Obługa kilku urządzeń mach3 z jednego komputera
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Obługa kilku urządzeń mach3 z jednego komputera
Cześć.
Chciałbym podłączyć za pomocą USB, 4 maszyny sterowane machem3 do jednego komputera. Urzadzenia pracowałyby rownocześnie. Byłaby to nowa jednostka 32 wątki, 32gb ramu. Czy ktos próbował takiego rozwiązania?
Chciałbym podłączyć za pomocą USB, 4 maszyny sterowane machem3 do jednego komputera. Urzadzenia pracowałyby rownocześnie. Byłaby to nowa jednostka 32 wątki, 32gb ramu. Czy ktos próbował takiego rozwiązania?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Re: Obługa kilku urządzeń mach3 z jednego komputera
Wiele programów nie pozwala na uruchomienie się drugi raz w tym samym czasie.
Teoretycznie, jeśli sterownikiem będzie jakaś płyta zewnętrzna a mach miałby tylko wysyłać komendy, to powinno być to możliwe... ale, no właśnie, problem w uruchamianiu programu.
Ja stosuje coś takiego w wersji na 2 maszyny ale na grbl. Mam 2 podobne maszyny które pracują jednocześnie i musiały pracować z tego samego komputera, ale jednym steruje UGS a drugim candle bo był właśnie opisywany problem - nie dało się uruchomić tego samego programu 2 razy.
Teoretycznie, jeśli sterownikiem będzie jakaś płyta zewnętrzna a mach miałby tylko wysyłać komendy, to powinno być to możliwe... ale, no właśnie, problem w uruchamianiu programu.
Ja stosuje coś takiego w wersji na 2 maszyny ale na grbl. Mam 2 podobne maszyny które pracują jednocześnie i musiały pracować z tego samego komputera, ale jednym steruje UGS a drugim candle bo był właśnie opisywany problem - nie dało się uruchomić tego samego programu 2 razy.
-
- Posty w temacie: 4
Na GRBL nie ma problemu, bo tam są wysyłane linie g-kodu, a wracają jedynie potwierdzenia ich wykonania.
Linuxcnc czy Mach pracują zupełnie inaczej, przesyłane jest dużo danych, a zależności czasowe są krytyczne.
Nie da się uruchomić równocześnie dwóch Linuxcnc, ale to wynika z jego specyfiki, konkretnie z tego, że można załadować tylko jeden moduł RT do kernela.
Mach nie jest RT, więc być może (nie wiem bo nie sprawdzałem) da się uruchomić kilka kopii równocześnie, ale nie wyobrażam sobie przesyłania danych do czterech maszyn przez jeden i ten sam podsystem USB. (Windows od XP w górę zabrania bezpośredniego dostępu do sprzętu).
Moim zdaniem, albo nie będzie to działać wcale, albo będzie działać na tyle niestabilnie, że nie będzie się nadawało do użytku...
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Witam
Mach nie radzi sobie do końca dobrze ze sterowaniem 1 maszyną a co dopiero 4
nie wiem do końca po co taka kombinacja ,
wiesza ci się 1 i wszystkie stoją
raczej bym poszedł jednak w stronę 4 małych niezależnych sterowników
co najwyżej spięte po sieci do przerzucania programów z mocniejszego PC na którym jest CAD CAM
co najwyżej spięte po sieci do przerzucania programów z mocniejszego PC na którym jest CAD CAM
-
Mogą zdarzyć sie takie same programy.
Dodane 3 minuty 33 sekundy:
Z uruchomieniem kilku programów na jednym PC nie będzie problemu. Bardziej zastanawiam się, czy program będzie trafiał do maszyny docelowej, lub czy nie bedzie konfliktów i mieszania kodów. Ogolnie są to proste programy po 500 linii w dwoch osiach.drzasiek90 pisze: ↑31 gru 2024, 20:54Wiele programów nie pozwala na uruchomienie się drugi raz w tym samym czasie.
-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
-
Właśnie niestabilności się obawiam.tuxcnc pisze: ↑01 sty 2025, 10:44Na GRBL nie ma problemu, bo tam są wysyłane linie g-kodu, a wracają jedynie potwierdzenia ich wykonania.
Linuxcnc czy Mach pracują zupełnie inaczej, przesyłane jest dużo danych, a zależności czasowe są krytyczne.
Nie da się uruchomić równocześnie dwóch Linuxcnc, ale to wynika z jego specyfiki, konkretnie z tego, że można załadować tylko jeden moduł RT do kernela.
Mach nie jest RT, więc być może (nie wiem bo nie sprawdzałem) da się uruchomić kilka kopii równocześnie, ale nie wyobrażam sobie przesyłania danych do czterech maszyn przez jeden i ten sam podsystem USB. (Windows od XP w górę zabrania bezpośredniego dostępu do sprzętu).
Moim zdaniem, albo nie będzie to działać wcale, albo będzie działać na tyle niestabilnie, że nie będzie się nadawało do użytku...
Dodane 2 minuty 15 sekundy:
Chodzi oczywiście o pieniądze. Mam szafe sterowniczą gdzie są wsadzone wszystkie komponenty do sterowania maszynami. Obecnie są uzywane 4 niezalezne PC, uzywane biurowe. Ich awaryjnosc jest niestety duża. Chcialem zlozyc jeden nowy PC o duzej mocy obliczeniowej i żeby on ogarnial wszystkie maszynykszumek pisze: ↑01 sty 2025, 10:56Witam
Dodane 1 minuta 14 sekundy:
Maszyny już pracują na machu, dlatego nie chciałbym zmieniac. Tym bardziej ze 4 lata wszystko działa stabilnie i proces jest opanowany, alw dla kazdej maszyny osobno.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Witam
niestety ale nie wymyślisz nic lepszego niż już jest ,
(po zmianie na linuxcnc można trochę by było zyskać
na G0 i lepiej sobie radzi z kasowaniem luzów nawrotnych jeśli masz ustawione
widać to na materiale przy frezowaniu kółek, mach ma chwilową czkawkę przy zmianie kierunku )
jeśli kompy się psują wymieniaj je na mniej awaryjne
ten jeden PC wcale nie będzie wydajniejszy w tym zastosowaniu niż 4 oddzielne
co to za maszynki jakieś proste plotery i po czym teraz sterowane LPT ?
niestety ale nie wymyślisz nic lepszego niż już jest ,
(po zmianie na linuxcnc można trochę by było zyskać
na G0 i lepiej sobie radzi z kasowaniem luzów nawrotnych jeśli masz ustawione
widać to na materiale przy frezowaniu kółek, mach ma chwilową czkawkę przy zmianie kierunku )
jeśli kompy się psują wymieniaj je na mniej awaryjne
ten jeden PC wcale nie będzie wydajniejszy w tym zastosowaniu niż 4 oddzielne
co to za maszynki jakieś proste plotery i po czym teraz sterowane LPT ?
Ostatnio zmieniony 01 sty 2025, 12:39 przez kszumek, łącznie zmieniany 1 raz.