PIKO 4.5.1

Kreator STL

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
remkow
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 24 sty 2017, 16:18
Lokalizacja: Lodz

PIKO 4.5.1

#1

Post napisał: remkow » 28 sty 2020, 22:29

Cześć,

czy moglibyście sprawdzić czy działa wam kreator stl-a w 4.5.1.
nie mogę wygenerować ścieżki:(


Pozdrawiam
R_E_M




RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1553
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PIKO 4.5.1

#2

Post napisał: RobWan » 29 sty 2020, 12:58

3d.png
Działa. A może nie masz klucza i chcesz robić w CAM-ie?

Robert


Autor tematu
remkow
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 24 sty 2017, 16:18
Lokalizacja: Lodz

Re: PIKO 4.5.1

#3

Post napisał: remkow » 29 sty 2020, 18:05

Czyli zeby zrobic obrobke stl, w wersji 4.5.1 musze posiadac klucz extend?
4.5.0 dziala bez problemu
Obrazek

Nowy generator wyglada tak:

Obrazek

I na tym sie konczy generator


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1553
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PIKO 4.5.1

#4

Post napisał: RobWan » 29 sty 2020, 19:19

remkow pisze:I na tym sie konczy generator

Pisz technicznie. :-) Co to znaczy kończy się?
Bez klucza zrobisz wszystko w CAM-ie, ale nie powstanie g-kod.
Czyli w CAM-ie zobaczysz stl-a i wygenerowaną ścieżkę.

Robert


Autor tematu
remkow
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 24 sty 2017, 16:18
Lokalizacja: Lodz

Re: PIKO 4.5.1

#5

Post napisał: remkow » 30 sty 2020, 11:28

W wersji 4.5.0 mozesz wybrac strategie frezowania.
W 4.5.1 kreator nie ma takiej mozliwosci.

Frezowanie 3d i strategia frezowania to nie to samo nazedzie!

Powtarzam pytanie: Czyli zeby zrobic obrobke stl, w wersji 4.5.1 musze posiadac klucz extend?

Z tego co wiem klucze pojawily sie duzo wczesniej, jednak obrobka stl-a dalej byla mozliwa.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1553
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PIKO 4.5.1

#6

Post napisał: RobWan » 30 sty 2020, 13:01

remkow pisze:W 4.5.1 kreator nie ma takiej mozliwosci.

Jest i robisz to już na liście ze ścieżkami, tak jak np. przy wierceniu, offsecie itd.
Musisz zaznaczyć bryłę i kliknąć na ikonę z obróbką 3D (Powierzchnia 3D).
remkow pisze:Czyli zeby zrobic obrobke stl, w wersji 4.5.1 musze posiadac klucz extend?

Tak.
remkow pisze:Z tego co wiem klucze pojawily sie duzo wczesniej, jednak obrobka stl-a dalej byla mozliwa.

Jakoś tak było, że otwierając stl-a z File był "stary" kreator bez klucza, a otwierając w CAM-ie już ten nowy z kluczem. Ale do testów ścieżki generował (bez g-kodu).
A w 451 (jak widać) tylko można w CAM-ie.

Robert


Autor tematu
remkow
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 24 sty 2017, 16:18
Lokalizacja: Lodz

Re: PIKO 4.5.1

#7

Post napisał: remkow » 30 sty 2020, 15:17

Słabo:(


Dziekowac

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”