli trzeba wymienić tłoczysko, to gdzie takowe zakupić/dorobić?
2) Piła ma tendencję do tego, że przestaje ciąć (tj. ramie przestaje opadać). Jeśli obciążę lekko ramie piły (ręką) to albo piła tnie do końca bez problemu, albo chwilę tnie i trzeba jej znowu „pomóc”. Testowałem to w przypadku materiałów o różnej wysokości i różnej szerokości – nie ma stałych punktów, w których piła się zawiesza. Jak ten problem rozwiązać?
3) Z tego co widziałem, to koło z ramieniem było spawane. Co mnie zaskoczyło, to to, że zamienione są fazy cięcia tj. brzeszczot jest opuszczany w momencie „pchania”, a podnoszony w momencie „ciągnięcia”. Czy da się to jakoś skorygować bez robienia dodatkowego otworu w kole z ramieniem? Tymczasowo obróciłem po prostu brzeszczot, aby nie niszczyło zębów. Nie wiem, na ile jest to zdrowe dla maszyny…
4) Na korbowodzie mam znaczny luz poosiowy. Czy da się go jakoś skasować? A jeśli nie, to z czym jest on związany? Pasowanie koła napędowego korbowodu? Pasowanie koła z ramieniem?
5) W DTRce występują 2 rodzaje sprężyn – pierwszy rodzaj, to 3 sprężyny pompy cieczy chłodzącej, drugi rodzaj to 1 sprężyna, której nie udało mi się zidentyfikować. Czy mógłbym prosić o jakieś sugestie, gdzie ona powinna się znaleźć?
Wszystkim z góry dziękuję za pomoc. Maszyna przejdzie kapitalkę w przyszłym roku, ale póki co musi trochę popracować.
Pozdrawiam
Marek