Piko LAN

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
maryush80
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 7
Posty: 57
Rejestracja: 18 sie 2017, 16:41
Lokalizacja: Wieruszów

Piko LAN

#1

Post napisał: maryush80 » 06 gru 2019, 17:04

Witam szanownych kolegów. Czy moglibyście mi pomóc w ustawieniu parametrów odnośnie karty sieciowej aby połączyć się z piko M? Wczoraj jeszcze działało połączenie LAN choć połączenia programu z płytka nie było. Dzisiaj ani rusz. Cały czas informacja że kabel sieciowy odlaczony. W protokole internetowym wpisałem poprawne parametry według dokumentacji piko. System jaki używam to XP. Podlaczalem też dwa laptopy z win7 i też "kabel odlaczony". W tematach ustawień komputerowych jestem zielony dlatego zwracam się do Was z pomocą. Internet przez kabel dziala




RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1553
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Piko LAN

#2

Post napisał: RobWan » 06 gru 2019, 17:56

Kabla używasz dostarczonego z płytką i łączysz bezpośrednio komputer-Piko?

Robert


Autor tematu
maryush80
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 7
Posty: 57
Rejestracja: 18 sie 2017, 16:41
Lokalizacja: Wieruszów

Re: Piko LAN

#3

Post napisał: maryush80 » 06 gru 2019, 17:59

Tak. Dokladnie


Autor tematu
maryush80
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 7
Posty: 57
Rejestracja: 18 sie 2017, 16:41
Lokalizacja: Wieruszów

Re: Piko LAN

#4

Post napisał: maryush80 » 14 gru 2019, 14:59

Więc niezawodny Cosimo rozwiązał problem.
Panowie jak mogę zmienić stan wyjść aby z wysokiego był normalnie stan niski. Czy da się zrobić rewers?


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1553
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Piko LAN

#5

Post napisał: RobWan » 14 gru 2019, 15:15

maryush80 pisze:Więc niezawodny Cosimo rozwiązał problem.

Byś się podzielił informacją co było powodem?
maryush80 pisze:Panowie jak mogę zmienić stan wyjść aby z wysokiego był normalnie stan niski. Czy da się zrobić rewers?

A PLC jest negacja stanów. Chyba wykrzyknikiem. W instrukcji jest napisane.

Robert


Autor tematu
maryush80
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 7
Posty: 57
Rejestracja: 18 sie 2017, 16:41
Lokalizacja: Wieruszów

Re: Piko LAN

#6

Post napisał: maryush80 » 14 gru 2019, 16:01

Właśnie nie napisałem gdzie tkwił problem bo tak do końca nie wiem. Ogólnie to wysłałem płytkę do Cosimo do sprawdzenia, odesłał mi i teraz działa bez żadnego ale.
Czytam instrukcje i czytam. Jest fachowo opisane tylko że ja nie jestem już taki fachowy. Nie wiem w której linii coś pozmieniać a nie chciałbym niczego uwalic. Zawsze lepiej zwrócić się do kogoś kto się na tym zna a ja uczę się dopiero. Czy mógłbyś mnie jakoś lopatologicznie nakierowac co mam zmienić?


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1553
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Piko LAN

#7

Post napisał: RobWan » 14 gru 2019, 17:29

maryush80 pisze:Właśnie nie napisałem gdzie tkwił problem bo tak do końca nie wiem. Ogólnie to wysłałem płytkę do Cosimo do sprawdzenia, odesłał mi i teraz działa bez żadnego ale.

Ok, myślałem, że trzeba gdzieś kliknąć. :-)
maryush80 pisze:Czytam instrukcje i czytam. Jest fachowo opisane tylko że ja nie jestem już taki fachowy. Nie wiem w której linii coś pozmieniać a nie chciałbym niczego uwalic. Zawsze lepiej zwrócić się do kogoś kto się na tym zna a ja uczę się dopiero. Czy mógłbyś mnie jakoś lopatologicznie nakierowac co mam zmienić?


Piszesz tak ogólnie... wyjść na co? Na kontrolki czy przekaźnik czy wrzeciono? :-)

Robert


Autor tematu
maryush80
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 7
Posty: 57
Rejestracja: 18 sie 2017, 16:41
Lokalizacja: Wieruszów

Re: Piko LAN

#8

Post napisał: maryush80 » 14 gru 2019, 17:42

Konkretnie chodzi mi o wyjście na wrzeciono. Na wyjściu normalnie jest napięcie a kiedy w programie zalacze wrzeciono napięcie na wyjściu spada do zera. Wolałbym odwrotnie.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1553
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Piko LAN

#9

Post napisał: RobWan » 14 gru 2019, 18:01

Piszesz o załączaniu wrzeciona czy regulacji jego prędkości?
Jeżeli o tym pierwszym to chyba jest odwrotnie.
Z ciekawości za chwilę włączę maszynę i sprawdzę.

A jeżeli chcesz zanegowac wyjście to:
W PLC obsługa kodu M3
Jest:
>> OUT SPINDLE

zmienić na

!> OUT SPINDLE

Piszę z tego co wiem, ale tego nie próbowałem.

Robert


Autor tematu
maryush80
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 7
Posty: 57
Rejestracja: 18 sie 2017, 16:41
Lokalizacja: Wieruszów

Re: Piko LAN

#10

Post napisał: maryush80 » 14 gru 2019, 18:16

Panie kochany działa. Jest odwrotnie. Teraz po załączeniu wrzeciona mam napięcie na wyjściu. Jedynie co to to że teraz lampka out-0 świeci jak wyłączone. Ale działa. Dzięki hetmanie 😀

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”