PicoCNC 5.3.1

Problem z pauza M0

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

radziu45
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 6
Posty: 34
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: PicoCNC 5.3.1

#11

Post napisał: radziu45 » 18 kwie 2021, 11:44

Witam .

Dzieje się tak we wszystkich obróbkach wygenerowanych w camie .

A ten plik to gdzie on się znajduje , czy to chodzi o PROFDEF ?



Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5
Posty: 608
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: PicoCNC 5.3.1

#12

Post napisał: cosimo » 19 kwie 2021, 07:44

W samym g-kodzie masz dojazdy na 30mm więc pierwsze dojazdy będziesz miał na 60mm (30 + odległość dojazdu)
Jako, że odległość dojazdu masz 30, to przy pauzie z poziomu -1 będzie dojazd do 29 a następnie do 30 (wysokość bezpieczna) - czyli to o czym piszesz.
Proponuje "odległość dojazdu" dać zdecydowanie mniej np 1.
Obrazek


radziu45
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 6
Posty: 34
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: PicoCNC 5.3.1

#13

Post napisał: radziu45 » 19 kwie 2021, 07:56

Jest wytłumaczenie sytuacji , tylko w wersji 4,5 miałem tak samo poustawiane i ponowny start nie powodował podniesienie o kolejne 30 czyli w sumie daje to 60 .

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5
Posty: 608
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: PicoCNC 5.3.1

#14

Post napisał: cosimo » 19 kwie 2021, 08:16

tylko w wersji 4,5 miałem tak samo poustawiane...
Tak, ale w wersji 5.2 zmieniły się zasady o czym wyraźnie napisane w linku kilka postów wcześniej.


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 334
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: PicoCNC 5.3.1

#15

Post napisał: bartekn86 » 15 maja 2021, 11:33

jest szansa na poprawę softu w kwestii głębokości początkowej ? zeby szło wpisywać wartości ujemne ( krzywa górna powierzchnia materiału) pierwsze przejscie nad zmierzonym zerem ?


radziu45
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 6
Posty: 34
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: PicoCNC 5.3.1

#16

Post napisał: radziu45 » 15 maja 2021, 21:27

Trzeba sobie zmierzyć materiał w najwyższym punkcie i po sprawie .


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 334
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: PicoCNC 5.3.1

#17

Post napisał: bartekn86 » 16 maja 2021, 08:34

Nie chcę w ten sposób.
zdecydowanie lepiej jest mi mierzyć w normalnym a móc lecieć frezem pierwsze przejazdy nad 0


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 334
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: PicoCNC 5.3.1

#18

Post napisał: bartekn86 » 16 maja 2021, 21:40

Panowie i panewki, jest jeszcze jeden problem. Jak ustawiam se materiał, biorę środek otworu tam robię zero, śmigam bramą w inne miejsce, resetuję maszynę. Program ustawia aktualne zero materiału w nowym miejscu

A teraz jeszcze wyszło coś fajnego.... mam dwa wyjścia wystawiane jedno idzie na falo na fwd, drugie na przekaźnik z chłodzeniaz z timerem podtrzymującym.

odpalam falo przyciskiem w programie, po czym wyłączam program na ixie w górnym prawym roku ekranu. wszystko gaśnie. Odpalam starą wersję softu i okazuje się ze chłodzenie samo wstało ;p wygląda jakby timer sie nie resetnął w plc

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”