PikoCNC 5.1

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
sebasbox
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 3
Posty: 45
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: PikoCNC 5.1

#11

Post napisał: sebasbox » 05 lis 2020, 15:31

RobWan pisze:I do tego InitFiles i klucz.

W Initfiles z tego co rozumiem są ustawienia interface, czyli kolorów w jakich się wyświetla Piko?
Co masz na myśli pisząc że trzeba kopiować klucz? Klucz chyba sam się ściąga w momencie uzyskania połączenia ze sterownikiem w maszynie. Teraz sprawdziłem i działa (tj. bez połaczenia jest symulacja okrojona a po połaczeniu pełna)




pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1337
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

Re: PikoCNC 5.1

#12

Post napisał: pltmaxnc » 05 lis 2020, 16:29

Znalazłem skaner.....po prostu trzeba włączyć panel.


Blady
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 513
Rejestracja: 16 mar 2013, 14:59
Lokalizacja: Łódź

Re: PikoCNC 5.1

#13

Post napisał: Blady » 05 lis 2020, 21:49

Dziś pierwszy dzień na nowym piko, bardzo intuicyjny nowy interfejs, co ciekawe przegapiłem kilka wcześniejszych wersji bo przeskoczyłem z 4.5.1 na 5.1 teraz wypadało by ogarnąć 4tą oś bo cały czas mam problem jak to ugryźć...
Profesjonalnie zajmuję się amatorstwem...


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1562
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: PikoCNC 5.1

#14

Post napisał: Avalyah » 06 lis 2020, 10:00

Blady pisze:4tą oś bo cały czas mam problem jak to ugryźć...

Jaki problem?


Blady
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 513
Rejestracja: 16 mar 2013, 14:59
Lokalizacja: Łódź

Re: PikoCNC 5.1

#15

Post napisał: Blady » 06 lis 2020, 12:45

Avalyah pisze:
06 lis 2020, 10:00
Blady pisze:4tą oś bo cały czas mam problem jak to ugryźć...

Jaki problem?
A no na maszynie mam zainstalowany sterownik plus krokowca. Ale za cholere nie potrafię tego obsłużyć. Poruszać tą osią ustawiać w żądanym punkcie. Gdybym sobie obsługe ogarnął to i całą oś z uchwytem się dorobi. W chwili obecnej moja praca wygląda tak że sześciokąt mocuje w imadle po kolei z każdej strony. I do tego co robię w zasadzie to wystarcza. Ale dużym udogodnieniem było by zapięcie materiału w oś obrotową splanowanie kostki na żądany wymiar i frezowanie wiercenie żądanych otworów. Dodam że nie potrafię projektować 3d nie mam też dotego programów. Działam na draft sight i na moje potrzeby rysunki 2d dxf+pikocam w zupełności wystarcza. Z tego co mi się wydaje to Ty Avalyah gdzoeś tam pokazywałeś budowę 4tej osi. Może podpowiedział byś jak to obsługiwać ?
Profesjonalnie zajmuję się amatorstwem...


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1562
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: PikoCNC 5.1

#16

Post napisał: Avalyah » 06 lis 2020, 13:32

Blady pisze: Może podpowiedział byś jak to obsługiwać ?

Budowę nie, ale używam chińskiej 4tej osi na przekładni harmonicznej i działa bardzo dobrze.

W piko czwartą osią sterujesz jak każdą inną - w ustawieniach sobie aktywujesz oś A (Softlimit Off) i wpisujesz tam parametry normalnie. Musisz jedynie przeliczyć liczbę impulsów tak, żeby potem piko pokazywał Ci na tej osi A prawidłową wartość. Jest tam też do zaznaczenia opcja "oś obrotowa" to możesz zaznaczyć, ale nie pamiętam dokładnie co to robi ani co oznacza ten parametr pozycja środka osi obrotowej, trzeba by zerknąć do instrukcji.


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 236
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: PikoCNC 5.1

#17

Post napisał: bartekn86 » 26 lis 2020, 20:09

Hej,
Obawiam się ze wprowadzenie art 3d nie rozwiązało problemów out of memory, stl już nie taki duży jak te ostatnie, 20 przejść
Proszę o dalszą pomoc
Załączniki
indeks.jpg

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”