OMROn tl-q5mc1 i sterownik ZELRPa?

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4130
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#11

Post napisał: tuxcnc » 28 wrz 2012, 17:48

oprawcafotografii pisze:Dziala ladnie, nie wiem jaka wzloke wprowadza, ale to akurat w tym wpadku nie jest istotne.
Przekaźniki kontaktronowe działają do kilkuset herców, miniaturowe powinny wytrzymać kilkadziesiąt herców, więc można strzelać że zwłoka to kilkadziesiąt milisekund.
To nie jest dużo i co ważniejsze za każdym razem tyle samo.
Jeśli najeżdżasz na krańcówkę zawsze z tą samo prędkością, to faktycznie ta zwłoka absolutnie żadnego znaczenia nie ma.
Natomiast przekaźniki mają kilka wrednych cech, jak chociażby niepewność zadziałania przy małych prądach.

.



Tagi:


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 5634
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#12

Post napisał: oprawcafotografii » 28 wrz 2012, 18:08

Kontaktrony juz leza, wymienie przy okazji.

q


ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2095
Rejestracja: 07 lip 2006, 00:31
Lokalizacja: mazowieckie

#13

Post napisał: ezbig » 28 wrz 2012, 19:53

Zamiast kontaktrona wystarczy opornik za 10gr. 1,2-1,8k do +12V i na wejście sterownika, a do tego wyjście z ormon-a. Nic ci się wtedy nie zużyje, a pewność zadziałania taka sama jak krańcówki (i bez opóźnień).

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#14

Post napisał: syntetyczny » 28 wrz 2012, 23:48

Zwykła bramka nand nie wystarczy???Tranzystor i 2 rezystory. Robiłem coś podobnego na krańcówkach igusa, krańcówki były NC,a miały być NO i bramka nand zadziałał jak należy.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot


dasza77
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1057
Rejestracja: 14 maja 2006, 17:34
Lokalizacja: Ełk

#15

Post napisał: dasza77 » 23 lip 2013, 01:14

Czy kolega Oprawcafo..... ma na zbyciu wspomniane czujniki indukcyjne.
Potrzebuję przynajmniej jednego typ TL-Q5MC1 , a jeżeli to możliwe kupie 2 szt.
Taki właśnie czujnik (NO - normalnie otwarty) zepsuł się w mojej maszynie CO2.
Pozdrawiam


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 5634
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#16

Post napisał: oprawcafotografii » 23 lip 2013, 08:25

dasza77 pisze:Czy kolega Oprawcafo..... ma na zbyciu wspomniane czujniki indukcyjne.
Potrzebuję przynajmniej jednego typ TL-Q5MC1 , a jeżeli to możliwe kupie 2 szt.
Taki właśnie czujnik (NO - normalnie otwarty) zepsuł się w mojej maszynie CO2.
Pozdrawiam
Niestety nie, ale chyba mozna wygooglac...

q


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2920
Rejestracja: 27 maja 2013, 22:18
Lokalizacja: gdzieś

#17

Post napisał: mc2kwacz » 28 lip 2013, 13:29

Te czujniki to jakieś chińskie podróby Omrona. Omron sie do nich nie przyznaje :)
Możesz zamontować dowolny czujnik zbliżeniowy o takiej samej konfiguracji wyjścia, czyli tzw "npn".
Wracając do tematu, przeróbka czujnika npn na pnp (zwierany do plusa) powinna wyglądać mniej więcej tak jak na rysunku (wartości oporników nie są krytyczne). Opornik 100 omów pełni funkcję zabezpieczenia tranzystora przy zwarciu wyjścia do masy i może bo nie być, może też zajść potrzeba zmniejszenia go.
Przekaźników się nie powinno używać, bo pobierają więcej prądu niż czujniki. Poza tym zwiększają zawodność, wprowadzają opóźnienie kilka ms, niestety dość silnie zależne od napięcia zasilającego. Inny jest też czas włączenia i czas wyłączenia przekaźnika. Natomiast nie ma problemów z jakością styku dla małych sygnałów, jeśli użyje się kontaktronu a przewód połączeniowy jest krótki. Dla małych sygnałów pod żadnym pozorem nie można używać przekaźników kotwicowych.
Przy przekaźnikach trzeba też pamiętać o diodzie zamykającej przepływ prądu w cewce w chwili wyłączenia zasilania cewki.


dasza77
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1057
Rejestracja: 14 maja 2006, 17:34
Lokalizacja: Ełk

#18

Post napisał: dasza77 » 28 lip 2013, 13:55

Dziękuję za poradę.
Już kupiłem po 28 zł /szt. z firmy PROFI z okolic Wrocławia - sprzedaje na allegro ale tych akurat nie mieli wystawionych na allegro.
Chciałem kupić dokładnie takie same ponieważ musiałem je zamocować w istniejące otwory.
Każdy inny rodzaj wiązłby się dodatkowymi przeróbkami w ich mocowaniu.
Ceny oryginałów OMRONa to ponad 100 zł.
Pozdrawiam z Mazur
p.s. woda w jeziorze tak ciepła, że szkoda siedzieć przed komputerem


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2920
Rejestracja: 27 maja 2013, 22:18
Lokalizacja: gdzieś

#19

Post napisał: mc2kwacz » 28 lip 2013, 14:04

Jeszcze trzeba mieć pod ręką jezioro bez bakterii coli z 2-centymetrowymi zębami :)
Ja pozbyłem się rodziny i nareszcie mogę sobie w spokoju popracować :cool: Na dworze wyjątkowo parno i duszno a w domu miły chłodek, napoje i lody :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”