Offset Haas

Pomiar narzędzi bez sondy. Pierwsze uruchomienie

Dyskusje na temat maszyn HAAS

Autor tematu
turner
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 30
Rejestracja: 01 lip 2007, 16:12
Lokalizacja: Łódź

Offset Haas

#1

Post napisał: turner » 19 sty 2020, 10:38

Witam Szanownych Forumowiczów
Nadszedł czas na zmiany , przyszła nowa frezarka Haas vf4 ss ale jak to bywa w życiu, bez sond.
Proszę o pomoc jak Mierzyc narzędzia przy pomocy Tastera 3D. W starym sterowaniu Taster 3D był jako Narzędzie pierwsze , od którego mierzyłem wszystkie pozostałe narzędzia.
W nowej maszynie i nowym dla mnie sterowaniu przeprowadzenie offsetu to kolejny mega stres.
Proszę Szanownych Kolegów o podpowiedzi jak to zrobić najlepiej.

Z góry dziękuję za pomoc.



Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6754
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Offset Haas

#2

Post napisał: WZÓR » 19 sty 2020, 11:52

W nowym sterowaniu pod tym względem nic się nie zmieniło.

haas-vf3-os-z-ustawienie-t92813.html

Mariusz.


luki158
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 22
Rejestracja: 28 mar 2018, 17:20

Re: Offset Haas

#3

Post napisał: luki158 » 21 sty 2020, 17:16

Maszyne kupili bez sond, dobrze że wrzeciono ma.


Autor tematu
turner
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 30
Rejestracja: 01 lip 2007, 16:12
Lokalizacja: Łódź

Re: Offset Haas

#4

Post napisał: turner » 11 lut 2020, 20:01

Szanowni Koledzy
Może komuś sie przyda porada jak robić Offset długości narzędzi bez sondy na frezarkach Haas, mając natomiast czujnik 3D.
1. Mierzymy na mikroskopie lub wysokościomierzem dlugosc czujnika w ustawieniu na " zero".
Wymiar czujnika (np. 150mm) zapamiętujemy, zapisujemy albo jak kto chce.
2. Narzędzia mierzymy poza obrabiarką.
3.Wpisujemy w tabelę narzędzi wymiary długościowe poszczególnych narzędzi. Ważne wszystkie jako wartość dodatnia.
Jeżeli mierzymy narzędzia na obrabiarce przy pomocy klawisza (Tool Offset Measure) to wartości będą ujemne ( wazne).
4. Mocujemy obrabiany detal np. w imadle. Przykładowo ustawiamy bazę G54 - to tylko przykład!!
5. Czujnik 3D do wrzeciona, następnie najeżdżamy czujnikiem na gore detalu - wskazówką na zero. W położeniu G 54
6. Wciskamy Part Zero na osi Z, wartość podana przez maszynę będzie wartością ujemna, Haas nie ma " T0" !! T0 jest wirtualne.
7. Uzyskaliśmy np. pomiar -350mm . Teraz najważniejsze ! Oba wymiary sumujemy tzn. 350+150 = 500.
8. Wartość 500 wpisujemy w tabeli Offsetow G54 w osi "Z" Ale ze znakiem !!! ( - ) Czyli - 500.
Jeżeli komuś pomogę to "Karma" wróci. Dziękuję szanownym Kolegom i proszę nie komentować, ze jest maszyna a nie ma Sond.
Tak czasami bywa.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6754
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Offset Haas

#5

Post napisał: WZÓR » 11 lut 2020, 20:23

turner pisze:
11 lut 2020, 20:01
Szanowni Koledzy
Może komuś sie przyda porada jak robić Offset długości narzędzi bez sondy na frezarkach Haas, mając natomiast czujnik 3D.
1. Mierzymy na mikroskopie lub wysokościomierzem dlugosc czujnika w ustawieniu na " zero".
Wymiar czujnika (np. 150mm) zapamiętujemy, zapisujemy albo jak kto chce.
2. Narzędzia mierzymy poza obrabiarką.
3.Wpisujemy w tabelę narzędzi wymiary długościowe poszczególnych narzędzi. Ważne wszystkie jako wartość dodatnia.
Jeżeli mierzymy narzędzia na obrabiarce przy pomocy klawisza (Tool Offset Measure) to wartości będą ujemne ( wazne).
4. Mocujemy obrabiany detal np. w imadle. Przykładowo ustawiamy bazę G54 - to tylko przykład!!
5. Czujnik 3D do wrzeciona, następnie najeżdżamy czujnikiem na gore detalu - wskazówką na zero. W położeniu G 54
6. Wciskamy Part Zero na osi Z, wartość podana przez maszynę będzie wartością ujemna, Haas nie ma " T0" !! T0 jest wirtualne.
7. Uzyskaliśmy np. pomiar -350mm . Teraz najważniejsze ! Oba wymiary sumujemy tzn. 350+150 = 500.
8. Wartość 500 wpisujemy w tabeli Offsetow G54 w osi "Z" Ale ze znakiem !!! ( - ) Czyli - 500.
Jeżeli komuś pomogę to "Karma" wróci. Dziękuję szanownym Kolegom i proszę nie komentować, ze jest maszyna a nie ma Sond.
Tak czasami bywa.
Dzięki :)
Tu też co nie co o tym piszą.

haas-vf3-os-z-ustawienie-t92813.html

P.s.
Masz może receptę w tym temacie?

zero-w-hass-st-20-t71503-30.html

Mariusz.


G3d
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 296
Rejestracja: 02 sty 2009, 18:07
Lokalizacja: Warszawa

Re: Offset Haas

#6

Post napisał: G3d » 14 lut 2020, 21:38

Robię podobnie... ale chyba latwiej.
Narzędzia mierzysz od znanej bazy (u mnie kawałek precyzyjnej prowadnicy 9.5mm na stole - ale ten wymiar nie ma znaczenia. Może się przydać jeżeli chcemy zmierzyć haimerem od stołu, a nie od bazy) - zerujesz Tool Offset Measure - wynik cię nie interesuje.
Potem wrzucasz haimera w dowolne narzedzie, zerujesz na tej samej bazie Z operatora.
Mierzysz haimerem zero detalu i przepisujesz Z operatora 1:1 do G54 Z.

Żadnej matematyki, znaki cie nie obchodzą, nie da się pomylić bez alkoholu ;)
Taka oto metoda.
Mniej gadania - więcej robienia.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6754
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Offset Haas

#7

Post napisał: WZÓR » 15 lut 2020, 10:17

G3d pisze:
14 lut 2020, 21:38
Robię podobnie... ale chyba latwiej.
Narzędzia mierzysz od znanej bazy (u mnie kawałek precyzyjnej prowadnicy 9.5mm na stole - ale ten wymiar nie ma znaczenia. ....
A moja metoda jest lepszejsza :mrgreen:

W zestawie jest wałeczek i na powierzchni (patrz; strzałka) zeruję wskazówkę
Obrazek

1. Robię podjazd czujnikiem 3D ( zmierzonym i wpisanym offsecie w pozycji 0 ) do tej powierzchni i w G54 w Z wpisuję 0
2. Nie ruszając czujnika przechodzę na pozycję operatora i zeruję oś Z.
3. Następnie ustawiam na czujniku wszystkie narzędzia zerując przez TOOL MESSURE.
4. W celu ustawienia bazy G54 na obrabiany półfabrykat robię najazd czujnikiem 3D na wierzchnią powierzchnie kostki i w G54 w Z wpisuję wartość Z z pozycji operatora.

Mariusz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”