Piko sygnał PWM +falownik Powtran

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

Piko sygnał PWM +falownik Powtran

#1

Post napisał: wiesiuch » 04 cze 2012, 20:19

Witam. Mam problem z podłączeniem falownika pod sygnał PWM z piko. Możecie mi w tym pomóc ? jak ustawić parametry falownika ?przy takim sterowaniu.

Instr. Falownika
Załączniki
PI8000 PL.pdf
(701.24 KiB) Pobrany 1327 razy



Tagi:


jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1027
Rejestracja: 25 mar 2011, 20:16
Lokalizacja: Radomsko

#2

Post napisał: jacek-1210 » 04 cze 2012, 21:13

Sterowanie falownika jest napieciowe - odpowiada za to grupa parametrów "oX" gdzie ustawiasz procenty obrotów dla min i max napięcia wejściowego. Dodatkowo program też powinien mieć możliwość korekcji. Ale jeśli to jest czysty PWM, to bez jakiegoś układu całkującego choćby rezystor z kondensatorem raczej ciężko bedzie :neutral:
Jak falownik - podoba się ? :smile:
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

#3

Post napisał: wiesiuch » 04 cze 2012, 22:16

Hej. Falownik super tylko to sprzężenie z programem mnie martwi chciałbym sterować obrotami z programu a tu kicha .Może piwko otworzę to sie przejaśni he he.

Może to pomoże kolego Jacek jest tam opis wyjścia pwm
Załączniki
PikoCNC_manual.pdf
(915.75 KiB) Pobrany 1095 razy


jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1027
Rejestracja: 25 mar 2011, 20:16
Lokalizacja: Radomsko

#4

Post napisał: jacek-1210 » 04 cze 2012, 23:07

Wygląda na czysty PWM z wyjściem "otwarty kolektor". Potrzebne źródło napięciowe 10V, ze 2 rezystory i kondensator, ale parametrów nie policzę - trzebaby molestować któregoś z forumowych elektroników. Ew. Leoo ma sporo różności w swoim albumie, może będzie tam jakiś przetwornik PWM -> napięcie
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

#5

Post napisał: wiesiuch » 04 cze 2012, 23:18

Ok dzieki zapytam jutro.Może ktoś pomoże jak to dopasować.
Pozdrawiam


morswin
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 164
Rejestracja: 30 wrz 2007, 21:54
Lokalizacja: Legnica

#6

Post napisał: morswin » 05 cze 2012, 11:05

Najprostszy konwerter http://www.ontrak.net/pwm.htm ale z jakiego napięcia zasilany jest tranzystor kluczujący sygnał PWM bo może się okazać że przekroczy zakres 10V i wtedy trzeba będzie dać wzmacniacz operacyjny aby dopasować zakres.

Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

#7

Post napisał: wiesiuch » 05 cze 2012, 12:53

Wydaje mi się że mogę to zasilić bezpośrednio z falownika akurat mam tam wyjście +10V

Schemat wyjścia pwm z Piko:Obrazek


morswin
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 164
Rejestracja: 30 wrz 2007, 21:54
Lokalizacja: Legnica

#8

Post napisał: morswin » 05 cze 2012, 13:18

Bez wzmacniacza operacyjnego się raczej nie obędzie. Regulując wzmocnieniem wzmacniacza powinno się uzyskać potrzebny zakres.
Załączniki
1.jpg
1.jpg (78.08 KiB) Przejrzano 1595 razy

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 569
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#9

Post napisał: cosimo » 05 cze 2012, 17:03

Obrazek

Takie coś będzie bliższe prawdy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

#10

Post napisał: wiesiuch » 05 cze 2012, 21:39

Ok wyjaśniliście mi sytuację . Dzięki wszystkim
Bedę próbować według kolegi Cosimo.

[ Dodano: 2012-06-05, 22:02 ]
PS. Może warto pomyśleć nad takim rozwiązaniem i umieścić wzm.z takim wyjściem na płytce Piko .Byłoby super.
To do autora kol.Cosimo

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”