Jeśli chodzi o nicka to nie jest to zaczerpnięty z religii, a już go używam dobre 10 lat

To zależy do czego będziesz jej używal, ja bym zwrócil uwagę na to że sporo osób daje dość duże profile które w środku są puste, czy inaczej nie użebrowane, więc nie dziwcie się że póżniej maszyna gra wlasną melodię podczas frezowania a jak gra to i drży, a jak drży to i nie ma jakiś wielkich dokladności, i wtedy trzeba frezować owe 02.pavell pisze:Czy to błąd?
To proponuję go w Indiach nie używać.avatar_mk pisze: Jeśli chodzi o nicka to nie jest to zaczerpnięty z religii, a już go używam dobre 10 lat.
Czyli co otwór i mocowanie wózków, czy coś wiecej?avatar_mk pisze:Support - wykonany z jednego kawałka aluminum PA9 - fortal. Z wykonaniem był problem, nikt nie chiał zrobić jednej sztuki i najlepiej z jednego zamocowania.
Nie, mogłeś zrobić przerwę pomiędzy prowadnicami np.X i w niej umieścić śrubę, tak jak większość konstrukcji na forum.avatar_mk pisze:Suport nie jest taki gruby chyba ma 93mm musiałbym zerknąc do rysunku. Jest tak zrobiony aby śruby osi Z i Y mijały się bez problemu a odległości są zmniejszone do minimum między nimi + ścianka.
Tą gdzie będzie śruba ''Y'', ma ona co prawda takie ''kątowniki" ale to trochę mało.avatar_mk pisze:Nie wiem o którą przerwe chodzi dokłądnie. Poniżej osi Y ?
Nie wątpię w to, ale też warto poświęcić wiele godzin na przeglądaniu forum bo jest tu wielu ludzi co ma naprawdę rewelacyjne pomysły. Nawet nie ważne czy swoje czy podpatrzone...avatar_mk pisze:Jest to moja 1 konstrukcja, dużo rzeczy wyszło w praniu co w 2 maszynie poprawie i napewno sprawdze dwa razy albo trzy.
Inaczej, popatrz na suport jak tam go nazywaszavatar_mk pisze:Trochę nie rozumiem tego suportu, umnie pomiędzy prowadnicami jest zrobione miejsce na śruby. Może jakiś link do konstrukcji na forum.
Są dwie poziome,avatar_mk pisze: (oś Y oś pozioma?)
Ależ ja wcale nie chcę kolegi zniechęcać do czegokolwiek, wręcz przeciwnie, wymieniam to co bym zmienił skoro ma być następna konstrukcja, ot tylko tyle.avatar_mk pisze: Byłem bardzo ograniczony wykonaniem gdyż park maszynowy umnie = 0. Co wygenerowało spore koszty równe 3/4 albo 2/4 całości.