PikoPWM + falownik HYUNDAI

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
iksmodiw1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 39
Rejestracja: 25 mar 2010, 13:37
Lokalizacja: Internet

PikoPWM + falownik HYUNDAI

#1

Post napisał: iksmodiw1 » 03 lis 2015, 22:53

Mam problem z płytką piko pwm na 12V. Na falowniku falują obroty.
Do tej pory używałem chińskiego falownika do mokrego chińczyka, ale wymieniłem na coś lepszego bo tamten nieraz świrował.
Sterowanie napięciem podpiętym przez potencjometr jest w porządku, czyli falownik ma wejście sprawne, zaś jak podepnę sygnał 0V~10V z piko to częstotliwość faluje.

Czy ktoś miał podobne problemy ?

Na serwisie też nie mają pojęcia co to jest i czym to jest spowodowane.

Zadane obroty z panelu falownika są stałe, tylko jest problem z pikoPWM.



Tagi:


mariobig
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 04 lis 2015, 09:38
Lokalizacja: Mazowieckie

#2

Post napisał: mariobig » 04 lis 2015, 09:56

Hej,
raz miałem taki temat z falownikiem 20kW, sterowniczek wysyłał 0-10V na falownik.
Należało połączyć masę analogową masą cyfrową przy falowniku.(Coś w tym stylu)
Generalnie spotkałem się kiedyś z tak zwanym przesłuchem pojemnościowym.

Ale oczywiście może to być w twoim przypadku nieskuteczne.
1. Falownik powiniem być ogólnie uziemiony, czyli aluminiowy radiator połączony z PE.
2. Urządzenie sterujące jeżeli posiada jakiś zacisk uzmiający powinno być na tym
samym potencjale co falownik. Uzyskuje się to przez połączenie ich przewodem miedzianym.
Uwaga: Jeżeli nie masz dobrze uziemionego falownika to będzie cię kopał prąd.
3. Używaj ekranowanych kabli do łączenia przesyłania sygnałów analogowych, ekrany powinny być przyłączone do metalowych obudów urządzeń.
4. Najlepszym sposobem jest przesyłanie takich sygnałów przez przewody ze skręconymi żyłami, masa z sygnałem.
5. Przeczytaj instrukcję obsługi falownika, tam napewno jest coś o ekranowaniu.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1426
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#3

Post napisał: RobWan » 04 lis 2015, 18:37

Spróbuj tak.

Robert
Załączniki
47nF.png
47 nF


Autor tematu
iksmodiw1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 39
Rejestracja: 25 mar 2010, 13:37
Lokalizacja: Internet

#4

Post napisał: iksmodiw1 » 04 lis 2015, 20:42

Dziękuje Panowie.

Pomogło podciągnięcie masy Z PWM do masy całej maszyny.

Ogólnie cała maszyna oraz falownik były spięte ze sobą masą oprócz tego PWM.

Wcześniej z chińskim falownikiem było wszystko ok, zapewne nowy falownik jest bardziej czuły po tym względem.


maglo18
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 176
Rejestracja: 03 mar 2016, 13:54
Lokalizacja: Lesznowola

#5

Post napisał: maglo18 » 28 kwie 2017, 09:34

Do nowej maszyny chcę założyć mokre wrzeciono z chińskim falownikiem. Opis z tabliczki w jaki można sterować falownikiem "Analog Setting Method External Voltage 0-5V,0-10V,4-20mA,0-20mA" Posiadam pikocnc i jak do niego podłączyć falownik. Potrzebuje dodatkowy moduł?


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1426
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#6

Post napisał: RobWan » 28 kwie 2017, 14:25

maglo18 pisze: Potrzebuje dodatkowy moduł?
Zależy jakie Piko masz. Jeżeli B lub E to nie potrzeba.

Robert


maglo18
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 176
Rejestracja: 03 mar 2016, 13:54
Lokalizacja: Lesznowola

#7

Post napisał: maglo18 » 28 kwie 2017, 14:45

Mam piko "B". Czy to znaczy że na wyjściu jest 0-10V?


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1426
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#8

Post napisał: RobWan » 28 kwie 2017, 14:50

Tak. :smile:

Robert


maglo18
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 176
Rejestracja: 03 mar 2016, 13:54
Lokalizacja: Lesznowola

#9

Post napisał: maglo18 » 04 maja 2017, 13:58

Dopytam ostatni raz. Nie chcę niczego spalić. Czy to są dwa ostatnie styki opisane 0-10 V na listwie wyjść? .


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1426
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#10

Post napisał: RobWan » 04 maja 2017, 14:22

Tak. :grin:

Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”