PikoCNC profil tokarki

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 370
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: PikoCNC profil tokarki

#11

Post napisał: bartekn86 » 31 paź 2021, 15:01

Adaś,
Przydała to by sie normalna instrukcja, aktualna do nowej wersji, a nie stara w której w zasadzie z poprzednich płytek jeszcze trzeba się doszukiwać szczątkowych informacji

Z tej instrukcji która jest, jeżeli ktoś nie jest elektrykiem, nie ma szans odpalić czegokolwiek




Patryk K
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 05 lis 2021, 21:18

Re: PikoCNC profil tokarki

#12

Post napisał: Patryk K » 05 lis 2021, 21:22

Cześć, Jestem nowy na forum i dopiero zaczynam przygodę z CNC.

Dziś zakupiłem tokarkę Mini 1 od LF maszyny.
Czy ktoś posiada post procesor do Pikocnc dla fusion 360?


Autor tematu
jacek38
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 267
Rejestracja: 13 mar 2005, 21:35
Lokalizacja: Pelplin

Re: PikoCNC profil tokarki

#13

Post napisał: jacek38 » 06 lis 2021, 18:01

W czwartek napisałem do Cosimo poprzez formularz kontaktowy i czekam.
pozdrawiam Jacek.


Autor tematu
jacek38
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 267
Rejestracja: 13 mar 2005, 21:35
Lokalizacja: Pelplin

Re: PikoCNC profil tokarki

#14

Post napisał: jacek38 » 18 lis 2021, 19:01

Do dzisiaj nie mam odpowiedzi od Cosimo.
pozdrawiam Jacek.


radziu45
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 17
Posty: 63
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: PikoCNC profil tokarki

#15

Post napisał: radziu45 » 18 lis 2021, 19:52

Bądz cierpliwy ja też czekam na odpowiedz i na razie cisza .


Patryk K
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 05 lis 2021, 21:18

Re: PikoCNC profil tokarki

#16

Post napisał: Patryk K » 23 lis 2021, 20:04

To już 3 nas czeka :)


Autor tematu
jacek38
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 267
Rejestracja: 13 mar 2005, 21:35
Lokalizacja: Pelplin

Re: PikoCNC profil tokarki

#17

Post napisał: jacek38 » 24 lis 2021, 19:01

Witam - ja dostałem odpowiedź - niestety tryb tokarki w PikoCNC nie pozwala na sterowanie tokarka w "tradycyjny sposób" czyli nie można podłączyć dwóch enkoderów zamiast tradycyjnych korbek i kręcić napędami w trybie ręcznym.
Ja nie skorzystam.
pozdrawiam Jacek.


Patryk K
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 05 lis 2021, 21:18

Re: PikoCNC profil tokarki

#18

Post napisał: Patryk K » 07 gru 2021, 19:23

Witam, coś się ruszyło w sprawie post procesora?
Cosimo nie raczy nawet na maila odpisać.
Na razie próbuje wrzucać na pp mach4, problem polega na tym, że nie zgadzają się prędkości wrzeciona, osi oraz wymiary w osi x robi x2 względem rysunku.
Może ktoś tutaj jest wstanie to przerobić?


radziu45
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 17
Posty: 63
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: PikoCNC profil tokarki

#19

Post napisał: radziu45 » 08 gru 2021, 07:41

Naucz się pisać gkody z palca , nie jest to trudne , ja tak piszę i mam ich już dużo gotowych i tylko zakładam materiał i start .


Patryk K
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 05 lis 2021, 21:18

Re: PikoCNC profil tokarki

#20

Post napisał: Patryk K » 09 gru 2021, 21:03

Chyba nie o to chodzi aby opłacać co miesiąc program, w którym projektujesz, robisz CAM, symulacje itd aby później w maszynie za 30k pisać ręcznie "iksy i zety" na 200 lub więcej wierszy :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”