OŚ slave

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4229
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

OŚ slave

#1

Post napisał: 251mz » 04 lip 2018, 21:06

Witam

Mam oś Y oraz oś B ustawioną jako oś slave.
Wszystko mi działa , teraz chciałem zrobić bazowanie.
Oś X i Z zrobione i działa.
Natomiast co do osi Y nie wiem gdzie mam wpisać wejście czujnika Home dla osi slave...
Czy muszę w PLC dopisać sobie to samemu?

Druga sprawa to mam problem z z bazowaniem.
O ile klikając w REF wszystkie osie się bazują i jest ok super.
A jeśli wejdę w REMOTE zakładka MOVE i klikam obojętnie czy 1 2 3 to wyrzuca mi :Estop prawy limit + osi Z.
Przy czym na bank nie stoi na krańcówce...
Czym to jest spowodowane?



Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 587
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: OŚ slave

#2

Post napisał: cosimo » 05 lip 2018, 09:04

Czy muszę w PLC dopisać sobie to samemu?
Tak. W oryginalnym plc, od linii 335 zaczyna się fragment gdzie podpinane są krańcówki home.
Na końcu można dopisać poniższy kod i na wejściu 7 będzie home dla slave

Kod: Zaznacz cały

#NAME_I 7 = HOME_Y_SL
<< IN HOME_Y_SL
>> HOME_4 
Chyba, że slave ma reagować na home master-a to wystarczy dopisać jedną linię (od linii 344)

Kod: Zaznacz cały

<< IN HOME_Y
>> HOME_1
>> HOME_4 
A jeśli wejdę w REMOTE zakładka MOVE i klikam obojętnie czy 1 2 3 to wyrzuca mi :Estop prawy limit + osi Z.
Przy czym na bank nie stoi na krańcówce...
Znaczy generalnie to samo musi się dziać przy próbach poruszania osami za pomocą klawiszy strzałek. Taki
komunikat powoduje także softlimit i w tym wypadku świadczy o tym, że z parametrami bazowania i wymiarowania osi Z jest coś nie tak. Na stronie jest dokument na ten temat, który wyjaśnia jak powinno być.


Autor tematu
251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4229
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

Re: OŚ slave

#3

Post napisał: 251mz » 05 lip 2018, 09:59

Dzięki pięknie.

Ogólnie sterownik jest super jak dla mnie.
Za to dużym minusem jest to ,że nie ma jednolitego manuala od A do Z.
Zdaje się chyba ,że prace nad nim trwają?

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3414
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: OŚ slave

#4

Post napisał: Zienek » 10 lip 2018, 23:18

Zdaje się :)


Autor tematu
251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4229
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

Re: OŚ slave

#5

Post napisał: 251mz » 11 lip 2018, 09:29

Zienek pisze:
10 lip 2018, 23:18
Zdaje się :)
Szkoda , pewnie by to ułatwiło dużo wielu osobom.
Ja np nie mam chęci wertowania kilkudziesięciu stron tematu żeby znaleźć prostą rzecz typu jak wyżej...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”