PC10051/T Wycina, przerywa i wznawia cięcie.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
PC10051/T Wycina, przerywa i wznawia cięcie.
Witam, mam problem z przecinarką plazmową PC10051/T.
Napędzana jest programem Mach3. Próbuję wyciąć element na blasze o grubości 0,8mm lub 0,6mm. Niestety, podczas wycinania palnik się wyłącza, suport nadal posuwa po wyznaczonych współrzędnych i po przejechaniu 5-10cm palnik się włącza i przecina dalej by po chwili się wyłączyć.
Nagrałem kilka filmików jak to dokładnie wygląda:https://www.youtube.com/playlist?list=PLiH9iqzArCkJq7UGp9BNlX6D_p8w2jt9q
Na każdym z identycznych elementów palnik odmawia posłuszeństww w prawie tym samym miejscu.
W Mach3 nie pojawiają się żadne błędy, ustawienia są takie jak były przed tym problemem (jutro podeślę jak program jest skonfigurowany, jeśli zajdzie taka potrzeba).
Czy miał ktoś z tym problem i mógłby nakierować na co zwrócić uwagę by to rozwiązać? Jeśli podałem za mało informacji, to proszę pytać, postaram się jak najszybciej odpowiedzieć.
Pozdrawiam.
Napędzana jest programem Mach3. Próbuję wyciąć element na blasze o grubości 0,8mm lub 0,6mm. Niestety, podczas wycinania palnik się wyłącza, suport nadal posuwa po wyznaczonych współrzędnych i po przejechaniu 5-10cm palnik się włącza i przecina dalej by po chwili się wyłączyć.
Nagrałem kilka filmików jak to dokładnie wygląda:https://www.youtube.com/playlist?list=PLiH9iqzArCkJq7UGp9BNlX6D_p8w2jt9q
Na każdym z identycznych elementów palnik odmawia posłuszeństww w prawie tym samym miejscu.
W Mach3 nie pojawiają się żadne błędy, ustawienia są takie jak były przed tym problemem (jutro podeślę jak program jest skonfigurowany, jeśli zajdzie taka potrzeba).
Czy miał ktoś z tym problem i mógłby nakierować na co zwrócić uwagę by to rozwiązać? Jeśli podałem za mało informacji, to proszę pytać, postaram się jak najszybciej odpowiedzieć.
Pozdrawiam.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Re: PC10051/T Wycina, przerywa i wznawia cięcie.
Kolego podeślij parametry - w szczególności prędkość cięcia, rozmiar dyszy, amperaz ustawiony na źródle,, wysokość cięcia i Gkod.
Masz THC? Widze ze nie masz kontroli ARC OK bo inaczej Palnik by nie ruszył bez odpalenia i równocześnie zatrzymał jeśli gaśnie.
A czy na grubszych blachach jest tak samo?
Masz THC? Widze ze nie masz kontroli ARC OK bo inaczej Palnik by nie ruszył bez odpalenia i równocześnie zatrzymał jeśli gaśnie.
-
Jutro do południa podam info, dzisiaj nie mam dostępu.snajperman-s1 pisze: ↑14 sty 2019, 20:27Kolego podeślij parametry - w szczególności prędkość cięcia, rozmiar dyszy, amperaz ustawiony na źródle,, wysokość cięcia i Gkod.
Ok, zobaczę co z tego wyjdzie

-
Czy na grubszych blachach jest tak samo??
Jeśli NIE to:
Podejrzewam zbyt mała prędkość cięcia dla blachy 0.6-0.8mm... Agregat "gubi" mase do blachy z powodu powolnej jazdy gdzie tworzy się szczelina - wytrzymuje troche po czym gaśnie tracąc napiecie cięcia, automatycznie zapala znów po 1-2s przerwy mając kontakt z materiałem co trwa te 5-10cm i tak w kółko....
Spróbuj:
1. Prąd na minimum
2. Powietrze na minimum
3. Prędkość w górę (ok 4-5m/min)
4. Palnik troszkę wyżej
Jeśli NIE to:
Podejrzewam zbyt mała prędkość cięcia dla blachy 0.6-0.8mm... Agregat "gubi" mase do blachy z powodu powolnej jazdy gdzie tworzy się szczelina - wytrzymuje troche po czym gaśnie tracąc napiecie cięcia, automatycznie zapala znów po 1-2s przerwy mając kontakt z materiałem co trwa te 5-10cm i tak w kółko....
Spróbuj:
1. Prąd na minimum
2. Powietrze na minimum
3. Prędkość w górę (ok 4-5m/min)
4. Palnik troszkę wyżej
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
predkośc za mała jak dla mnie.
Ja teraz tnę elementy z blachy 3mm też na P80 dysza 1,3
przy parametrach: 35A, THC 135, 2200 mm/min więc Ty powinieneś przy 30A wyciągnąć 6-8 m/min
Ja teraz tnę elementy z blachy 3mm też na P80 dysza 1,3
przy parametrach: 35A, THC 135, 2200 mm/min więc Ty powinieneś przy 30A wyciągnąć 6-8 m/min
-
snajperman-s1 pisze: ↑14 sty 2019, 20:27Kolego podeślij parametry - w szczególności prędkość cięcia, rozmiar dyszy, amperaz ustawiony na źródle,, wysokość cięcia i Gkod.
Cały gkod
Nie wiele pomogło, rezultat:
Grubość blachy nie ma znaczenia
Zwiększenie prędkości nie pomogło.
Próbowałem dać zdjęcia w spoiler, ale nie widzę takiej opcji. Jeśli jest to problem, to proszę niech moderator to poprawi. Dziękuję

-
Czyli rozumiem że np cięcie #10mm zachowuje się tak samo? Również przerywa?
Czy ma zależność między rozpoczęciem cięcia jest OK a np po 20minutach zaczyna przerywać?
Spróbuj:
1. Dać MIN prądu i prędkość około 10-13m/min wg mnie dla blachy 0,6-0,8 5,8m/min to duużo za mało zwłaszcza przy prawie 30A! (po takiej "żyletce" to palnik ma zapierd....ć a nie czołgać się....
2. Ciśnienie na tyle żeby palnik nie zgasł (lub odwrotnie np 6-7bar)
3. Podepnij multimetr a najlepiej kontrolke pod przekaźnik załączający czy przypadkiem nie gubi cewka napięcia lub jest błąd styku,
4. Sprawdź elektro-zawór w plaźmie (bywa że zachodzi mini rdzą i nie przepuszcza tyle powietrza ile powinien - manometr reduktora masz napewno PRZED tym zaworem więc nie zobaczysz spadku przepływu zwłaszcza na długim przewodzie - stała przypadłość chińskich źródeł)
5. Jeśli stało się to po zmianie Palnika - sprawdzić ustawienie przerwy iskrownika,
Jest jeszcze możliwość jeśli jest tak tylko przy cienkich blachach że agregat ma spory minimalny zakres pomiaru napięcia łuku i nie jest w stanie utrzymać łuku przy 0,6mm do np 2mm....
U nas blache 4mm na 3-4m/min jedziemy....
Czy ma zależność między rozpoczęciem cięcia jest OK a np po 20minutach zaczyna przerywać?
Spróbuj:
1. Dać MIN prądu i prędkość około 10-13m/min wg mnie dla blachy 0,6-0,8 5,8m/min to duużo za mało zwłaszcza przy prawie 30A! (po takiej "żyletce" to palnik ma zapierd....ć a nie czołgać się....
2. Ciśnienie na tyle żeby palnik nie zgasł (lub odwrotnie np 6-7bar)
3. Podepnij multimetr a najlepiej kontrolke pod przekaźnik załączający czy przypadkiem nie gubi cewka napięcia lub jest błąd styku,
4. Sprawdź elektro-zawór w plaźmie (bywa że zachodzi mini rdzą i nie przepuszcza tyle powietrza ile powinien - manometr reduktora masz napewno PRZED tym zaworem więc nie zobaczysz spadku przepływu zwłaszcza na długim przewodzie - stała przypadłość chińskich źródeł)
5. Jeśli stało się to po zmianie Palnika - sprawdzić ustawienie przerwy iskrownika,
Jest jeszcze możliwość jeśli jest tak tylko przy cienkich blachach że agregat ma spory minimalny zakres pomiaru napięcia łuku i nie jest w stanie utrzymać łuku przy 0,6mm do np 2mm....
U nas blache 4mm na 3-4m/min jedziemy....
-
Grubość nie ma znaczenia.snajperman-s1 pisze: ↑15 sty 2019, 09:38Czyli rozumiem że np cięcie #10mm zachowuje się tak samo? Również przerywa?
Przerywa od początku.snajperman-s1 pisze: ↑15 sty 2019, 09:38Czy ma zależność między rozpoczęciem cięcia jest OK a np po 20minutach zaczyna przerywać?
Wygląda to jak by na stole było martwe pole. Stół ma wymiary 2000x3000 od lewej strony w odległości 8cm jest jakby martwe pole. Na filmiku widać jak to dokładnie wygląda. Po środku i prawej stronie nie tnie w ogóle. Nie zauważyłem, by były jakieś krzywizny, blacha równo leży.
Resztę propozycji jest w sprawdzeniu. Dzięki.
-
Skoro mówisz o "martwych polach" a "masa" przypięta jest do arkusza to jest jeszcze opcja uszkodzonej żyły prądowej w przewodzie do palnika w prowadniku - przy załamaniu o dany kąt przestaje "stykać" wewnętrznie natomiast po pewnym przesunięciu "styka" ponownie...
Tak sobie głośno myślę ale warto sprawdzić.....
Tak sobie głośno myślę ale warto sprawdzić.....