Piko sygnał PWM +falownik Powtran

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

Jaszuk88
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 724
Rejestracja: 14 gru 2007, 19:54
Lokalizacja: nasza galaktyka
Kontakt:

#11

Post napisał: Jaszuk88 » 01 gru 2012, 18:18

Jak postępy w podłączeniu falownika do PikoCNC?



Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

#12

Post napisał: wiesiuch » 05 gru 2012, 16:59

Witam. Szczerze to jestem na etapie modernizacji sterownia i w niedługim czasie dopiero się za to wezmę. A maszynka musi pracować co spowalnia wszelakie przeróbki.
Pozdr.

Awatar użytkownika

Jaszuk88
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 724
Rejestracja: 14 gru 2007, 19:54
Lokalizacja: nasza galaktyka
Kontakt:

#13

Post napisał: Jaszuk88 » 05 gru 2012, 17:40

Daj znać jak zrobisz :wink:

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 569
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#14

Post napisał: cosimo » 05 gru 2012, 18:03

Gdzieś w przyszłym miesiącu będzie do kupienia modulik PWM -> 0-10V z galwaniczną separacją od falownika.
Przy okazji wspomnę też, że prawdopodobnie będzie też do kupienia moduł dla osi slave czyli sterowanie dwoma silnikami na oś.

Awatar użytkownika

Jaszuk88
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 724
Rejestracja: 14 gru 2007, 19:54
Lokalizacja: nasza galaktyka
Kontakt:

#15

Post napisał: Jaszuk88 » 05 gru 2012, 18:17

cosimo pisze:Gdzieś w przyszłym miesiącu będzie do kupienia modulik PWM -> 0-10V z galwaniczną separacją od falownika.
Przy okazji wspomnę też, że prawdopodobnie będzie też do kupienia moduł dla osi slave czyli sterowanie dwoma silnikami na oś.
Kolega jak zawsze miło zaskakuje...

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1711
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

#16

Post napisał: gaspar » 05 gru 2012, 18:41

cosimo pisze:Gdzieś w przyszłym miesiącu będzie do kupienia modulik PWM -> 0-10V z galwaniczną separacją od falownika.
Będzie fajny prezent noworoczny ;)
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

#17

Post napisał: wiesiuch » 17 gru 2012, 21:06

Witam .Super fajnie modulik PWM na pewno mi się przyda,będzie pewniejszy z separacją ale do czego wykorzystam moduł slave skoro już pracują mi dwa silniki na osi Y ?

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 569
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#18

Post napisał: cosimo » 18 gru 2012, 10:43

do czego wykorzystam moduł slave skoro już pracują mi dwa silniki na osi Y ?
Podłączenie dwóch silników na oś jako takie to nie problem – natomiast problemem jest bazowanie takiego układu. Do tego właśnie będzie ten modulik – każdy silnik będzie miał własną krańcówkę bazowania HOME.

Co do modułu sterowania wrzecionem. Dopasowuje program aby to należycie funkcjonowało gdyż do tej pory traktowane to było po macoszemu. Będzie też wymiana firmware z tego powodu. Na obrazku aktualny panel sterowania – można się przyzwyczajać ;-) Nie wiem tylko czy dać w cam-ie możliwość ustawienia „S” dla każdej grupy czy wystarczy tylko globalnie w panelu sterowania? hmm...?

Obrazek

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1711
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

#19

Post napisał: gaspar » 18 gru 2012, 10:59

Może się zdarzyć taki program, w którym część większych detali na materiale jest wykonywana szybciej przez maszynę więc i obroty są większe, a np. mniejsze detale z dużą ilością kątów itp. na tym samym materiale są wykonane z mniejszą prędkością i tutaj wypadałoby dostosować również obroty wrzeciona do posuwu. Również frezowanie zgrubne od wykańczającego różni się parametrami. Ja jestem za rozwiązaniem by w camie była możliwość ustawienia obrotów dla grupy... Tak to funkcjonuje również w zewnętrznych camach. Jak ktoś wrzuca plik gotowy i nie używa w pico cama to tutaj będzie potrzebne globalne ustawienie.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

#20

Post napisał: wiesiuch » 23 gru 2012, 19:14

Powiem szczerze,że z cama rzadko korzystam więc mnie wystarczy globalne ustawienie ale wiadomo potrzeby są różne .Być może w przyszłości będzie potrzeba z tego wynalazku skorzystać

[ Dodano: 2012-12-23, 19:19 ]
A co do modułu slave to super bo właśnie z bazowaniem osi przy dwóch silnikach mam problemy.
Naprawdę miło zaskakujesz COSIMO

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”