PC10051/T Wycina, przerywa i wznawia cięcie.

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Daviteusz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 14 sty 2019, 17:17

PC10051/T Wycina, przerywa i wznawia cięcie.

#1

Post napisał: Daviteusz » 14 sty 2019, 18:15

Witam, mam problem z przecinarką plazmową PC10051/T.
Napędzana jest programem Mach3. Próbuję wyciąć element na blasze o grubości 0,8mm lub 0,6mm. Niestety, podczas wycinania palnik się wyłącza, suport nadal posuwa po wyznaczonych współrzędnych i po przejechaniu 5-10cm palnik się włącza i przecina dalej by po chwili się wyłączyć.

Nagrałem kilka filmików jak to dokładnie wygląda:https://www.youtube.com/playlist?list=PLiH9iqzArCkJq7UGp9BNlX6D_p8w2jt9q

Na każdym z identycznych elementów palnik odmawia posłuszeństww w prawie tym samym miejscu.

W Mach3 nie pojawiają się żadne błędy, ustawienia są takie jak były przed tym problemem (jutro podeślę jak program jest skonfigurowany, jeśli zajdzie taka potrzeba).

Czy miał ktoś z tym problem i mógłby nakierować na co zwrócić uwagę by to rozwiązać? Jeśli podałem za mało informacji, to proszę pytać, postaram się jak najszybciej odpowiedzieć.

Pozdrawiam.




snajperman-s1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 333
Rejestracja: 22 kwie 2010, 10:34
Lokalizacja: Nowy Sącz

Re: PC10051/T Wycina, przerywa i wznawia cięcie.

#2

Post napisał: snajperman-s1 » 14 sty 2019, 20:27

Kolego podeślij parametry - w szczególności prędkość cięcia, rozmiar dyszy, amperaz ustawiony na źródle,, wysokość cięcia i Gkod.

Masz THC? Widze ze nie masz kontroli ARC OK bo inaczej Palnik by nie ruszył bez odpalenia i równocześnie zatrzymał jeśli gaśnie.

A czy na grubszych blachach jest tak samo?


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1291
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: PC10051/T Wycina, przerywa i wznawia cięcie.

#3

Post napisał: Steryd » 14 sty 2019, 20:55

Spróbuj podłączyć masę bezpośrednio do blachy.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
Daviteusz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 14 sty 2019, 17:17

Re: PC10051/T Wycina, przerywa i wznawia cięcie.

#4

Post napisał: Daviteusz » 14 sty 2019, 21:02

snajperman-s1 pisze:
14 sty 2019, 20:27
Kolego podeślij parametry - w szczególności prędkość cięcia, rozmiar dyszy, amperaz ustawiony na źródle,, wysokość cięcia i Gkod.

Masz THC? Widze ze nie masz kontroli ARC OK bo inaczej Palnik by nie ruszył bez odpalenia i równocześnie zatrzymał jeśli gaśnie.

A czy na grubszych blachach jest tak samo?
Jutro do południa podam info, dzisiaj nie mam dostępu.
Steryd pisze:
14 sty 2019, 20:55
Spróbuj podłączyć masę bezpośrednio do blachy.
Ok, zobaczę co z tego wyjdzie ;)


snajperman-s1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 333
Rejestracja: 22 kwie 2010, 10:34
Lokalizacja: Nowy Sącz

Re: PC10051/T Wycina, przerywa i wznawia cięcie.

#5

Post napisał: snajperman-s1 » 14 sty 2019, 21:31

Czy na grubszych blachach jest tak samo??
Jeśli NIE to:

Podejrzewam zbyt mała prędkość cięcia dla blachy 0.6-0.8mm... Agregat "gubi" mase do blachy z powodu powolnej jazdy gdzie tworzy się szczelina - wytrzymuje troche po czym gaśnie tracąc napiecie cięcia, automatycznie zapala znów po 1-2s przerwy mając kontakt z materiałem co trwa te 5-10cm i tak w kółko....

Spróbuj:
1. Prąd na minimum
2. Powietrze na minimum
3. Prędkość w górę (ok 4-5m/min)
4. Palnik troszkę wyżej


freerad
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 194
Rejestracja: 21 lip 2009, 07:55
Lokalizacja: maków podhalański

Re: PC10051/T Wycina, przerywa i wznawia cięcie.

#6

Post napisał: freerad » 14 sty 2019, 21:37

predkośc za mała jak dla mnie.
Ja teraz tnę elementy z blachy 3mm też na P80 dysza 1,3
przy parametrach: 35A, THC 135, 2200 mm/min więc Ty powinieneś przy 30A wyciągnąć 6-8 m/min

Awatar użytkownika

Autor tematu
Daviteusz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 14 sty 2019, 17:17

Re: PC10051/T Wycina, przerywa i wznawia cięcie.

#7

Post napisał: Daviteusz » 15 sty 2019, 08:14

snajperman-s1 pisze:
14 sty 2019, 20:27
Kolego podeślij parametry - w szczególności prędkość cięcia, rozmiar dyszy, amperaz ustawiony na źródle,, wysokość cięcia i Gkod.
Ukryta zawartość
To forum wymaga zarejestrowania i zalogowania się, aby zobaczyć ukrytą zawartość.


Cały gkod
Ukryta zawartość
To forum wymaga zarejestrowania i zalogowania się, aby zobaczyć ukrytą zawartość.


Steryd pisze:
14 sty 2019, 20:55
Spróbuj podłączyć masę bezpośrednio do blachy.
Nie wiele pomogło, rezultat:
Ukryta zawartość
To forum wymaga zarejestrowania i zalogowania się, aby zobaczyć ukrytą zawartość.


Grubość blachy nie ma znaczenia
Zwiększenie prędkości nie pomogło.

Próbowałem dać zdjęcia w spoiler, ale nie widzę takiej opcji. Jeśli jest to problem, to proszę niech moderator to poprawi. Dziękuję ;)


snajperman-s1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 333
Rejestracja: 22 kwie 2010, 10:34
Lokalizacja: Nowy Sącz

Re: PC10051/T Wycina, przerywa i wznawia cięcie.

#8

Post napisał: snajperman-s1 » 15 sty 2019, 09:38

Czyli rozumiem że np cięcie #10mm zachowuje się tak samo? Również przerywa?

Czy ma zależność między rozpoczęciem cięcia jest OK a np po 20minutach zaczyna przerywać?

Spróbuj:
1. Dać MIN prądu i prędkość około 10-13m/min wg mnie dla blachy 0,6-0,8 5,8m/min to duużo za mało zwłaszcza przy prawie 30A! (po takiej "żyletce" to palnik ma zapierd....ć a nie czołgać się....
2. Ciśnienie na tyle żeby palnik nie zgasł (lub odwrotnie np 6-7bar)
3. Podepnij multimetr a najlepiej kontrolke pod przekaźnik załączający czy przypadkiem nie gubi cewka napięcia lub jest błąd styku,
4. Sprawdź elektro-zawór w plaźmie (bywa że zachodzi mini rdzą i nie przepuszcza tyle powietrza ile powinien - manometr reduktora masz napewno PRZED tym zaworem więc nie zobaczysz spadku przepływu zwłaszcza na długim przewodzie - stała przypadłość chińskich źródeł)
5. Jeśli stało się to po zmianie Palnika - sprawdzić ustawienie przerwy iskrownika,

Jest jeszcze możliwość jeśli jest tak tylko przy cienkich blachach że agregat ma spory minimalny zakres pomiaru napięcia łuku i nie jest w stanie utrzymać łuku przy 0,6mm do np 2mm....

U nas blache 4mm na 3-4m/min jedziemy....

Awatar użytkownika

Autor tematu
Daviteusz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 14 sty 2019, 17:17

Re: PC10051/T Wycina, przerywa i wznawia cięcie.

#9

Post napisał: Daviteusz » 15 sty 2019, 10:08

snajperman-s1 pisze:
15 sty 2019, 09:38
Czyli rozumiem że np cięcie #10mm zachowuje się tak samo? Również przerywa?
Grubość nie ma znaczenia.
snajperman-s1 pisze:
15 sty 2019, 09:38
Czy ma zależność między rozpoczęciem cięcia jest OK a np po 20minutach zaczyna przerywać?
Przerywa od początku.

Wygląda to jak by na stole było martwe pole. Stół ma wymiary 2000x3000 od lewej strony w odległości 8cm jest jakby martwe pole. Na filmiku widać jak to dokładnie wygląda. Po środku i prawej stronie nie tnie w ogóle. Nie zauważyłem, by były jakieś krzywizny, blacha równo leży.

Resztę propozycji jest w sprawdzeniu. Dzięki.


snajperman-s1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 333
Rejestracja: 22 kwie 2010, 10:34
Lokalizacja: Nowy Sącz

Re: PC10051/T Wycina, przerywa i wznawia cięcie.

#10

Post napisał: snajperman-s1 » 15 sty 2019, 10:23

Skoro mówisz o "martwych polach" a "masa" przypięta jest do arkusza to jest jeszcze opcja uszkodzonej żyły prądowej w przewodzie do palnika w prowadniku - przy załamaniu o dany kąt przestaje "stykać" wewnętrznie natomiast po pewnym przesunięciu "styka" ponownie...

Tak sobie głośno myślę ale warto sprawdzić.....

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”