parametr kąta zatrzymania wrzeciona

Dyskusje dotyczące maszyn Bridgeport, Romi, Hardinge

Autor tematu
tenroh
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 55
Rejestracja: 04 lip 2010, 15:44
Lokalizacja: Warszawa

parametr kąta zatrzymania wrzeciona

#1

Post napisał: tenroh » 01 wrz 2016, 22:49

Muszę wymienić pasek napędzający wrzeciono w Bridgeport vmc 560/22 i tym samym zdjąć enkoder. Będę musiał później ustawić pozycje zatrzymywania się wrzeciona aby zmieniarka narzędzi pobierała je prawidłowo. Czy ktoś wie który parametr za to odpowiada?



Tagi:


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#2

Post napisał: dance1 » 02 wrz 2016, 09:07

nie znam tego parametru ale starym sposobem wymiany rozrządów w samochodach pisakiem robisz znaki na kołach i na pasku, później przenosisz te znaki na nowy pasek, zakładasz i działać musi.
I don't like principles, I prefer prejudices


capt.d.
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 351
Rejestracja: 25 lut 2016, 19:23
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

#3

Post napisał: capt.d. » 02 wrz 2016, 10:56

Aloha

Własnie wczoraj ustawiałem pozycje wrzeciona na maszynie z iTCN 530. Pozycję wrzeciona we współrzędnych bazowych dodaje do wartości MP3430 i modulo 360 zapisuję do MP4210.15. Z tego co pamiętam, pierwszy parametr określa pozycję wrzeciona przy M19.

Pozdrawiam


Autor tematu
tenroh
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 55
Rejestracja: 04 lip 2010, 15:44
Lokalizacja: Warszawa

#4

Post napisał: tenroh » 04 wrz 2016, 12:44

capt.d. pisze:Aloha

Własnie wczoraj ustawiałem pozycje wrzeciona na maszynie z iTCN 530. Pozycję wrzeciona we współrzędnych bazowych dodaje do wartości MP3430 i modulo 360 zapisuję do MP4210.15. Z tego co pamiętam, pierwszy parametr określa pozycję wrzeciona przy M19.

Pozdrawiam
Mógłbyś to wytłumaczyć jakoś łopatologicznie, gdyż nic kompletnie nie zrozumiałem.
Właśnie pękł pasek i muszę to ogarnąć na prędkości.


capt.d.
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 351
Rejestracja: 25 lut 2016, 19:23
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

#5

Post napisał: capt.d. » 04 wrz 2016, 14:41

Aloha

Ustawiasz wrzeciono i łapę na pozycję do wymiany narzędzi. Zmieniasz widok współrzędnych na bazowe. Odczytujesz wartość kąta S1 na pulpicie. Wchodzisz do parametrów maszynowych i tak jak pisałem wcześniej - dodać i zmienić.

Pozdrawiam
Live long and prosper.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Bridgeport / Romi / Hardinge”