Tak ramach "wieczorka wspomnień studenckich"
pitsa pisze: ↑21 mar 2021, 21:49
dodanie tutaj kondensatora zwiększyło wydajność układu o 300%.
Wydawało mi się że kondensator w tym układzie nie służy do tworzenia układu rezonansowego tylko do zmniejszenia impedancji sterowania bazą tranzystora - ale "pi razy oko" to za mało więc odpaliłem LTSpice i przesymulowałem gada (indukcyjności cewek "na wyczucie" - ale JuleThief jest znany z tego że chodzi nawet na kawałku gwoździa

)
Żeby sprawdzić czy moja "teoria" ma ręce i nogi dodałem układ z diodą zamiast kondensatora (włączoną w kierunku przewodzenia).
Wyniki:
moc wejściowa mocy wyjsciowa wydajność
układ bez kondensatora: 62mW 38,8mW 0.62
układ z kondensatorem: 4.28mW 2.98mW 0.69
układ z diodą: 38mW 32mW 0.84
Tak więc nie ma mowy o 300% lepszej wydajności - ta się trochę poprawiła ale przy okazji bardzo mocno spadła moc na wyjściu...
Z tego co widzę na wykresie napięcia na kondensatorze - ładuje się przez złącze BE tranzystora do ujemnego napięcia i "dusi" oscylacje - pracuje jako automatyczny ogranicznik mocy
A wracając do tematu
Cewka bez kondensatora zasadniczo powinna działać. Tyle że bez układu rezonansowego na wyjściu transformator w spawarce musi zapewnić 100% prądu płynącego przez cewkę - a w drugiej części cyklu odebrać wszystko co nie zostało pochłonięte.
Obawiam się że w tym układzie rdzeń transformatora w spawarce będzie się grzał bardziej niż wkład w cewce...
W dostrojonym układzie LC główna część energii pulsuje sobie pomiędzy cewka a kondensatorem a "spawarka" tylko uzupełnia straty w rezonatorze - problem w tym że Tux nie ma tych kondensatorów...
Tak - bardzo - pi razy oko - próbowałbym raczej cewki z możliwie duża ilością zwojów. No chyba że indukcyjność cewki już teraz jest tak duża że napięcie wyjściowe transformatora i częstotliwość inwertera ograniczają prąd max.