OUS-1 dla laików

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

pabloid
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 29

Post napisał: pabloid » 16 kwie 2012, 20:32

Karol93 pisze:A ten trapezowy to na OUSie, czy czymś innym ?
Zarys gwintu zależy od noża. Tokarka może być dowolna, byleby miala możliwość nacinania gwintów, zatem jak dokończysz ousa (przeguby), zaopatrzysz się w gitarę i koła zmianowe to jak najbardziej :mrgreen: Oczywiście do tej operacji noże też robione, zwłaszcza do wewnętrznego gwintu fikuśny, zdjęcia noży mogę jutro zamieścić, jak jesteś zainteresowany. A śruba i nakrętka wyglądają tak:
ObrazekObrazek

Tokarka do tej operacji musi być idealnie ustawiona. Stożek na długości 300mm miałem pół setki. Po wielu próbnych toczeniach i ustawieniu konika tak, że uzyskałem taką dokładność wałek przetoczony ostatecznie na wymiar pod gwint, a następnie bez ruszania wytoczony gwint, i cała częśc chwytowa- tam są pasowania pod dwa łożyska. Toczenie w tym samym zamocowaniu jest bardzo ważne, bo nawet w wałku niezbieżnym można wytoczyć stożkowy gwint! Dla takich dokładności nawet minimalne bicie kła ma kolosalne znaczenie, zacisk pinoli z inną siłą itp. Zatem żadnego ruszania (odmocowywania, poprawiania itp) Gwint toczony małym wiórem, zeby nie odpychało śruby. (wyjdzie beczka) Przejść wykonałem kilkadziesiąt! W porównaniu z toczeniem śruby zrobienie całej nakrętki i gwintu w niej to pikuś. Niestety żeby nie było luzu, to trzeba nakrętkę pasować do śruby, a to oznacza, że jak masz jedną tokarkę to musisz robić komplet. Bo jak wyjmiesz śrubę z tokarki do przymierzania w trakcie toczenia gwintu w nakrętce już to nie masz tokarki :mrgreen:

Tagi:

tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 82
Kontakt:

Post napisał: tomcat65 » 16 kwie 2012, 21:36

Ładna śruba. I obie są lewe. Tylko w OUS'ie długość toczenia w kłach jest mniejsza niż długość śruby wzdłużnej. Trzeba by na dwa razy, najpierw część chwytową, później gwint. Przy dokładności OUS'a to by się sprawdziło.
Czy takiej śruby nie trzeba jakoś utwardzić ?
Mając obecnie śrubę, gdzie gołym okiem widać różnicę w grubości nitek na gwincie, wytoczona nie będzie wiele dokładniejsza.

pabloid
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: pabloid » 16 kwie 2012, 21:45

tomcat65 pisze:Czy takiej śruby nie trzeba jakoś utwardzić ?

Toczysz ze stali konstrukcyjnej wyższej jakości. To wystarczy. Ja robiłem akurat ze stali 34GS z...pręta zbrojeniowego żebrowanego 25mm :mrgreen:
tomcat65 pisze:Mając obecnie śrubę, gdzie gołym okiem widać różnicę w grubości nitek na gwincie, wytoczona nie będzie wiele dokładniejsza.
Niestety to prawda.

Autor tematu
Karol93
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 109

Post napisał: Karol93 » 16 kwie 2012, 22:18

Przy dokładności OUS'a to by się sprawdziło.
Nawet przy teraźniejszych luzach na śrubie od poprzecznej(od dociskania noża do materiału) jestem w stanie takie coś wykonać ? ;)
Dzięki wielkie za fotki i porady :). O zdjęcie noży poproszę - będe wiedział na przyszłość. Póki co próbuje poskładać całego OUSa :).
Mam teraz takie pytanie - jak zdjąć uchwyt ? jedyny śruby to imbusy wkręcone w uchwyt, tak, że nie ma szans ich odkręcić normalnym kluczem (nic tam sie nie mieści), musiałbym mocno sciąć jakiegoś imbusa, żeby go zmiescic, a nie wiem czy coś wtedy będzie go jeszcze w śrubie. Czy jest jakis inny sposob na sciąganie go ?

[ Dodano: 2012-04-16, 22:22 ]
tomcat65 pisze:Mając obecnie śrubę, gdzie gołym okiem widać różnicę w grubości nitek na gwincie, wytoczona nie będzie wiele dokładniejsza.
pabloid pisze:Niestety to prawda.
Czyli w takim razie idealnej śruby nigdy nie otrzymamy ? Mimo wszystko zależałoby mi na zejściu z luzu. Aktualnie śruba w nakrętce rusza się w każdą stronę (odchyla się o kilka stopni)
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2012, 22:24 przez Karol93, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

oswiecimskie
Posty w temacie: 32

Post napisał: oswiecimskie » 16 kwie 2012, 22:23

chodzi ci o odkrecenie uchwytu od tarczy zabierakowaj? jak tak to wykrec po gwincie razem z tarczą z wrzeciona a potem odkrecisz bez problemu uchwyt od tarczy;)
OUS-1 TSA-16 Mn-80a

Autor tematu
Karol93

Post napisał: Karol93 » 16 kwie 2012, 22:27

oswiecimskie pisze:chodzi ci o odkrecenie uchwytu od tarczy zabierakowaj? jak tak to wykrec po gwincie razem z tarczą z wrzeciona a potem odkrecisz bez problemu uchwyt od tarczy;)
Tzn. się odkręcić całą tarczę zabierakową z uchwytem ? Pytanie, ile trzeba użyć do tego siły - tak próbowałem, nie ma szans :P. Jak to zablokować, żeby nic nie uszkodzić ?

pabloid
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: pabloid » 16 kwie 2012, 22:30

Karol93 pisze:Czyli w takim razie idealnej śruby nigdy nie otrzymamy
Ideałów nie ma :mrgreen: (chyba, że własna żona) W mechanice są tylko klasy dokładności :mrgreen:
Niestety śruba pociągowa jest wzorcem dla nacinanego gwintu, on zaś może być od niej tylko gorszy, biorąc pod uwagę pozostałe imperfekcje maszyny...

Autor tematu
Karol93

Post napisał: Karol93 » 16 kwie 2012, 23:26

A szkoda, szkoda ;) To jak z tym sciąganiem uchwytu ? :) Jakis pomysł ? :P Klucz do rur mamy, ale mysle, ze to by była ostateczność.

tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 82
Kontakt:

Post napisał: tomcat65 » 16 kwie 2012, 23:32

Nie ostateczność, a konieczność niekiedy. Tylko przez coś łapać, żeby nie pokancerować. Najlepiej dwa klucze. Ja tak musiałem. Albo ściągacz do filtrów olejowych.
pabloid pisze:Niestety śruba pociągowa jest wzorcem dla nacinanego gwintu, on zaś może być od niej tylko gorszy, biorąc pod uwagę pozostałe imperfekcje maszyny...
Przerobi go na cnc, wstawi aktuator liniowy i gwint jak marzenie wytoczy :).

Autor tematu
Karol93

Post napisał: Karol93 » 16 kwie 2012, 23:35

Czyli najpierw odkręcić nakrętke od strony kół pasowych, sciągnąć koła i cała oś wyjdzie przodem razem z uchwytem ? Nakrętka na prawy gwint ? Pytam, żeby przypadkiem gwintu nie zerwać.

[ Dodano: 2012-04-16, 23:39 ]
tomcat65 pisze:Przerobi go na cnc, wstawi aktuator liniowy i gwint jak marzenie wytoczy :).
Póki co, to się musze nauczyć pojęć związanych z manualną obsługą tokarki :P Później możemy gadać o CNC :P.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”