Obróbka szczęk tokarki.

Dyskusje na temat maszyn HAAS

Moderator: MODERATORZY


Autor tematu
mateuszm0207
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 4
Rejestracja: 28 lis 2011, 19:16
Lokalizacja: Wielkopolska

Obróbka szczęk tokarki.

#1

Post napisał: mateuszm0207 » 28 wrz 2015, 17:37

Witam.
Mam problem, ponieważ nie jestem przekonany do mojego programu do przetoczenia szczęk. Tulejka którą chcę zablokować w szczękach ma średnicę 35mm, a szczęki chcę przetoczyć na średnicę 50 mm i długości 27.5mm . Tokarka to HAAS ST-20.
Mój program:
%
O00001
G28 U0;
G28 W0;
T101;
G54;
G40 G80 G99;
G50 S1500;
G96 S120 M03;
G00 Z1. ;
G00 X35. ;
M08;
G71 P5 Q10 D0.5 I-0.5 K0.05 U0. W0. F0.1;
N5 GO1 X51. ;
G01 X50. Z-1. ; ( FAZA)
N10 G01 Z-27.5 ;
G01 X30. ; (ODJAZD W X W DOL)
G01 Z15. ; ( ODJAZD Z POZA OBSZAR SZCZEK)
M05;
M09;
G28 U0;
G28 W0;
M30;
%

Moje pytania są następujące:
1. Czy muszę stosować obróbkę wykończeniową G70 ?
2. Czy parametry w osi Z i X są dobrze zdefiniowane ?
3. Czy ten program w ogóle ma sens ? Co jest ewentualnie nie tak ?
Jestem początkujący, z góry dzięki za pomoc ;)



Tags:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5390
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Obróbka szczęk tokarki.

#2

Post napisał: WZÓR » 28 wrz 2015, 19:22

mateuszm0207 pisze:Witam.
Mam problem, ponieważ nie jestem przekonany do mojego programu do przetoczenia szczęk. Tulejka którą chcę zablokować w szczękach ma średnicę 35mm, a szczęki chcę przetoczyć na średnicę 50 mm i długości 27.5mm . Tokarka to HAAS ST-20.
...
Ja ugryzłbym to tak:
%
O12345
G28 U0
G28 W0
G54
G50S2000
G97 S2000 M3
G00 Z5.
X35.
G71 P10 Q30 D1.F0.2
N10 G00 X50.Z2.
N20 G01Z-27.5 F0.2
N30 X35.
G80
G28 U0
G28 W0
M30
%


P.s.
Po przetoczeniu szczęk zaciśnij detal i sprawdź gdzie znajduje się znacznik na szczęce.

Mariusz.
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Jonathan Carroll

Awatar użytkownika

ryby007
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 349
Rejestracja: 04 cze 2007, 17:49
Lokalizacja: Mogilno
Kontakt:

#3

Post napisał: ryby007 » 29 wrz 2015, 18:16

Frezarka: HAAS TM-1 HAAS VF-3 (4axis)
Tokarka: HAAS TL-2 HAAS ST-30(2-osie)
Espritcam HSE
Plazma/Gaz: PIERCE (Wrykrys)
"robię to co lubię, ale nie ma to jak po pracy wypić piwo domowej roboty :mrgreen: "

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”