OMROn tl-q5mc1 i sterownik ZELRPa?

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 5634
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

OMROn tl-q5mc1 i sterownik ZELRPa?

#1

Post napisał: oprawcafotografii » 26 wrz 2012, 09:59

Czesc :)

Zmieniam wlasnie sterowanie w maszynie i stanalem na krancowkach...

W maszynie mam krancowki OMRON tl-q5mc1. Jak wiadomo dzialaja
one tak, ze po zadzialaniu zamykaja obwod pomiedzy minusem zasilania
a przewodem sygnalowym.

Niestety sterownik ZELRPa potrzebuje zwarcia do plusa a nie minusa.
Czy ktos moze rozwiazal taki problem?

Mozna dac oczywiscie element posredniczacy, chocby kontaktron
zasilany 24V i zamknieciem obwodu z krancowek zasilac kontaktron
a nim zamykac wejscie sterownika... Da to jednak jakies opoznienie
nie wiadomo czy powtarzalne...

Jakies pomysly?

q



Tagi:


Raven
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 681
Rejestracja: 24 paź 2011, 11:54
Lokalizacja: Warszawa

#2

Post napisał: Raven » 26 wrz 2012, 10:19

Tranzystor...


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 5634
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#3

Post napisał: oprawcafotografii » 26 wrz 2012, 10:39

Zapomnialem dopisac, ze nie znam sie na elektronice ;)

Mozna kupic przekaznik polprzewodnikowy...

Dobra, poki co dam kontaktron - akurat w tej maszynie bazowanie poczatkowe
nie jest krytyczne i jak mi sie rozjedzie o 0.5mm to swiat sie nie zawali...

q

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3476
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#4

Post napisał: pitsa » 26 wrz 2012, 14:29

Nie możesz tymczasowo zastosować jakiegoś większego z małych przełączników z rolką na dźwigni?
Obrazek
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 5634
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#5

Post napisał: oprawcafotografii » 26 wrz 2012, 14:32

Zastosowanie dzwigni zmniejsza dokladnosc mysle bardziej niz zastosowanie
kontaktronu. No i musialbym ciagnac kable, wiercic otwory etc.
Nie mam czasu na to :(

Bedzie kontaktron, a potem sie zobaczy.

q


ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2095
Rejestracja: 07 lip 2006, 00:31
Lokalizacja: mazowieckie

#6

Post napisał: ezbig » 27 wrz 2012, 11:34

oprawcafotografii pisze:Niestety sterownik ZELRPa potrzebuje zwarcia do plusa a nie minusa.
Zwarcie do +12-24V? Jeśli tak to nic nie musisz dorabiać. Problem byłby, gdyby to miało być poniżej10V, bo chyba one pracują od 10 do 30V. + ormona łączysz z +12-24V, a minus z wejściem krańcówki sterownika.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4130
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#7

Post napisał: tuxcnc » 27 wrz 2012, 16:34

ezbig pisze:+ ormona łączysz z +12-24V, a minus z wejściem krańcówki sterownika.

I jak to ma niby działać ???

.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 5634
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#8

Post napisał: oprawcafotografii » 27 wrz 2012, 16:43

Odzyskalem przytomnosc ;-)

Przeciez obok stoi druga maszyna z tym samym sterownikiem i podobnymi
krancowkami, bodaj TL-Q5MF1. Sprawdze w wolnej chwili co za jedne i jak
sa podlaczone.

Swoja droga nie mogli zrobic po prostu dwoch przewodow i zamykac obwodu?
Byloby zbyt prosto ;)

q


ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2095
Rejestracja: 07 lip 2006, 00:31
Lokalizacja: mazowieckie

#9

Post napisał: ezbig » 27 wrz 2012, 21:21

tuxcnc pisze:
ezbig pisze:+ ormona łączysz z +12-24V, a minus z wejściem krańcówki sterownika.

I jak to ma niby działać ???

.
Zgodnie z notą katalogową obciążenie możesz podłączyć po stronie zasilania lub po stronie masy.

[ Dodano: 2012-09-27, 21:35 ]
Źle odczytałem z noty - to są krańcówki 3-przewodowe. W taki razie należy podłączyć między zasilanie, a wyjście krańcówki opornik ustalający prąd przepływający przez transoptor sterownika. Jaki optymalny prąd ustawić to już najlepiej zapytaj ZELRP-a. Będziesz miał na wyjściu +, a jak zadziała krańcówka to 0, czyli wyjdzie "normalnie zamknięta".


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 5634
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#10

Post napisał: oprawcafotografii » 28 wrz 2012, 06:56

Poki co podlaczylem miniaturowy przekaznik - mialem w przydasiach kilka ;)
Dziala ladnie, nie wiem jaka wzloke wprowadza, ale to akurat w tym wpadku
nie jest istotne. Gdy bede instalowal maszyne na docelowym miejscu to
zainstaluje odpowiednie krancowki. Teraz potrzebuje tylko przetestowac maszyne.

q

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”