obsługa programu mach 3

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

Autor tematu
daniello1a1
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 11 wrz 2005, 16:09
Lokalizacja: wielkopolska

obsługa programu mach 3

#1

Post napisał: daniello1a1 » 18 sty 2018, 18:15

pytanie dotyczy programu mach 3 czy posiada on taką opcję wpiszę np w osi y wymiar +100 mm i maszyna po naduszeniu odpowiedniego przycisku w programie przesunie bramę plazmy o 100 mm bez wpisywania kodów W tej chwili działa to na zasadzie przycisku klawiatury strzałki i muszę celować w wymiar Nie znam się na obsłudze programu proszę o pomoc



Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2452
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: obsługa programu mach 3

#2

Post napisał: Petroholic » 18 sty 2018, 22:36

Możesz sobie to zaprogramować w makro pod kodami M na przykład, a potem wywoływać jednym wpisem...

Jest też chyba opcja dodania skrótu klawiaturowego i może on wywoływać kod M...

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1393
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

Re: obsługa programu mach 3

#3

Post napisał: k-m-r1 » 19 sty 2018, 20:36

Tak w oknie MIDI podać komendy g-kodów

Tak można na sztywno przypisać wartość kroku aktualne +100mm
można zmienić w trybie Jog wartość kroku np z 10 na 100 i maszyna pojedzie o 100 w dowolnej osi
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2452
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: obsługa programu mach 3

#4

Post napisał: Petroholic » 19 sty 2018, 21:50

k-m-r1 pisze:można zmienić w trybie Jog wartość kroku np z 10 na 100 i maszyna pojedzie o 100 w dowolnej osi
To chyba najgłupsze co można zrobić jeśli się nie chce rozpirzyć stołu :D Chciałbym zobaczyć jak ktoś ustawia 1 krok Joga na 100mm, robi powiedzmy 3 kroki, a potem stwierdza, że przypadkiem mu się Jog na Z przestawił :(

Chyba, że ktoś wcześniej ustawi soft limit nad stołem/materiałem to wtedy nie jest to najgłupsze wyjście :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”