O wyższości gwintowania z TURBOCNC nad MACH3 ?

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Asza PL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 308
Rejestracja: 06 sty 2007, 11:12
Lokalizacja: Prowincia Golensici

O wyższości gwintowania z TURBOCNC nad MACH3 ?

#1

Post napisał: Asza PL » 28 mar 2009, 12:02

Witam . Odważyłem się założyć ten temat po kilku dniach "walki " z Machem i pod wpływem wniosków które mi się nasunęły.
1.Tokarka niezbyt duża C-6 stołowa przerobiona na CNC silniki 3Nm, śruby kulowe 16x5
2. Wrzeciono napędzane falownikiem 0.75kW 1F 220V silnik3F w trójkąt 0.7kW .Przełożenie z silnika na wrzeciono ok. 1/2. silnik do 2600obr/min(100Hz) na wrzecionie 1300obr/min.
3.Impulsator na wrzecionie 1imp/obr.
4.gwint 1 1/4 R -11zw/cal (2.309)
5. obroty 470obr/min.
Wnioski
W TURBOCNC działa wg. mnie idealnie na powyższych parametrach, mimo niezbyt pewnego trzymania obrotów przez falownik (pod wpływem skrawania obroty spadają o ok. 3-10 obr/min) program przelicza w czasie gwintowania sygnał z wrzeciona na szybkość posuwu i idealnie gwint pasuje.( 500szt wszystkie dobre) ( jeśli w czasie gwintowania wyłączymy obroty posuw też się zatrzyma)
W Mach3 mimo wielu prób nie udało się uzyskać stabilnego gwintowania . Podejrzewam że brak stabilnych obrotów wrzeciona który powoduje inne przeliczenie posuwu i nie trafianie w nitkę gwintu. Z prób wynika że Mach 3 przelicza posuw do obrotów tylko raz przed startem każdego przejścia.( jeśli zatrzymam wrzeciono w czasie gwintowania to dzieją się cuda, a posuw się nie zatrzymuje, a następne przejścia dalej robi z jakimś dziwnym skokiem 2-3 razy większym.)
Jeśli więc można proszę o podzielenie się kolegów którzy gwintowali w Machu o opinie , trudności . Najprawdopodobniej czeka mnie zakup mocnego falownika i silnika(2.2kW)
Ale w TURBO to działa :!: więc to jest sprawa programowa. Może ktoś mi prześle swoje ustawienia do Macha?
Może ktoś znający lepiej ode mnie angielski znalazłby coś na ten temat na forum Macha lub na CNCZone.


Gildemeister GDM42\4A

Już ten chomik mniej mi się podoba ale jest.
http://chomikuj.pl/AszaPL
i nowy filmik C6 CNC

Tagi:


dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 874
Rejestracja: 13 sie 2009, 16:15
Lokalizacja: xxx

#2

Post napisał: dziabi3 » 11 lis 2010, 06:25

ja od jakiegoś czasu walczę z gwintowaniem w mach 3 i sprawa wygląda tak

tylko proszę nie bić bo mogę się jeszcze mylić

prace przeprowadzam na mini tokarce eihel mtb 3000 , wiec lekkie wrzeciono silnik 500w z sterowaniem utrzymującym moment silnika > to standardowe sterowanie tokarki ma w sobie 4 potencjometry którym można ustawać moment , prędkość min i max i ogranicznik momentu w razie kraksy


powiem krótko moja tokarka nie nadaje się zbytnio do gwintowania w stali powyżej skoku 1,25 a dlatego ze wrzeciono i jego sterowanie nie jest zbyt stabilne chodzi mi o małą bezwładność i moc silnika

następna sprawa to czujnik jaki wykorzystamy do odczytu indexu ja zastosowałem jakiś tam transoptor i po długim dochodzeniu do tego czemu mimo dużej szczeliny na tarczy indexera odczyt obrotów powyżej 1000 jest niemożliwy , oczywiście można korygować czasy w machu odczytu sygnałów wejściowych. Lecz zrobiłem test podpinając do portu zamiast transoptora enkoder <jeden kanał> i okazało się ze obroty przy delikatnym kleceniu osią dochodzą nawet do 10tyś , wiec problem nie tkwił ani w machu ani w szczelinie indexera która i tak była większa niż przeliczona z instrukcji mach3.

okazało się że tranzystor w transoptorze jest zasilani zbyt niskim prądem i prawdopodobnie nie na dążą z przełączaniem się.

teraz o gwintowaniu w machu , najnowsza wersja mach3 ma jakiś błąd i nie idzie gwintować , porostu mach dojeżdża do punktu startu gwintu i koniec

trzeba ściągnąć troszkę starsza wersje z stronki sponsora ale nie tą spolszczona z logiem cnc profi

ta wersja zawiera plugin turn diagnostik 1.01 , unikajcie wersji 1.0 bo to wersja testowa

plugin trzeba wybrać z dostępnych w mach i uruchomić mach 3 na nowo , w zakładce plug iny ukarze się jako dostępny , nie trzeba go konfigurować ani uruchamiać on sam przy gwintowaniu będzie działał, lecz można go uruchomić i podglądać jego działanie

A działa tak że gdy obroty wrzeciona spadają to on zwalnia posuw widać to w tym pluginie , lecz tylko zwalnia

i teraz na czym ja sie zakopałem , ustawiłem zbyt duży wzrost momentu w sterowaniu silnika tokarki <tym oryginalnym> i tylko jak wrzeciono zostało obciążone sterownik dodał moment co poskutkowało wzrostem obrotów o 2 3 obr , a jak pisałem plugin tylko potrafi zwolnic posuw i po gwincie .

Ważne aby wrzeciono po zaniku obciążenia nie rozpędzało się zbytnio bo plugin ustali posuw większy niż poprzednie przejście noża i po gwincie


można sobie z tym poradzić wprowadzając zmianę w makrze macha3 <jeśli gwintujemy z kreatora gwintowania--Trzeba uważać bo wtedy każde g76 zostanie przekształcone do g32 nawet z programu cam> teraz nie pamiętam ale chyba 1076.ms <opisane w instrukcji mach3 trade na stronie art soft> konwertując g76 na g32 i wprowadzając miedzy każdym przejściem zwłok czasową aby wrzeciono ustabilizowało obroty np

G32 bla bla
G04 P4 <zwłoka 4 sekundy gdy niema ptaszka w opcjach przy opcji p w ms inaczej P4000>
G32 bla bla
G04 P4

teraz wrzeciono ustabilizuje obroty przed zaczytaniem przez plugin obrotów i obliczeniu posuwu

Pewnie wszyscy wiedzą ale trzeba wywołać g95 w g codzie z cama przed gwintowaniem j bo mach 3 po cichu wywołuje je , nie pokazując go w g cod generowany z kreatora gwintowania , po prostu nie wpisuje w g cod tylko wywołuje sam w sobie

Ostatni doczytałem też że mach ma obsługiwać enkoder zamiast indexera , obecnie nowa wersja niema obsługiwać dodatkowych naciec na tarczy indexera do funkcja czasu , nie próbowałem stosować tych nacięć wiec się nie wypowiadam co do nich


dodam że kontrola pid pwm musi być wyłączona bo podczas gwintowania plugin oczekuje tylko spadku obrotów wrzeciona a pętla pid jest zbyt wolna aby utrzymać stałe obroty i niepotrzebnie zwiększa obroty wtedy gdy nie trzeba

dodaje odblokowany pdf o gwintowaniu mach 3 , którego można kopiować i tłumaczyć tym translatorem http://translator.telewizor.eu/
Załączniki
UnEncrypted.rar
(3.1 MiB) Pobrany 2340 razy

Awatar użytkownika

rudzik6
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 376
Rejestracja: 16 paź 2006, 22:52
Lokalizacja: pod Olsztynem
Kontakt:

#3

Post napisał: rudzik6 » 11 lis 2010, 14:57

A jak to jest w turbocnc u Ciebie?
próbuję budowac rower 750W, skuterek 2kW, samochodzik 2x10kW DC ETEK RT) http://ev.arbiter.pl/galeria/e-samochodzik
http://ev.arbiter.pl/galeria/e-skuterek


dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 874
Rejestracja: 13 sie 2009, 16:15
Lokalizacja: xxx

#4

Post napisał: dziabi3 » 14 lis 2010, 03:27

Jeśli o mnie chodzi to tylko używam mach3 z powodów zawodowych

Awatar użytkownika

rudzik6
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 376
Rejestracja: 16 paź 2006, 22:52
Lokalizacja: pod Olsztynem
Kontakt:

#5

Post napisał: rudzik6 » 14 lis 2010, 11:09

No ale w temacie jest o wyższości TURBOCNC , ale kolega napisał jedynie o wadzie mach'a. Jliczę na to , że dopisze teraz coś o TURBOCNC w tym temacie.
próbuję budowac rower 750W, skuterek 2kW, samochodzik 2x10kW DC ETEK RT) http://ev.arbiter.pl/galeria/e-samochodzik
http://ev.arbiter.pl/galeria/e-skuterek

Awatar użytkownika

Autor tematu
Asza PL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 308
Rejestracja: 06 sty 2007, 11:12
Lokalizacja: Prowincia Golensici

#6

Post napisał: Asza PL » 14 lis 2010, 17:02

A ja dalej używam TURBOCNC i jestem zadowolony . Tokarka ma już silnik 1.5kW i odpowiedni falownik .
Gildemeister GDM42\4A

Już ten chomik mniej mi się podoba ale jest.
http://chomikuj.pl/AszaPL
i nowy filmik C6 CNC


dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 874
Rejestracja: 13 sie 2009, 16:15
Lokalizacja: xxx

#7

Post napisał: dziabi3 » 28 lis 2010, 06:11

No i panowie mogę powiedzieć że spece z macha dopracowali gwintowanie

po instalacji nowego macha lecz nie tego całkiem nowego bo ma błąd <wersja z strony sponsora >

gwintowanie idzie jak burza

problemem był mnie jak pisałem transoptor szczelinowy który został s tuningowany
tzn został przecięty na pół i role diody podczerwieni oświetlającej tranzystor pełni dioda od pilota

skutkiem tego mam piękny czysty sygnał index

gwinty wychodzą idealne a mach wykrywa spadek prędkości wrzeciona i spowalnia odpowiedni posuów

wiec mamy taką samą sytuacje jak kolega który bawi się turbo cnc

jutro jak będę miał czas to zapodam filmik z gwintowania

[ Dodano: 2010-11-28, 23:39 ]
https://www.cnc.info.pl/topics56/budowa ... 704,40.htm
tu są fotki gwintów

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”