Pierwsza frezarka cnc

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 45

Post napisał: avatar_mk » 22 lip 2012, 22:11

@ IMPULS3, @ kamar - przyjmuje do wiadomości, wybór pewnie padnie na 2.2, jak wypada takie rozwiązanie w porównaniu np. do wrzecion Elte bądź innych ? Na forum można różne opinie przeczytać ale z tego co widzę konstrukcja DIY > Elte ?

Jeśli chodzi o nicka to nie jest to zaczerpnięty z religii, a już go używam dobre 10 lat :).

Tagi:

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: IMPULS3 » 22 lip 2012, 22:11

pavell pisze:Czy to błąd?
To zależy do czego będziesz jej używal, ja bym zwrócil uwagę na to że sporo osób daje dość duże profile które w środku są puste, czy inaczej nie użebrowane, więc nie dziwcie się że póżniej maszyna gra wlasną melodię podczas frezowania a jak gra to i drży, a jak drży to i nie ma jakiś wielkich dokladności, i wtedy trzeba frezować owe 02. :grin:

[ Dodano: 2012-07-22, 22:12 ]
avatar_mk pisze: Jeśli chodzi o nicka to nie jest to zaczerpnięty z religii, a już go używam dobre 10 lat :) .
To proponuję go w Indiach nie używać. :roll: :lol:

Autor tematu

Post napisał: avatar_mk » 22 lip 2012, 22:15

U mnie dospawanie wynikało z za cienkiego profilu po zaniżeniu pod prowadnice byłoby 2,5 mm na gwint...

@ pavell - konstrukcje przerabiane na forum nic tu nowego się nie wymyśli :).

@ IMPULS3 - nie wybieram się tam w najbliższych latach :).

Autor tematu

Post napisał: avatar_mk » 31 gru 2012, 19:54

Odświeżam temat, bo go zaniedbałem a złożyło się na to wiele czynników.
Dodaje zdjęcia konstrukcji pospawanej. Oraz dalsze etapy składania

Obrazek

Nigdzie niestety nie mam zdjęcia po doprężeniu i wstepnej obróbce.
Jest przymiarka nr1.

Obrazek

[ Dodano: 2012-12-31, 20:15 ]
Przy spawaniu mój współkonstruktor popełnił błąd. Mianowicie w osi Y nie ma całkowitego przejazdu. Jest to pewna niedogodność ale myślę że coś takie obejdzie się bezproblemowo.
jeśli nie zostaną wymienione nogi maszyny.
Teraz przedstawię kilka częsci maszyn.

Support - wykonany z jednego kawałka aluminum PA9 - fortal. Z wykonaniem był problem, nikt nie chiał zrobić jednej sztuki i najlepiej z jednego zamocowania. Dostarczałem pliki igs, step to troche pomagało w negocjacjach. Mimo proeblemów wszystko udało się wykonać wszytko pasuje. Kilka fotek poniżej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poniżej uzbrojony w wózki i dodatkowe zagarniacze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

[ Dodano: 2012-12-31, 20:24 ]
Teraz kilka drobniejszych elementów. Sprzęgła, śruby, wózki

Sprzegła z cnc profi 12/6,35

Obrazek

Śruby fi 20 skok 5 poltech cnc

Obrazek

Wózki Hiwin HGW20cc + zgarniacze zz

Obrazek

Bloki też zamówiłem w poltechu... ale wykonania nie muszę komentować chyba wszyscy wiedzą że jest to tragicnze wykonanie. Najgorsze jest to że zamawiane wszytko było przed zbudowaniem konstrukcji. Rozwiazanie było proste Wobit bloki marki SYK i wsyztko pasuje idealnie.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 31 gru 2012, 20:53

avatar_mk pisze:Support - wykonany z jednego kawałka aluminum PA9 - fortal. Z wykonaniem był problem, nikt nie chiał zrobić jednej sztuki i najlepiej z jednego zamocowania.
Czyli co otwór i mocowanie wózków, czy coś wiecej?
Trochę mi się ten suport nie podoba, bo wygląda dość solidnie ale jest niepotrzebnie aż tak gruby przez co odsunięte są daleko od siebie wózki ''Z'' i ''X''. Jeszcze przyczepiłbym się do ramy i tej "przerwy" na środku, szkoda ze kolega nie zamknął jej jakimś profilem poprawiło by to dużo sztywność całości.
A tak ogólnie to do wózków 20 jak dobrze zauważyłem to całość wygląda dość solidnie, czyli to co lubię... :smile:

Autor tematu

Post napisał: avatar_mk » 31 gru 2012, 22:34

Otwory pod nakrętki, wózki, listwy kontrujące wózki.
Suport nie jest taki gruby chyba ma 93mm musiałbym zerknąc do rysunku. Jest tak zrobiony aby śruby osi Z i Y mijały się bez problemu a odległości są zmniejszone do minimum między nimi + ścianka.
Nie wiem o którą przerwe chodzi dokłądnie. Poniżej osi Y ?
Jest to moja 1 konstrukcja, dużo rzeczy wyszło w praniu co w 2 maszynie poprawie i napewno sprawdze dwa razy albo trzy. :)

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 31 gru 2012, 22:47

avatar_mk pisze:Suport nie jest taki gruby chyba ma 93mm musiałbym zerknąc do rysunku. Jest tak zrobiony aby śruby osi Z i Y mijały się bez problemu a odległości są zmniejszone do minimum między nimi + ścianka.
Nie, mogłeś zrobić przerwę pomiędzy prowadnicami np.X i w niej umieścić śrubę, tak jak większość konstrukcji na forum.
avatar_mk pisze:Nie wiem o którą przerwe chodzi dokłądnie. Poniżej osi Y ?
Tą gdzie będzie śruba ''Y'', ma ona co prawda takie ''kątowniki" ale to trochę mało.
avatar_mk pisze:Jest to moja 1 konstrukcja, dużo rzeczy wyszło w praniu co w 2 maszynie poprawie i napewno sprawdze dwa razy albo trzy. :)
Nie wątpię w to, ale też warto poświęcić wiele godzin na przeglądaniu forum bo jest tu wielu ludzi co ma naprawdę rewelacyjne pomysły. Nawet nie ważne czy swoje czy podpatrzone... :razz:

Autor tematu

Post napisał: avatar_mk » 31 gru 2012, 23:10

Trochę nie rozumiem tego suportu, umnie pomiędzy prowadnicami jest zrobione miejsce na śruby. Może jakiś link do konstrukcji na forum.

W osi Y jest naspawany 2x płaskownik 10. Osobiście z belki nie jestem zadowolony. (oś Y oś pozioma?)

Co do przeglądania na forum to tematy nie których maszyn znam na pamięć :D i szybko odnajduje co jest w nich i na jakiej stronie. Byłem bardzo ograniczony wykonaniem gdyż park maszynowy umnie = 0. Co wygenerowało spore koszty równe 3/4 albo 2/4 całości.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 31 gru 2012, 23:22

avatar_mk pisze:Trochę nie rozumiem tego suportu, umnie pomiędzy prowadnicami jest zrobione miejsce na śruby. Może jakiś link do konstrukcji na forum.
Inaczej, popatrz na suport jak tam go nazywasz :smile: ,(zdjęcie z zamontowanymi wózkami)
to patrząc na niego z boku u Ciebie jest śruba trochę poniżej wózków, a chodzi o to że możesz ją dać powyżej.
avatar_mk pisze: (oś Y oś pozioma?)
Są dwie poziome, :smile: chodzi o tą na dole.
avatar_mk pisze: Byłem bardzo ograniczony wykonaniem gdyż park maszynowy umnie = 0. Co wygenerowało spore koszty równe 3/4 albo 2/4 całości.
Ależ ja wcale nie chcę kolegi zniechęcać do czegokolwiek, wręcz przeciwnie, wymieniam to co bym zmienił skoro ma być następna konstrukcja, ot tylko tyle. :smile:

Autor tematu

Post napisał: avatar_mk » 31 gru 2012, 23:36

Już wiem, pewnie może być musze to zweryfikować.

Nie wiem czemu tam nic nie dałem...

Wszystko przyjmuję, krytykę, rady. Ciężko mnie zniechęcić. :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”