Piko CNC - 5 osi.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Piko CNC - 5 osi.
Witam, mamy w planie zamontowanie "kołyski" 5-osiowej, ale póki co nikt nie ma pomysłu jak ugryźć temat bazowania się (bądź przeliczania przesunięcia bazy) po obrocie osi A i B. Ma ktoś może jakiś pomysł, albo doświadczenie w tym kierunku?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Re: Piko CNC - 5 osi.
Nie do końca na temat (moim zdaniem bazujesz się yy no "zerze" a to co sie dzieje po obrocie to już niech się cam martwi), ale mnie interesuje:
Czy ktoś w ogóle widział/ma maszyna 5 axis na Piko?
Chcę przerobić jedną z frezarek na 5 osi, żeby obadać temat, interesuje mnie czy te 'najnowsze' sterowniki piko to ogarniają czy są jakieś ułomności o których nikt nie wie.
Nie widziałem ani ćwierć zdjęcia/filmu/opisu 5 osi na Piko.
Mam jedną 4-osiówkę na najstarszym Piko i robotę robi
Czy ktoś w ogóle widział/ma maszyna 5 axis na Piko?
Chcę przerobić jedną z frezarek na 5 osi, żeby obadać temat, interesuje mnie czy te 'najnowsze' sterowniki piko to ogarniają czy są jakieś ułomności o których nikt nie wie.
Nie widziałem ani ćwierć zdjęcia/filmu/opisu 5 osi na Piko.
Mam jedną 4-osiówkę na najstarszym Piko i robotę robi
Mniej gadania - więcej robienia.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Witam, mamy w planie zamontowanie "kołyski" 5-osiowej, ale póki co nikt nie ma pomysłu jak ugryźć temat bazowania się (bądź przeliczania przesunięcia bazy) po obrocie osi A i B. Ma ktoś może jakiś pomysł, albo doświadczenie w tym kierunku?
Właśnie pracuję nad wsparciem 5-osiowości (różne kinetyki, TCPC). Praca 5-osiowa na gołych osiach jest uciążliwa - ale możliwa, wtedy wszystko musi być policzone przez CAM uwzględniając kinetykę, położenie materiału, a nawet długości narzędzi. Zmiana czegokolwiek i trzeba w CAM przeliczyć od nowa i robić nowy g-kod. Funkcja TCPC rozwiązuje ten problem i obróbka 5 osiowa robi się niewiele bardziej skomplikowana jak 3-osiowa. Na obrazku niżej podgląd kinetyki uchylno - obrotowego stolika.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
cosimo pisze:Funkcja TCPC
Co to takiego?
No dobra... już wiem.
https://youtu.be/HxPjH4v5iEg?si=GX2on18p5TbF2o4g
Robert
-
- Posty w temacie: 3
spoczko sprawa,
a jest szansa żeby cam chodził normalnie a nie zażynał jednego rdzenia gdy chyba każdy ma ich conajmniej 4 ? w znaczeniu podczas obrotu wygenerowaną scieżką? może gpu by sobie lepiej poradziło ?
a jest szansa żeby cam chodził normalnie a nie zażynał jednego rdzenia gdy chyba każdy ma ich conajmniej 4 ? w znaczeniu podczas obrotu wygenerowaną scieżką? może gpu by sobie lepiej poradziło ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Pokaż mi Cama co liczy w więcej niż jednym wątku...
Zwróć uwagę że to jest parę rzeczy, które trzeba zrobić po kolei. Mnożenie wątków tu daje tyle co nic.
Zwróć uwagę że to jest parę rzeczy, które trzeba zrobić po kolei. Mnożenie wątków tu daje tyle co nic.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Posty w temacie: 3
Cam z piko, liczy na więcej niż jednym wątku, tylko potem do obracania elementu męczy jeden wątek (10fps-). A jak wychodzisz z cama, i masz w głównym oknie ten sam element, to możesz nim ruszać do woli i nic nie laguje (60fps+)
Przypuszczam że przypadłość jest związana z openglem.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
-
Też oczekujęmarcin1311 pisze: ↑13 mar 2024, 21:47Kiedy ta opcja będzie dostępna na rynku? Czy można uzyskać wcześniej wersję do testów?
Dodane 33 minuty 51 sekundy:
Czy ma ktoś wersję postprocesora na Fusion 360 z obsługą 5 osi?
Płytka M już podłączona, zasadniczo wszystkie 5 osi się rusza.
Podstawowy post do Fusion będę klecił w najbliższych dniach,
chyba, że ktoś już ma... to nie będę
Mniej gadania - więcej robienia.