PikoCNC i "kulawa" obsługa czwartej osi

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1562
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

PikoCNC i "kulawa" obsługa czwartej osi

#1

Post napisał: Avalyah » 18 wrz 2020, 16:43

Stałem się dwa tygodnie temu szczęśliwym (na razie :) ) posiadaczem frezarki ze sterowaniem PikoCNC, kontrolerem typu M na Ethernet.

Na trzech osiach wszystko działa dość sprawnie, chociaż bardzo bolesny jest brak dokumentacji do PikoCAM, ciężko jest się w tym odnaleźć.

Niestety po instalacji czwartej osi natknąłem się na kilka problemów, które wydają się nietrudne w rozwiązaniu, a znacznie ułatwiłyby pracę.

1. Bazowanie.

Bazując w PikoCNC czwarta oś nawet przy wyłączonym bazowaniu przy wykonywaniu referencji wraca do 0. Problem polega na tym, że jeśli oś kręciła się wielokrotnie w jednym kierunku i jest obecnie na np. 5000 stopni, to wykona 13 zbędnych obrotów, podczas gdy reszta frezarki musi czekać, aż oś wróci do zera. Można to obejść zerując współrzędną maszynową A przed referencją, ale to słabe rozwiązanie.

Wystarczyłoby, żeby od całkowitego obrotu odjąć te wszystkie zbędne pełne obroty i dopiero potem wykonać ruch do zera. W tym wypadku byłoby to 5000-13*360 = 320. Czyli zamiast prawie 14 obrotów oś wykonałaby tylko niecały jeden.

2. Zerowanie współrzędnych.

Po ustawieniu sobie 4tej osi, która u mnie na swoim miejscu już zostanie powinno być łatwe ustawienie punktu zerowego przy obróbce. W końcu dwie współrzędne osi obrotu są znane i stałe - jest to jej wysokość nad stołem (Z) oraz jedna z pozostałych dwóch współrzędnych w zależności od orientacji osi - jeśli oś jest wzdłuż osi Y, to stała jest współrzędna X. Jeśli oś jest wzdłuż osi X, to stała jest współrzędna Y.

Tym sposobem mając raz przymocowaną oś można by mocować materiał i następnie wystarczyłoby wyzerować tylko jedną z brakujących współrzędnych, a nie wszystkie trzy.

Niestety w pikocnc nie ma opcji zapamiętania tej pozycji z możliwością ustawienia punktów zerowych w dwóch osiach. Można to obejść tworząc miejsce Park w tym punkcie, wykonać tam ruch jeszcze przed mocowaniem detalu, wyzerować dwie współrzędne, odjechać, zamocować detal i wtedy wyznaczyć zero trzeciej współrzędnej.

Rozwiązaniem byłaby tutaj możliwość ustawienia sobie punktu zerowego w danej osi z pamięci programu.

Z góry zaznaczam, że nie piszę tego w formie pretensji, ale wydaje mi się, że stosunkowo niewielkie i proste zmiany mogłyby znacznie polepszyć wrażenia z pracy z czwartą osią korzystając z PikoCNC.

Tutaj na zdjęciu pokazane gdzie zwykle znajduje się punkt zerowy na detalu (przynajmniej korzystając z Fusion360):
Obrazek
Wartości X0 oraz Z0 są zawsze te same, a jedyną współrzędną, którą trzeba wyzerować po zamocowaniu detalu jest Y0.



Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: PikoCNC i "kulawa" obsługa czwartej osi

#2

Post napisał: Petroholic » 18 wrz 2020, 17:32

Możesz to zrobić o wiele łatwiej :) Pkt 2... Wystarczy napisać makro, które wywoła zjazd na G28, ustawi odpowiedni układ odniesienia (np. G53), wyzeruje wszystkie osie w miejscu G28, a później podstawi odpowiednie dane...

Schemat ideowy:
- makro M666 (:D)
- zjazd G28
- ustaw G53
- wyzeruj G53
- podstaw wartości G53 z offsetem od punktu bazowania 4tej osi (wartości będą inne niż zero)

Wtedy dobazowujesz tylko jedną współrzędną (długość detalu) i gotowe :)

Chociaż równie dobrze możesz ustawić te współrzędne np. pod G56 i nalepić na monitorze piękny napis "NIE ZMIENIAĆ KURNA G56!!!" :) I będziesz miał na stałe punkt bazowy :)


Autor tematu
Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1562
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: PikoCNC i "kulawa" obsługa czwartej osi

#3

Post napisał: Avalyah » 18 wrz 2020, 17:58

Petroholic pisze:pod G56

Z tego, co widziałem to G56 nie ma w piko.
Petroholic pisze:G53

Też nie ma.
Petroholic pisze:które wywoła zjazd na G28

Zjazd na G28 to dopiero ceregiele. Obraca tą czwartą osią jak szalony, pewnie jest w tym jakaś metoda, ale czemu przy wywołaniu G28 mi naobracał tą 4tą osią kilka razy to jeszcze nie wiem.


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 236
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: PikoCNC i "kulawa" obsługa czwartej osi

#4

Post napisał: bartekn86 » 18 wrz 2020, 19:12

A takiego bazowania nie da się zrobić na czujnik normalnie ? w znaczeniu jak tylko dotknie/zjedzie to jest 0 ? nie cza nic liczyć tylko ruch puścić i czekać


Autor tematu
Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1562
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: PikoCNC i "kulawa" obsługa czwartej osi

#5

Post napisał: Avalyah » 18 wrz 2020, 19:38

bartekn86 pisze:A takiego bazowania nie da się zrobić na czujnik normalnie ? w znaczeniu jak tylko dotknie/zjedzie to jest 0 ? nie cza nic liczyć tylko ruch puścić i czekać

Nie do końca rozumiem? Problemem nie jest samo bazowanie, tylko to, że trzeba je niepotrzebnie powtarzać za każdym razem w dwóch osiach, które zawsze są w tym samym miejscu.

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: PikoCNC i "kulawa" obsługa czwartej osi

#6

Post napisał: Petroholic » 18 wrz 2020, 19:55

Jak nie ma offsetów G53+ w Piko? Serio???


Autor tematu
Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1562
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: PikoCNC i "kulawa" obsługa czwartej osi

#7

Post napisał: Avalyah » 18 wrz 2020, 19:59

Petroholic pisze:Jak nie ma offsetów G53+ w Piko? Serio???

No w dokumentacji ich nie ma - http://www.pikocnc.com/download/GCODE_S ... manual.pdf

Może zostały dodane, będę musiał sprawdzić. Pojawia się ta komenda tutaj w jednym miejscu: http://www.pikocnc.com/news-1

ale nie ma nigdzie napisane, że została dodana.


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 236
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: PikoCNC i "kulawa" obsługa czwartej osi

#8

Post napisał: bartekn86 » 19 wrz 2020, 08:55

Tych dokumentacji to nie wiem czy jest sens czytać w ogóle...

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 585
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: PikoCNC i "kulawa" obsługa czwartej osi

#9

Post napisał: cosimo » 29 wrz 2020, 21:39

Rozwiązaniem byłaby tutaj możliwość ustawienia sobie punktu zerowego w danej osi z pamięci programu.
Masz tu dwie możliwości - bazy materiałowe G54-G59, lub zapamiętać pozycję za pomocą jednej z pozycji PARK - i to rozwiązanie jest tutaj chyba praktyczniejsze.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”